63 χρόνια από την κοίμηση του Hπειρώτη Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σπ. Βλάχου (Από τη romfea. gr)

spiridon blaxos 1
Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος | Romfea.gr

Συμπληρώθηκαν 63 ολόκληρα χρόνια (21 Μαρτίου 1956) από το θάνατο του πρωτοπόρου στα εκκλησιαστικά, εθνικά και κοινωνικά θέματα μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα Βλάχου, ο οποίος θεωρούσε αδιανόητο το διαχωρισμό Ελληνικού Έθνους και Ορθοδόξου Εκκλησίας και μόχθησε εύχυμα και εύκαρπα για τη διασφάλιση αυτής της ενότητας (γεγονός που επικαιροποιεί στις ημέρες μας την προσωπικότητά του και τον κάνει να διαλάμπει στον Ελληνισμό).
Στον πολυετή αρχιερατικό του βίο το πρόσωπό του συνδέθηκε με την απελευθέρωση της Κόνιτσας, την ίδρυση του ιεροδιδασκαλείου Βελλάς (που ήταν η κορωνίδα της πολύτιμης και πολυσχιδούς δράσης του με την προσφορά στην πατρίδα διακεκριμένων ανδρών), τον αγώνα του και την αγωνία του για τα ζητήματα του Βορειοηπειρωτικού, του Μακεδονικού και του Κυπριακού, που είναι και σήμερα ανοιχτές πληγές.
Ο καταγόμενος από τη Ρουψιά Πωγωνίου Σπυρίδων Βλάχος (γεννήθηκε στη Χιλή του Πόντου), ο Βελλάς και Κονίτσης και έπειτα από Ιωαννίνων Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ήταν απόλυτα ταυτισμένος με την Ήπειρο και επηρεάστηκε από αυτή ιστορικά και ιδεολογικά.
Υπήρξε μύστης της Ηπειρωτικής ιδέας και το απέδειξε σε πολλές περιπτώσεις και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το όνομά του έχει μείνει πίσω ως «ο Δεσπότης των Ιωαννίνων».
Αποφοίτησε το 1899 με βαθμό «άριστα» από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης κι ευθύς με τον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης διακόνησε και δίδαξε στους ναούς και τα σχολεία του Γαλατά.
Την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε σε πρεσβύτερο, προχειρίσθηκε σε αρχιμανδρίτη και τοποθετήθηκε στην Καβάλα ως αρχιερατικός επίτροπος του Μητροπολίτου Ξάνθης.
Ήταν τότε μόλις 27 ετών. Ύστερα από πέντε χρόνια, το 1906, σε ηλικία 33 ετών, από μια πατριωτικά ευαίσθητη περιοχή, μετακινήθηκε, μετά την εκλογή του ως Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης, στον τόπο του, που είχε μεγάλη ανάγκη το πνευματικό του έρεισμα.
Το 1916 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Ιωαννίνων, όπου παρέμεινε για 33 ολόκληρα χρόνια, αντιμετωπίζοντας τις δύσκολες και διχαστικές πολιτικοκοινωνικές συνθήκες με αίσθημα υψηλής εκκλησιαστικής ευθύνης και καθαρή συνείδηση.
Με αυτό τον τρόπο υπερέβαινε τις διχαστικές καταστάσεις τόσο στην Εκκλησία όσο και στο Έθνος.
Κατά την Κατοχή, οπότε άδικα κατηγορήθηκε από μια μερίδα ότι δεν έπραξε ό,τι έπρεπε, είχε σαφή προσανατολισμό: Επεδίωξε, και τα κατάφερε, να προστατεύσει αμάχους από τη δολοφονία και την εξόντωση, παρά να προφυλάξει την υπόληψη και την υστεροφημία του.
Μετά την εκδημία του Αθηνών Δαμασκηνού το Μάιο του 1949, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας στράφηκε προς το πρόσωπο του Σπυρίδωνα και τον εξέλεξε Αθηνών, με μεγάλη πλειοψηφία 42 ψήφων.
Εκτιμήθηκε το ότι ήταν μια ιδιαίτερη και διαλεκτή εκκλησιαστική μορφή, που ενεργούσε πάντοτε συνετά, ποτέ επιπόλαια, πάντοτε με αποφασιστικότητα, ποτέ με δειλία, πάντοτε με σταθερότητα, ποτέ με αστάθεια.
Έχοντας κατάρτιση, θεληματικότητα, διπλωματικότητα, τολμηρότητα, προοδευτικότητα, ηγετικά χαρίσματα, αναδείχθηκε και αποδείχθηκε αγωνιστής, μα προπαντός οραματιστής και πραγματοποιός.
Η Ελληνορθοδοξία υπήρξε η κολυμβήθρα των εθνικών του εξορμήσεων, το αγάπημα και το σκάμμα της πολυτάραχης ζωής του, το πνευματικό εργαστήρι των πρωτοβουλιών του.
Σήμερα, που η Ελλάδα ταλανίζεται, είναι χρήσιμο να προβάλλονται φυσιογνωμίες, που παραδειγματίζουν, όπως ο αείμνηστος Σπυρίδων, γιατί κόχλαζε μέσα του το ευγενικό ηφαίστειο της δράσης, ώστε να μην απελπιζόμαστε, αλλά να ελπίζουμε και να πιστεύουμε και να περιμένουμε ότι το αύριο θα είναι καλύτερο.
Ξόδεψε όλη του τη στοργή, όλη του την αγάπη για την Εκκλησία και την Ελλάδα, με διάθεση αυταπάρνησης, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα την πολύτιμη συνοχή.
spiridon blaxos 2
spiridon blaxos 2
spiridon blaxos 2
spiridon blaxos 2
spiridon blaxos 2
Πηγή: Romfea.gr