Ελάχιστες οι βιολογικές καλλιέργειες στη Θεσπρωτία

Ελάχιστες είναι οι  βιολογικές καλλιέργειες στη Θεσπρωτία, παρότι ουσιαστικά αυτές αποτελούν το μέλλον των γεωργών, αν θέλουν να επιβιώσουν και παρόλο που η περιοχή τις ευνοεί.  Σαν εναλλακτική μορφή γεωργικής παραγωγής η βιολογική γεωργία έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αντικείμενο αυξανομένου πολύπλευρου ενδιαφέροντος, όχι όμως στη Θεσπρωτία. Βιολογικά θεωρούνται τα προϊόντα που παράγονται μέσω της οργανικής γεωργίας. Η καλλιέργειά τους, δηλαδή, στηρίζεται αποκλειστικά σε φυσικές διεργασίες, στην απόλυτη αποφυγή συνθετικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και χημικών μεθόδων αντιμετώπισης των ασθενειών τους, καθώς και σε τεχνικές παραγωγής όπως η εναλλαγή των καλλιεργειών, η ανακύκλωση φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων, η χρήση ιθαγενών φυλών ζώων και φυτών, η φυσική διατροφή και η ελεύθερη βοσκή. Ένα προϊόν για να είναι βιολογικό πρέπει να συμπληρώνει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τόσο στο στάδιο της παραγωγής και καλλιέργειας, όσο και στο στάδιο της μεταποίησης και τυποποίησης. Ο συνεχής έλεγχος αυτών των σταδίων αποτελεί άλλωστε και το βασικό λόγο για την αυξημένη διατροφική ασφάλεια, που προσφέρει το τελικό προϊόν, το οποίο καταλήγει στο τραπέζι μας. Για την διάδοση της βιολογικής γεωργίας στόχοι είναι η ανάπτυξη και η παραγωγή ολοκληρωμένων σχέσεων μεταξύ εδάφους, φυτών, ζώων, ανθρώπου και βιόσφαιρας, έτσι ώστε τελικά να λαμβάνονται γεωργικά προϊόντα και είδη διατροφής, χωρίς χημικά και το περιβάλλον να προστατεύεται και να αναβαθμίζεται.