Μέσα σε βαρύ κλίμα και τρομοκρατία έγινε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Κ. Κατσίφα

Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από αλβανικής πλευράς, όπου σημειώθηκαν συλλήψεις, προσαγωγές και απαγορεύσεις εισόδου, τελέστηκε στο ναό του  αγίου Αθανασίου στους Βουλιαράτες το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα. Στη σύντομη προσλαλιά του, ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, που προεξήρχε, μίλησε για την ανάγκη της ομοψυχίας, που είναι το προαπαιτούμενο όχι μόνο της συμφιλίωσης των ατόμων, αλλά και των λαών. Επίσης τόνισε ότι η θυσία για τα ιδανικά, τις αρχές και τις αξίες είναι μια υπέρτατη πράξη ηρωισμού, που στις ημέρες μας μπορεί να σπανίζει, αλλά  τα διδάγματά της είναι πολλαπλά. Κατά τη διάρκεια του μνημοσύνου, αλλά και μετά από αυτό κυρίαρχο ήταν το συναίσθημα ότι η ορθόδοξη πίστη του Κωνσταντίνου Κατσίφα συνδυαζόταν με την αγάπη του προς τον τόπο του και τους ανθρώπους του. Στο πλαίσιο αυτό ήταν το όραμά του να χτιστεί ένας μεγάλος ναός στο χωριό του, ως ενωτικό πνευματικό σημείο αναφοράς, κάτι, που θα αρχίσει σύντομα να παίρνει σάρκα και οστά, αφού γίνονται οι πρώτες προσπάθειες με τη συγκέντρωση χρημάτων. Παρέστησαν και οι βουλευτές από την Ελλάδα Βασίλης Γιόγιακας, Νίκος Νικολόπουλος και Γιάννης Σαρίδης, αλλά και πλήθος κόσμου, παρά τους περιορισμούς. 
ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ
Το κλίμα ήταν βαρύ όχι μόνο από το θρήνο για τον άδικο χαμό του Κ. Κατσίφα, αλλά και από την υπερβολική και αυστηρή αστυνόμευση των αλβανικών αρχών, καθώς  και από το συλλαλητήριο ακραίων Αλβανών στο Αργυρόκαστρο. Στις συνοριακές διαβάσεις, και κυρίως της Κακκαβιάς Ιωαννίνων, αλλά και του Μαυροματίου Θεσπρωτίας,  έκαναν εξονυχιστικούς ελέγχους σε όσους μετέβησαν για να συμμετάσχουν στο μνημόσυνο και απαγόρευσαν την είσοδο σε πολλά άτομα, ακόμη και σε συγγενείς του θανόντος. Επίσης άλλοι συνελήφθησαν και προσήχθησαν  στα αστυνομικά τμήματα σε Αργυρόκαστρο και Αγίους Σαράντα, όπου ανακρίθηκαν. Πολίτες, που με διάφορες προφάσεις δεν τους επιτράπηκε η είσοδος, επιχείρησαν να δημιουργήσουν αλυσίδα μπροστά από το συνοριακό σταθμό Κακαβιάς, όμως απωθήθηκαν από δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας και αυτοί αντέδρασαν ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο.   Εξάλλου λίγο μετά το μνημόσυνο του Κώστα Κατσίφα, ακραίοι Αλβανοί, με πρόσκληση, μέσω διαδικτύου, οργάνωσαν συλλαλητήριο, στην πλατεία «Τσερσίζ Τοπούλι» του Αργυρόκαστρου, απέναντι από το ελληνικό προξενείο, κατά του "ελληνικού εθνικισμού", όπως υποστήριξαν. Το σύνθημα του συλλαλητηρίου, το οποίο δεν είχε μαζική συμμετοχή, ήταν «να σώσουμε την Αλβανία».  Τέτοιες ενέργειες σίγουρα δεν βοηθούν, αλλά δυναμιτίζουν το κλίμα συνεργασίας και συνύπαρξης των δύο λαών. Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι, ότι το μόνο, που συμφέρει Αλβανούς και Έλληνες, είναι να επιλύουν και όχι να δημιουργούν προβλήματα. 
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Στο μεταξύ η εισαγγελία κακουργημάτων των Τιράνων, που διερευνάει, με  πολύ αργές διαδικασίες είναι η αλήθεια την υπόθεση Κατσίφα, διέρρευσε  ότι θα γίνει αναπαράσταση του συμβάντος της εκτέλεσής του, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες ανακριτικές ενέργειες, προκειμένου να διακριβωθεί  αν η αστυνομία παραβίασε το νόμο. Οι ίδιες πηγές από την εισαγγελία αναφέρουν ότι η πρώην σύζυγος του Κωσταντίνου Κατσίφα δεν δέχτηκε να καταθέσει και ότι υπάρχουν μόνο η κατάθεση του πατέρα του Κωσταντίνου και κάποιες άλλες μαρτυρίες. Να σημειωθεί ότι η οικογένεια δεν έχει μέχρι στιγμής στα χέρια της κανένα σχετικό έγγραφο και πόρισμα για τον αδικοχαμένο γιο της, ούτε ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής.