ΟΧΙ στην αλλαγή του καθεστώτος της μισθοδοσίας των κληρικών, είπε η Ιεραρχία

Η έκτακτη σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, αποφάσισε να παραμείνει στο Δημόσιο ο κλήρος και να μην αλλάξουν τα μισθολόγια των ιερέων. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί επιτροπή για τη διενέργεια διαλόγου επί άλλων  σημείων της συμφωνίας. Δύο μητροπολίτες ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Καισαριανής Δανιήλ αποχώρησαν από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τη συμφωνία κι έχουν κατατεθεί και διαφορετικές προτάσεις κι από άλλους ιεράρχες.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ
Ο Μητροπολίτης  Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, με το πέρας της συνεδρίασης της Ιεραρχίας, τόνισε ότι σε κλίμα ομοφωνίας αποφάσισε να συστήσει επιτροπή η οποία θα συζητήσει όλα τα σημεία κοινού ενδιαφέροντος εκκλησίας – Πολιτείας. Ομόφωνα επίσης αποφασίσθηκε να μην υπάρξουν αλλαγές στη μισθοδοσία του κλήρου. Το κείμενο της απόφασης της έκτακτης συνόδου της Ιεραρχίας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας». Μετά από την ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυ­τής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:
  1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
  2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.
  3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας»
Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Ιερόθεος είπε πως «κατά τη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε ο λόγος στους Ιεράρχες να αναπτύξουν τις απόψεις τους. Υπήρξαν συμφωνίες και διαφωνίες αλλά όλες στο πνεύμα να ληφθεί η καλύτερη απόφαση». Μάλιστα στην ερώτηση εάν υπήρξε υποχώρηση του Αρχιεπισκόπου απάντησε ότι «δεν υπάρχει θέμα υποχώρησης ή επιβολής αφού ο ρόλος του Αρχιεπισκόπου είναι να εκφράσει τη συνισταμένη όλων των απόψεων για το καλό της Εκκλησίας και αυτό ακριβώς έπραξε. Υπάρχει ομόφωνη απόφαση σε τρία σημεία, ο διάλογος θα συνεχιστεί σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τα θέματα που ενδιαφέρουν από κοινού Εκκλησία και Πολιτεία». Στην ερώτηση εάν η Εκκλησία πηγαίνει στον διάλογο συζητώντας τα 13 από τα 15 σημεία του κειμένου Τσίπρα-Ιερώνυμου (αφού ήταν ομόφωνη η απόφαση για μη αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των ιερέων) απάντησε «ναι είναι ομόφωνη η απόφαση αλλά τα «σημεία» ισχύουν, θα συγκροτηθεί η Επιτροπή τόσο από την Εκκλησία, με τους εμπειρογνώμονες και τους νομικούς όσο και από την Πολιτεία και όλα τα σημεία θα εξετασθούν ένα προς ένα. Δεν μπορώ ούτε να προδικάσω το αποτέλεσμα των εργασιών των επιτροπών αλλά ούτε και να προβλέψω τον χρόνο που θα απαιτηθεί γι αυτό», είπε.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
"Το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού μετά την απόφαση της Συνόδου της Ιεραρχίας. Απορρίπτει έτσι συνεπώς το αίτημα της ιεραρχίας να παραμείνουν οι ιερείς δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς κάτι τέτοιο θα ακύρωνε εξάλλου τη δυνατότητα 10.000 προσλήψεων στο δημόσιο, τις οποίες ήδη έχει εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας. Ολόκληρη η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού: Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας.
***
Την ικανοποίησή του για τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε:«Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».