Παραλειπόμενα από τον εορτασμό της Μάχης της Μενίνας...

Τα τελευταία χρόνια η οργάνωση της εκδήλωσης εμφάνιζε προβλήματα. Το αποτέλεσμα ήταν φέτος ο τοπικός σύνδεσμος αγωνιστών ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ να δηλώσει αδυναμία να την οργανώσει. Έτσι ανέλαβε ο δήμος Σουλίου την ευθύνη.
*** 
Αρχικά είχε διαρρεύσει ότι σύνδεσμοι των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ της Ηπείρου θα πραγματοποιούσαν την εκδήλωση το Σάββατο 25 Αυγούστου. Αλλά τελικά αυτό δεν θα γίνει, προκειμένου να μην υπάρξουν δύο εορτασμοί. Ωστόσο κύκλοι των συνδέσμων τονίζουν ότι θα ξαναπάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της εκδήλωσης, γιατί το θεωρούν οφειλόμενο χρέος τιμής προς τους νεκρούς αγωνιστές.  
*** 
Ανεξάρτητα από αυτά, δυστυχώς το κλίμα ενότητας έχει διαταραχθεί παντού, το απογοητευτικό είναι ότι οι πολίτες της Θεσπρωτίας δε συμμετέχουν στην εκδήλωση.  Μάλιστα κατά τον τωρινό εορτασμό δε συμμετείχαν και επίσημοι, που άλλες φορές ήταν παρόντες. Τον λόγο δεν τον ξέρουμε, ενδεχομένως συγκυριακά, ή δεν έλαβαν πρόσκληση, λόγω της "αναπουμπούλας". 
***
Πάντως η ομιλία του κ. Φωτιάδη ήταν εξαιρετική. Χωρίς περιττολογίες και επιμηκύνσεις, περιέγραψε με σαφήνεια και το κλίμα της εποχής και τα γεγονότα.
*** 
Αν ρωτήσεις τους νέους τι έγινε στη μάχη της Μενίνας,  σίγουρα δεν θα ξέρουν. Και πως να ξέρουν, αφού δεν φρόντισε κανείς να τους ενημερώσει...
*** 
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθεί η ιστορική μνήμη. Ένας λαός, χωρίς μνήμη, με λοβοτομή της συλλογικής του ιστορικής μνήμης, με το ξερίζωμα της μνήμης του, χωρίς ταυτότητα εθνική και πολιτισμική, είναι πεθαμένος λαός. Καταλαβαίνουμε τώρα, γιατί εμείς οι Έλληνες συνεχίζουμε, ακόμα και σε δύσκολους καιρούς - και προπάντων σε αυτούς τους καιρούς- να κάνουμε γιορτές μνήμης...
Ο "Σχολιαστής"