Αδιαφορία για τη λειτουργία τμήματος ΑΕΙ στην Ηγουμενίτσα...

Ενώ ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου, παρατηρείται αδιαφορία για τη λειτουργία τμήματος ΑΕΙ στην Ηγουμενίτσα και συγκεκριμένα του Μετάφρασης Διερμηνείας, που είναι στον αέρα. Το υπουργείο Παιδείας  έχει αφήσει τη λειτουργία του, για αργότερα, και η ίδρυσή του είναι στην κρίση της Συγκλήτου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις βουλευτών τους στη Βουλή, εκτός του τοπικού βουλευτή της Ν.Δ.,   λίγο-πολύ θεωρούν ότι δε χρειάζεται, αφού υπάρχει ανάλογο στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, "ακριβώς απέναντι", όπως είπαν χαρακτηριστικά. Και ενδεχομένως το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας να μην είναι κατάλληλο για την Ηγουμενίτσα, ένα άλλο, όμως, τμήμα με διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο είναι απαραίτητο για το νομό, που δεν χρειάζεται να αποδυναμώνεται, αλλά έχει ανάγκη από ανάπτυξη.   
Ο ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΤΣΗΣ
Αισιόδοξος για τη λειτουργία του τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα εμφανίστηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, τονίζοντας ότι  "ο νομός βλέπει τον εαυτό της στον νέο χάρτη της 3βάθμιας εκπαίδευσης και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Άπο 1η Οκτωβρίου του 2018 ιδρύεται το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα ενώ προβλέπεται ότι τα μέλη ΔΕΠ του υπάρχοντος τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων(και πρώην Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών) εντάσσονται στο νέο τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας. Διασφαλίζεται η συνέχιση των σπουδών όσων ήδη φοιτούν και αυτών που θα εισαχθούν εφέτος στο υπάρχον τμήμα. Τέλος, με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που έφερε ο υπουργός, ύστερα από ομόφωνη πρόταση των φορέων, η λειτουργία του, έπειτα από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του πανεπιστημίου, ως ορίζει το αυτοδιοίκητο, τοποθετείται το αργότερο το ακαδημαϊκό έτος 2021-22, καθώς απαιτείται ένα εύλογο διάστημα να σχεδιαστεί με βιώσιμους όρους το νέο τμήμα και να στελεχωθεί με το κατάλληλο προσωπικό, πράξεις που απαιτούν και χρόνο και προσεχτικά βήματα".
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ
Ο Βουλευτής της Ν. Δ. στη Θεσπρωτία επεσήμανε ότι το Τμήμα, που αναγγέλθηκε για την Ηγουμενίτσα  "είναι  ένα τμήμα που κινδύνευε να μείνει στα χαρτιά. Πιστεύω ότι η αλλαγή της τελευταίας στιγμής που έγινε, δηλαδή να έχει λειτουργήσει το νέο Τμήμα μέχρι το φθινόπωρο του 2021, και πάλι δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Δεν έχει πίσω της κάποιο ακαδημαϊκό σκεπτικό.  Γιατί, για τον ίδιο λόγο που το νέο τμήμα μπορεί να λειτουργήσει από το φθινόπωρο του 2021, μπορεί να λειτουργήσει από το φθινόπωρο του 2019. Όπως ακριβώς προβλέπεται για άλλα οκτώ νέα τμήματα. Στο σημερινό τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα υπάρχει το διδακτικό προσωπικό και το επιστημονικό υπόβαθρο ώστε να μπορεί να διαμορφωθεί με γρήγορους ρυθμούς το πρόγραμμα σπουδών και να ολοκληρωθεί η  στελέχωσή του νέου τμήματος. Υπάρχει σήμερα, όπως ίσως γνωρίζετε, κατεύθυνση Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και στην Οικονομία, με 2 ξένες γλώσσες σε πολύ καλό επίπεδο, με μεταφράσεις νομικών και οικονομικών κείμενων και γενικότερα με γνωστικό αντικείμενο που συμπίπτει αρκετά με αυτό του νέου τμήματος".