Παραλειπόμενα για τη χερσαία ζώνη του λιμανιού Ηγουμενίτσας...

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ευρισκόμενος πρόσφατα στην Ηγουμενίτσα, υποσχέθηκε στο δήμαρχο Ηγουμενίτσας ότι η χερσαία ζώνη του Οργανισμού Λιμένος θα παραχωρηθεί στο δήμο. Απλώς απομένουν, όπως υποστήριξε, κάποιες τυπικές διαδικασίες.
*** 
Το ίδιο είχε συμβεί, όμως, και το 2016. Πάλι από το υπουργείο Ναυτιλίας, υπό άλλη ηγεσία τότε, είχε τονισθεί ότι η παραχώρηση στο δήμο είναι θέμα, που προωθείται άμεσα. 
***
Αυτή είναι και η επιδίωξη, άλλωστε, του  προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Ανδρέα Νταή, που από παλαιά, ως δήμαρχος της πόλης, διεκδικούσε την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης στο δήμο.
***
Ωστόσο το θέμα έχει άλλη διάσταση. Σε ανακοίνωσή του ο πρώην υφυπουργός Αντώνης Μπέζας επισημαίνει ότι "το 2005 τροποποιήθηκε  η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΗΓ και  τα τμήματα της παραλιακής ζώνης της Θεσπρωτίας,  στα οποία δεν  αναπτύσσονται λιμενικές δραστηριότητες τέθηκαν εκτός  χρήσης,  εκμετάλλευσης και ορίων αρμοδιότητας του ΟΛΗΓ, ικανοποιώντας έτσι  μια διεκδίκηση ετών της τοπικής κοινωνίας". 
***
Διευκρινίζει, όμως, ότι "το 2016, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  «ανακάλυψε»… ότι υπήρχε πρόβλημα στη διαδικασία αποδέσμευσης των συγκεκριμένων (ορφανών) τμημάτων, ακύρωσε την τροποποιημένη  σύμβαση και τα επανέφερε  στη δικαιοδοσία του ΟΛΗΓ. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι σε  σύντομο χρονικό διάστημα θα επιστραφούν πάλι, με τη σωστή  όμως διαδικασία, στο δήμο Ηγουμενίτσας".
***
Επίσης επισημαίνεται ότι το λιμάνι είναι προς πώληση, άρα "τα παραλιακά  τμήματα στο κέντρο της Ηγουμενίτσας,   καθώς και άλλες περιοχές, όπως η παραλία του Δρεπάνου και οι  επιμέρους χερσαίες ζώνες  των Συβότων και της Πλαταριάς, θα περάσουν μέσω  του ΟΛΗΓ στην εκμετάλλευση του ιδιωτικού φορέα,  που θα  αναλάβει τις παραπάνω δραστηριότητες".

Ο "σχολιαστής"