Δύο αφανείς εκτελεσθέντες σε χωριό της Παραμυθιάς από τους Γερμανούς και τους "Τσάμηδες" το 1944

Μπορεί να μη γίνεται κάποια τελετή στη μνήμη τους (θα μπορούσε, όμως, να καθιερωθεί), μπορεί  να είναι αφανής η θυσία τους για την πατρίδα, αλλά δύο κάτοικοι του Πολυδρόσου Θεσπρωτίας, ο Γεώργιος Γρ. Μάκος και ο Χαράλαμπος Ζ. Μαρτίνης δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ το καλοκαίρι του 1944 από τους Γερμανούς και τους "Τσάμηδες".

Μικτό απόσπασμα εισέβαλε μέσα στο σπίτι του Γεωργίου Γρ. Μάκου, όπου είχε οδηγηθεί και ο  Χαράλαμπος Ζ. Μαρτίνης, και τους εκτέλεσαν χωρίς δεύτερη σκέψη. Δύο ακόμη από τα πολλά θύματα, που παραμένουν άγνωστα στους πολλούς, και ας πότισαν με το αίμα τους την ελευθερία της χώρας. 

Άλλωστε, στην αιωνιότητα όπου είναι,  δεν τους ενδιαφέρει η αναγνωρισιμότητα, αλλά τους αρκεί ότι έκαναν το χρέος τους προς το Έθνος τους. 

Τη δεκαετία του 2000 κάτω από το σπίτι, που στο μεταξύ έχει ανακαινισθεί, τοποθετήθηκε μια αναμνηστική πλάκα, που γράφει: "Σ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΤΟ 1944 ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΡΑΞΑΝΤΕΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡ. ΜΑΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΩΗ ΜΑΡΤΙΝΗΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ". 

Η εκπαιδευτικός Μαρία Λαμπρίδη, της οποίας ο Γεώργιος Γρ. Μάκος ήταν προππάπους της, αναφέρει ότι "πρέπει να ξέρουμε την ιστορία μας κι ας είναι η καρδιά μας γεμάτη αγάπη για ειρήνη με τους γειτονικούς λαούς. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο...". 

π. Ηλίας Μάκος