Παραλειπόμενα από τις εορτές Σουλίου...

Πολλοί ήταν οι αθλητές που συμμετείχαν στο δρόμο θυσίας των Σουλιωτών, που δεν είναι καθόλου εύκολος, γιατί είναι ανηφορικός στο μεγαλύτερο τμήμα του και αρκετή η διαδρομή. Όμως, όπως είπε στην εκκίνηση η δήμαρχος Σουλίου, δεν είναι απλά μια αθλητική δραστηριότητα, αλλά αποδίδεται τιμή στους ήρωες του Σουλίου. 
***
Ιδιαίτερα κατατοπιστικός ήταν ο κύριος ομιλητής, ο Δημήτριος Σταθακόπουλος, διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και  συνεργάτης του εργαστηρίου Τουρκικών μελετών του πανεπιστημίου Πειραιά, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821.  Ομίλησε τεκμηριωμένα, δίνοντας στο ακροατήριο στέρεα μηνύματα. 
***
Εδώ και πολλές δεκαετίες αδιάκοπη είναι η παρουσία του Μητροπολίτη Παραμυθιάς στις εκδηλώσεις του Σουλίου. Επίσημοι και απλοί άνθρωποι έσπευσαν με μεγάλο σεβασμό να του φιλήσουν το χέρι.
***
Στο χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που είχε παραστεί στις εκδηλώσεις του 2017,  γιατί βοήθησε στη δρομολόγηση τριών έργων σημαντικών για το Σούλι: Τη βελτίωση και ολοκλήρωση της οδού πρόσβασης από την Εγνατία οδό προς το Σούλι, προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ το οποίο βρίσκεται σε τροχιά δημοπράτησης. Την αναστήλωση και επισκευή οικίας Μπούση. Και τη διάσωση και συντήρηση ιστορικών πηγαδιών Σουλίου. "Τα έργα αυτά είναι το ελάχιστο που κάνουμε  ως φόρο τιμής προς  τους ήρωες. Τους το χρωστάμε…», είπε χαρακτηριστικά.
***
Μάλιστα ο κ. Πιτούλης επικαιροποίησε την αναφορά του: "Οι Σουλιώτες και οι Σουλιώτισσες, που με  τη δική τους    αυταπάρνηση, τη δική τους αντρειοσύνη, ενέπνευσαν μελλοντικές γενιές. Γενιές που όποτε ξαναχρειάστηκε,  πρόταξαν τα στήθη τους ,  έδωσαν το αίμα τους  κρατώντας   τον Ελληνισμό όρθιο !!! Την Ελλάδα ψηλά !!! Οι αγώνες των λαών, διαφορετικοί  κάθε εποχή ,  σε συνεχώς μεταβαλλόμενες  συνθήκες και με ιδιαίτερα κάθε φορά  χαρακτηριστικά, είναι διαρκείς και απαιτούν σεβασμό στην ιστορία, αλλά και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Αυτό οφείλουμε να το έχουμε πάντα υπ’ όψιν. Σήμερα και πολύ περισσότερο στο μέλλον ,  η μάχη για την ελευθερία την ευημερία και την αξιοπρέπεια γίνεται με εντελώς διαφορετικούς όρους και από εμάς εξαρτάται να μη ξαναχρειαστεί να την δώσουμε δίνοντας το αίμα μας . Γίνεται με όρους παιδείας , εκπαίδευσης ,  γίνεται  με όρους καινοτομίας και εκσυγχρονισμού. Γίνεται  μέσα σε συνθήκες ανοικτών οικονομιών ,  διεθνών  συμμαχιών και αμοιβαία επωφελών  συνεργασιών.  Όλοι έχουμε ανάγκη ο ένας  τον άλλον".
***
Στο συμβολισμό του αγώνα των Σουλιωτών αναφέρθηκε με πατριωτικό παλμό η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη. Και όπως σχολίασε παρευρισκόμενος: "Αν και Μανιάτισσα στην καταγωγή ομίλησε ως Σουλιώτισσα". 
***
Καλό είναι τις εκδηλώσεις εθνικής μνήμης και τιμής, όπως αυτή του Σουλίου, να μην προσπαθούν κάποιοι "υπερπατριώτες" να τις φέρουν στα... μέτρα τους. Οι Σουλιώτες έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία όλων των Ελλήνων... Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε... 

Ο "Σχολιαστής"