Τιμήθηκε στη Ζίτσα ο σύντροφος του Ρήγα Φεραίου γιατρός Δημ. Νικολίδης, με αναφορές στο Μακεδονικό

Με παρουσία πλήθους κόσμου, διήμερο εκδηλώσεων στη μνήμη του γιατρού Δημήτριου Νικολίδη, συμμάρτυρα του Ρήγα Φεραίου (τον Ιούνιο του 1798 βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στον Πύργο Νεμπόϊσα στο Βελιγράδι), οργάνωσε ο δήμος Ζίτσας το Σάββατο και την Κυριακή (16-17/06/2018). Στις εκδηλώσεις  παρίστατο και ο  πρ. υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Σούρλας, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική, καθώς  και αντιπροσωπείες των δήμων Ρήγα Φεραίου, Βοΐου, Καστοριάς, Χίου και Λευκωσίας,   από όπου κατάγονταν ο  Ρήγας Φεραίος και οι σύντροφοί του. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη γενέτειρα του Νικολίδη, τη  Ζίτσα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και τη συμμετοχή της αδελφότητας Ζιτσαίων «Δημήτριος Νικολίδης». Ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου   με την παρουσίαση στην πινακοθήκη της Ζίτσας της «Χάρτας του Ρήγα», από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Ανθή Φιλίδου. Η «Χάρτα του Ρήγα» έχει εκδοθεί στη Βιέννη το 1797 και αποτελεί  περιουσιακό στοιχείο της εκκλησίας Αγίου Νικολάου Καπεσόβου.  Το πρωί της Κυριακής οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την τέλεση μνημόσυνου στο ναό αγίου Νικολάου, κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Δημήτριου Νικολίδη  και αφιερωματική εκδήλωση  στο πνευματικό κέντρο Ζίτσας. Στη ζωή και τη δράση του Δημήτριου Νικολίδη αναφέρθηκε ο φιλόλογος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θεόδωρος Κοσμάς, ενώ ο πρόεδρος του  Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γεώργιος Σούρλας παρουσίασε το βιβλίο του «Οι τελευταίες μέρες του Ρήγα και των Συντρόφων του στον Πύργο Νεμπόϊσα». Στους χαιρετισμούς τους ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Γοργόλης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης, έκαναν ειδική αναφορά στα μηνύματα της θυσίας του Ρήγα και των συντρόφων του, που παραμένουν επίκαιρα αν και έχουν συμπληρωθεί 220 χρόνια από το θάνατό τους.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΙΤΣΑΣ
 Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Ζίτσας κ. Πλιάκος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η σημερινή συγκυρία, επιβάλει να πορευτούμε με τα ιδανικά και τους αγώνες του Ρήγα και των συμμαρτύρων του, χωρίς εθνικό παροξυσμό αλλά με πατριωτισμό, ώστε να καταφέρουμε  ως έθνος κάποια στιγμή να ανατάξουμε τη συνείδηση του λαού και να αποτινάξουμε το σύγχρονο ζυγό. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές το μέλλον που τους αξίζει σε μια χώρα εθνικά υπερήφανη και ελεύθερη».
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ
Ο κ. Σούρλας κατά την ομιλία  του συνέδεσε τον αγώνα του Ρήγα Φεραίου και των συντρόφων του με τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό, λέγοντας: « Πριν από 220 χρόνια ο Ρήγας στα επαναστατικά του κείμενα για την αναζωπύρωση της εθνικής υπερηφάνειας και τον πατριωτικό ζήλο των σκλαβωμένων Ελλήνων, επικαλούνταν την ανδρεία των Μακεδόνων. Καλούσε μάλιστα τον Μ. Αλέξανδρο να βγει από τον τάφο για να δει τους απογόνους του, τους Μακεδόνες, που είναι αντάξιοί του στην ανδρεία. Ο Ρήγας στον Ύμνο Πατριωτικό γράφει: «Αλέξανδρε τώρα να βγης/ από τον τάφο, και να ιδής/ των Μακεδόνων πάλιν/ ανδρείαν τη μεγάλην/ πως τους εχθρούς νικούνε». Σήμερα, που εκχωρούμε όνομα, εθνότητα, γλώσσα στους Σλάβους, τι απαντάμε στο Σωκράτη στο "μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιότερων εστίν η πατρίς". Πώς μπορούν οι πραγματικοί Μακεδόνες, οι Έλληνες πατριώτες να βλέπουν να οδηγούμαστε στο από το "Μακεδονία είναι μια και μόνο ελληνική" στο "Μακεδονία είναι μια και μόνο σλάβικη". Πρέπει να αντιληφθούν οι πάντες ότι καμία υπογραφή δεν μπορεί να μας δεσμεύσει. Την απόφαση γι αυτή ή για όποια άλλη Συμφωνία δικαιούται να την πάρει αποκλειστικά και μόνο ο ελληνικός λαός».