Εγκαινιάστηκε το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, αλλά απομένει να στελεχωθεί με ιατρικό προσωπικό (9 φωτό)

Εγκαινιάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας, αλλά απομένει να στελεχωθεί με ιατρικό  προσωπικό. Η κατασκευή και ο εξοπλισμός του ΤΕΠ, ύψους 9,2 εκ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ είναι σε εκκρεμότητα τόσο η ολοκλήρωση της προμήθειας ιατροτεχνολογικών μέσων, όσο και το έργο  της σύνδεσης του ΤΕΠ με την εθνική οδό Ηγουμενίτσας Ιωαννίνων, ύψους 330.000 ευρώ, που προωθείται. Με κεντρικό μήνυμα ότι είναι αναγκαία και απαραίτητη η αναβάθμιση στο χώρο της υγείας, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, οι βουλευτές Μάριος Κάτσης και Βασίλης Γιόγιακας,     ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γ. Γιαννόπουλος, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ  Π. Νικολόπουλος, ο  διοικητής του νοσοκομείου Φιλιατών  Σπ. Δερδεμέζης και η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου Εύη Παπανικολάου.  Μετά την τελετή εγκαινίων, που τελέστηκε από το Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτο, πλαισιουμένου από το Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο πρωτοπρεσβύτερο π. Βελισσάριο Σάντα και τον Αρχιερατικό Επίτροπο Ηγουμενίτσας πρωτοπρεσβύτερο π. Ελευθέριο Κωνσταντή, ακολούθησε επίσκεψη στους χώρους, όπου στεγάζονται το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας και τα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, εκτός των προαναφερομένων,   ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης,  οι δήμαρχοι Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, Φιλιατών Σπύρος Παππάς, Παραμυθιάς Σταυρούλα Μπραΐμη, οι διοικητές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων και του νοσοκομείου «Χατζηκώστα», και εκπρόσωποι των άλλων  τοπικών αρχών.
ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Στην παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης τόνισε ότι "δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε και το επόμενο διάστημα», ενώ ανακοίνωσε ότι θα εξεταστεί πολύ σοβαρά την κάλυψη της δαπάνης για τοποθέτηση μαγνητικού τομογράφου στο νομό Θεσπρωτίας. Και συμπλήρωσε: "Η κατασκευή και η λειτουργία της συγκεκριμένης δομής,  ενισχύει σημαντικά τον τομέα της υγείας στη Θεσπρωτία".
"ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ"
Ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης υπογράμμισε ότι "τα έργα κοινής ωφέλειας δεν ανήκουν σε καμιά κυβέρνηση, κανέναν υπουργό, βουλευτή ή αιρετό. Τα έργα ανήκουν στον λαό, σε όλους τους πολίτες  ανεξαιρέτως, που τα πληρώνουν από την τσέπη τους και εμείς οφείλουμε να σεβόμαστε και να αξιοποιούμε και το τελευταίο ευρώ του ελληνικού λαού. Τα προβλήματα του έργου από το 2015 ήταν πολλά και πολυσύνθετα, όμως με πολιτική βούληση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και πάρα πολύ δουλειά, που πιστέψτε με ήταν πολύ δύσκολο να συντονιστεί, φτάσαμε στα σημερινά εγκαίνια.  Η λειτουργία του ΤΕΠ είναι μια τομή για την υγεία στη Θεσπρωτία". Και πρόσθεσε: "Πλέον υπάρχουν όλα τα θεσμικά εργαλεία και οι προβλέψεις ώστε σύντομα να έχουμε το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας σε πλήρη ανάπτυξη με την έλευση και του υπόλοιπου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και των προσλήψεων σε γιατρούς ειδικοτήτων ΤΕΠ".
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Σχετικά με τα εγκαίνια, αντιδράσεις εκδηλώθηκαν προς το παρόν από το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, τον πρώην υπουργό Αντώνη Μπέζα και τη νομαρχιακή επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής. Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας σημειώνει ότι εγκαινιάστηκε  στην Ηγουμενίτσα "ένα ΤΕΠ που ΔΕΝ είναι ΤΕΠ, αλλά μεταστέγαση του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας και των ιατρείων του ΠΕΔΥ", ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρώην υπουργός Αντώνης Μπέζας, που αναφέρει: "Το ΤΕΠ  του Νοσοκομείου Φιλιατών στην Ηγουμενίτσα σχεδιάστηκε, χρηματοδοτήθηκε με ευρωπαϊκούς  πόρους, κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε, προκειμένου να λειτουργήσει ως μονάδα  επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας και όχι  για να  μεταστεγαστούν οι υπάρχουσες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας". Αλλά και η νομαρχιακή επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι "δεν έχουμε λειτουργία ΤΕΠ, αλλά την μετακίνηση του Κ.Υ. – Π.Ε.Δ.Υ 500 μέτρα μακριά από το κέντρο, χωρίς μάλιστα να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα πρόσβασης, και με ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, αφού με το υπάρχων μεταφερόμενο προσωπικό δεν καλύπτονται οι ανάγκες, καθώς και σε μηχανολογικό εξοπλισμό".