Νέος πρόεδρος της "Ομόνοιας" ο Β. Κάγιος με 90%, αλλά δύσκολη η επόμενη ημέρα της οργάνωσης

Στη 10η Γενική Συνδιάσκεψη της "Ομόνοιας" της Βορείου Ηπείρου, που έγινε, το Σάββατο 9 Ιουνίου στους Αγίους Σαράντα,  μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, κυριάρχησε η έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στο βουλευτή και πρόεδρο του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε και τον πρώην γενικό πρόεδρο της "Ομόνοιας" Λεωνίδα Παππά και αποδείχθηκε στην πράξη ότι η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη για την οργάνωση. Αναδείχθηκε γενικός πρόεδρος ο  μέχρι σήμερα πρόεδρος του παραρτήματος των Αγίων Σαράντα Βασίλης Κάγιος ( πολιτικός μηχανικός) με 241 ψήφους σε σύνολο 300 εκλεκτόρων, δηλαδή έλαβε ποσοστό 90%. Απόλυτη η κυριαρχία του κ. Κάγιου, που υποστηρίχτηκε από τον κ. Ντούλε. Ωστόσο η διχόνοια  φαίνεται πως θα εξακολουθήσει να ταλαιπωρεί την "Ομόνοια", αφού από την πρώτη στιγμή αμφισβητήθηκε η διαδικασία.  Από τους άλλους δύο υποψηφίους, 36 ψήφους έλαβε ο Άλκης Πούλης και 17 ο Δημοσθένης Ζιούλης, ενώ 6 ψηφοδέλτια κρίθηκαν άκυρα. Σύμφωνα με την "Ομόνοια". 
ΑΝΕΒΗΚΕ... ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ
Στα ύψη ανέβηκε το... θερμόμετρο ανάμεσα στο Βαγγέλη Ντούλε και στο Λεωνίδα Παππά, που αντάλλαξαν βαριές κατηγορίες, γεγονός, που δείχνει ότι το χάσμα όχι μόνο δεν πρόκειται να γεφυρωθεί εύκολα, αλλά μάλλον μεγαλώνει. Ο κ. Ντούλες κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, τον κ. Παππά ότι "στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις με εκβίασε την πρώτη φορά για το χρίσμα του δημάρχου και τη δεύτερη για τη βουλευτική έδρα, διαφορετικά θα με κατήγγειλε ως προδότη...". Με σκληρή γλώσσα του απάντησε ο κ. Παππάς, λέγοντας ότι πρόκειται για συκοφαντίες και σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Εγώ υπηρετώ την Οργάνωση πολλά χρόνια, στερώντας χρόνο και χρήμα από την οικογένεια μου, ενώ ο κ.  Ντούλες ζει την οικογένειά του από την "Ομόνοια". Η κατάντια σας δεν μπορεί να δικαιολογηθεί εύκολα, πήρατε ένα κόμμα στο 50 % και το φθάσατε στο 5%". 

"ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΚΩΜΩΔΙΑ Ή ΤΡΑΓΩΔΙΑ"
Καταγγελτικός ήταν και ο λόγος του πρ. υφυπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Άλκη Πούλιου, που δεν μπόρεσε να εκλεγεί πρόεδρος της "Ομόνοιας", όπως και την προηγούμενη φορά, παρότι πολλοί αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του έναν νέο και ταλαντούχο πολιτικό. Επιτέθηκε και στον κ. Ντούλε και στον κ. Παππά, αποδίδοντάς τους ευθύνες.  Μεταξύ άλλων ανέφερε: "Δεν ξέρω σήμερα εδώ αν παίζουμε σε μια κωμωδία ή σε μια τραγωδία.Δεν ξέρω όμως εμείς αν θα είμαστε περήφανοι γι αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ. Η φιλοσοφία των νέων ανθρώπων που αγαπάνε τον τόπο κύριοι είναι η συνεργασία για το καλό του τόπου, αφήνοντας για τα σημαντικότερα ζητήματα τις κομματικές ταυτότητες είτε στα σύνορα, είτε στο σπίτι μας. Αυτή τη φιλοσοφία δεν μπορεί καν να την κατανοήσουν κάποιοι, γιατί ζουν μόνο δημιουργώντας εχθρούς, προδότες, αντιπάλους, χαφιέδες και μιζέρια". Και συμπλήρωσε: "Δεν παράγουμε ουσιαστική πολιτική, υπεραξίες, συνέργειες για το καλό του τόπου στην καθημερινότητά του, εξ ου και μας εγκατέλειψαν οι ψηφοφόροι εδώ και μια δεκαετία. Ακόμη χειρότερα, και στα ουσιαστικά ζητήματα, τα ζωτικά για τον τόπο, όπως τα εθνικά και μειονοτικά δικαιώματά μας, είμαστε απλά ταλαντούχοι λόγιοι και ντελάλιδες στις πλατείες και στους εξώστες".
"ΑΝΑΝΕΩΣΗ..."
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Οργάνωσης "βασικό γνώρισμα του νέου Συμβουλίου είναι τόσο η επιστροφή στελεχών που είχαν αποστασιοποιηθεί στο παρελθόν, όσο και η ανανέωση του σε ποσοστά που ξεπερνούν το 40%". Και προστίθεται ότι "τόσο η συμμετοχή των αντιπροσώπων, όσο και τα συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης επιβεβαιώνουν ότι παρά τις δυσκολίες της πολιτικής συγκυρίας η "Ομόνοια" θα συνεχίσει να αποτελεί τον βασικό άξονα του αγώνα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας για περισσότερα δικαιώματα. Σε συνεργασία απόλυτη με την Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα - ΚΕΑΔ η "Ομόνοια" μπορεί όχι απλά να καταγγέλλει παραβιάσεις,  αλλά να συμβάλει με προτάσεις για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κοινοτήτων της ΕΕΜ. Η 10η Συνδιάσκεψη αποτελεί επίσης αφετηρία ώστε οι διεργασίες αναζωογόνησης των οργανωτικών δομών να ενισχυθούν παραπέρα με βασική μέριμνα την συνειδητοποίηση όλο και περισσότερων μελών της ΕΕΜ ότι η συμμετοχή στην "Ομόνοια" και τους αγώνες της είναι συμβολή στην διαιώνιση της προοπτικής για την ίδια την Ελληνική Κοινότητα". 
***
Τη συνδιάσκεψη χαιρέτησαν ο γραμματέας της Πρεσβείας  Γρηγόρης Δελαβέκουρας εξ ονόματος της πρέσβειρας της Ελλάδας στα Τίρανα Ελένης Σουρανή, ο βουλευτής Θεσπρωτίας  Βασίλης Γιόγιακας, ως εκπρόσωπος  της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Κασής απ' το Κίνημα Αλλαγής, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας  Αρμπέν Ριστάνη.