Μέσω Ηγ/τσας από την Ιταλία θα έρχονταν αλλοιωμένο κρέας! Πως θα καταλάβετε τα σάπια κρέατα

Τι τρώμε και δεν ξέρουμε: Μέσω Ηγουμενίτσας από την Ιταλία θα έρχονταν στην ελληνική αγορά αλλοιωμένο κρέας. Τρεις τόνοι μάλιστα. Όπως αποκάλυψε η "Ζούγκλα" σε εκτενές ρεπορτάζ οι Ιταλοί αστυνομικοί έβαλαν μπλόκο, κοντά στο λιμάνι της Ανκόνα, σε μεγάλη ποσότητα ακατάλληλου κρέατος, ειδικότερα κατεψυγμένου χοιρινού, αλλά και νωπών πουλερικών. Δεν τηρούνταν τους κανόνες υγιεινής για τη μεταφορά προϊόντων προς ανθρώπινη κατανάλωση. Οι αστυνομικοί σε συνεργασία με την ιταλική υπηρεσία ελέγχου τροφίμων, διαπίστωσαν πως τα κρέατα είχαν αλλοιωθεί, αφού δεν διατηρούνταν στη σωστή θερμοκρασία. 
ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ ΚΡΕΑΤΑ
Το κρέας μπορεί να μοιάζει να είναι εντάξει, να μην μυρίζει άσχημα και ακόμα και να είναι καλό στην γεύση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ασφαλές.Το κρέας παθαίνει τις εξης αλλοιώσεις:
1) Σάπισμα, το οποίο οφείλεται σε βακτήρια που στην αρχή αλλάζουν το χρώμα του κρέατος απο κόκκινο σε σκοτεινό, έπειτα εμφανίζονται επιφανειακά στίγματα που σχηματίζουν μια λεπτή και γλοιώδη επίστρωση, η οποία με την σειρά της μετατρέπεται σε κολλώδη και δύσοσμη, κάτι που κάνει το κρέας απο τρυφερό και μαλάκό να πολτοποιείται εύκολα.
2) Μούχλιασμα. Σε αυτή την περίπτωση εμφανίζονται επιφανειακές κηλίδες, που οφείλονται σε μούχλες και ζύμες αλλά και σε βακτήρια με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η χαρακτηριστική οσμή μούχλας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση παρατηρείται και εδω ηγλοιώδης επίστρωση που δίνει την χαρακτηριστική όξινη οσμή του σάπιου κρέατος.
3) Τάγγισμα λίπους,  που έχει την χαρακτηριστική οσμή και γεύση του αλλοιωμένου λίπους, το οποίο καταλαβαίνουμε όταν το τρίψουμε με τα δάχτυλα μας ή όταν θερμάνουμε το ταγγισμένο τρόφιμο. 
4) Αφυδάτωση, το κρέας γίνεται άνοστο και στεγνό. Η αφυδάτωση γίνεται αντιληπτή απο λευκοκίτρινες κηλίδες ή από αποχρωματισμένες περιοχές στην επιφάνεια του τροφίμου.
Τα πουλερικά είναι τα πιο ευαίσθητα ζωϊκά τρόφιμα αναπτύσσοντας στην επιφάνειά τους ένα μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών. Υπό ψύξη η αλλοίωση οφείλεται σε ψυχρόφιλους μικροοργανισμούς, ενώ σε κατεψυγμένα πουλερικά εμφανίζονται αιματώδεις κρύσταλλοι, μεταξύ συσκευασίας και δέρματος. Το υγιές κοτόπουλο πρέπει να έχει δέρμα άθικτο, λευκό έως ελαφρώς κοκκινωπό, ενώ τα μεγάλης ηλικίας κοτόπουλα λευκοκίτρινο και σίγουρα όχι γλοιώδες. Η μυϊκή μάζα στο στήθος και τα μπούτια πρέπει να είναι καλοαναπτυγμένη και τα σπλάχνα πρέπει να μυρίζουν ευχάριστα.
Το κρέας μπορεί να μοιάζει να είναι εντάξει, να μην μυρίζει άσχημα και ακόμα και να είναι καλό στην γεύση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ασφαλές.