Πως oι αγρότες της Θεσπρωτίας θα ενταχθούν στα νέα επιδοτούμενα προγράμματα...

Πώς oι αγρότες της Θεσπρωτίας θα ενταχθούν στα νέα επιδοτούμενα προγράμματα (Νέοι Αγρότες, μέτρο 6.1-Σχέδια Βελτίωσης, μέτρο 4.1.1 & 4.1.3-Βιολογικά (μέτρο 11); Για τους νομούς ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ μπορούν να ενημερωθούν στα γραφεία του συνεταιρισμού (Ελευθερίας 13, Ηγουμενίτσα 46100, τηλ.  2665025481-3 & 2665024070). Υπεύθυνος Τμήματος Αγροτικών Μελετών: Νικόλαος Θεοδώρου, τεχνολόγος-γεωπόνος.
***
Στόχος του υπομέτρου 4.1 είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας όλων των τύπων γεωργίας, καθώς και ορθολογική χρήση των υδατικών πόρων και της ενέργειας.
Η δράση 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Χορηγείται στήριξη για επενδύσεις οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης, και στη μείωση του κόστους παραγωγής (Δράσης 4.1.1)
Η δράση 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» στοχεύει στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, στην ορθή διαχείριση των υποπροϊόντων και αποβλήτων καθώς και στην αξιοποίηση τους για παραγωγή ενέργειας. Χορηγείται στήριξη για επενδύσεις αξιοποίησης ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (ήλιος, αέρας, γεωθερμία κ.λπ.) στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, βάσει των ενεργειακών τους αναγκών, ορθής διαχείρισης αποβλήτων και υποπροϊόντων αλλά και αξιοποίησης τους για παραγωγή ενέργειας.
Στόχος του προγράμματος ενισχύσεων νέων γεωργών 6.1 είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και της δημιουργίας επιχειρηματιών γεωργών που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.
Το μέτρο 11 δίνει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης και ένταξης σε όλες τις δράσεις της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας ταυτόχρονα. Όσον αφορά τις ζώνες νιτρικών, όσοι δεν µπορούν να περιµένουν τη σχετική πρόσκληση της νιτρορύπανσης, µπορούν να εντάξουν τις αροτραίες τους στα Βιολογικά. Όταν όµως βγει η προκήρυξη των νιτρικών, τα αγροτεµάχια αυτά θα µπορούν να λάβουν πριµ (νιτρικών) µόνο για τη δράση που αφορά την ξηρική αµειψισπορά.