Έριξαν οκτώ κτήρια στη Χειμμάρα, παρά τον ξεσηκωμό των κατοίκων!

Προκλητικά, παραβιάζοντας κατάφωρα κάθε έννοια δικαίου και χωρίς να υπολογίσει ούτε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της Χειμάρρας, που βγήκαν στους δρόμους κρατώντας ελληνικές σημαίες και ψάλλοντας τον ελληνικό εθνικό ύμνο, ούτε τις προειδοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα από την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα, η αλβανική κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως ασπίδα πλήθος αστυνομικών, ξεκίνησε τις κατεδαφίσεις κτηρίων και επιχειρήσεων Ελλήνων Χειμμαραίων. Και αυτό, παρά τις υποσχέσεις για διάλογο, που αποδείχθηκαν ψεύτικες, και χωρίς να προβλέπεται η καταβολή της παραμικρής αποζημίωσης. Η καλή σχεδιασμένη επίθεση εναντίου του Ελληνισμού της Χειμμάρας,  ξεκίνησε στις έξι το πρωί, με σκοπό να... πιαστούν στον ύπνο οι κατοίκοι, όταν μπουλντόζες, υπό τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, άρχισαν να γκρεμίζουν την οικοδομή της οικογένειας Λυκώκα. Ο κόσμος κινητοποιήθηκε, έσπευσαν εκεί από τους πρώτους ο βουλευτής και πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες και ο πρόεδρος της "Ομόνοιας" Λεωνίδας Παππάς, αλλά το αυτί των αρμοδίων δεν ίδρωσε. Ήταν αποφασισμένοι να προχωρήσουν και προχώρησαν, κρατώντας μακριά τους αγανακτισμένους, εξαγριωμένους και απελπισμένους πολίτες και συλλαμβάνοντας κάποιους από αυτούς. Κατεδαφίστηκε το βενζινάδικο του Άλκη Νάτση και το ακολούθησαν και άλλα κτήρια, συνολικά οκτώ.  Προς το παρόν δεν άγγιξαν κτήρια, οι ιδιοκτήτες των οποίων κατάφεραν να κερδίσουν ασφαλιστικά μέτρα από το Πρωτοδικείο της Αυλώνας. 

Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρ
"ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΜΕ..."

Δριμύτατη ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε, με δηλώσεις του, κατά του πρωθυπουργού Έντι Ράμα ο Έλληνας βουλευτής του αλβανικού κοινοβουλίου και πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες. Σύμφωνα με τον κύριο Ντούλε, οι Χειμαρριώτες δεν πρόκειται να παραδοθούν εύκολα. Ο κύριος Ντούλες επισήμανε επίσης ότι τα κτίρια που κατεδαφίζονται ανήκουν αποκλειστικά και μόνο σε άτομα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Ανέφερε συγκεκριμένα: "Η συμπεριφορά του πρωθυπουργού Ράμα έναντι της Χειμάρρας και των Χειμαριωτών θα μπορούσε να συγκριθεί με συμπεριφορά ενός καταχτητή. Από τις πρώτες πρωινές ώρες, η Χειμάρρα θυμίζει την ύπαρξη αστυνομικού κράτους, αφού σε κάθε γωνία της είναι προκλητικά παρούσες οι αστυνομικές δυνάμεις. Παραβιάζονται κληρονομικά ιδιοκτησιακά δικαιώματα προπαππούδων. Παραβιάζονται στοιχειώδεις αρχές του κράτους δικαίου…
Και πρόσθεσε: "Παραβιάζονται μέρα μεσημέρι ηλειτουργική δημοκρατία και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μελώντης μειονότητας. Η Χειμάρρα που αντιστάθηκε ανά των αιώνων με τη δική της ταυτότητα και τα δικά της ιδανικά, που άντεξε σε πολύ δυσμενέστερες θύελλες από τις σημερινές, δεν θα μπορέσουν να την υποτάξουν οι τυχοδιωκτικές παρανομίες και κατάλυσης κράτους δικαίου του κυρίου Ράμα… Χωρίς κανένα έγγραφο νομικής ισχύς, χωρίς να γίνει σεβαστή καμιά διαδικασία, δημιουργεί καταστάσεις σαν αυτή που βλέπετε. Καταστάσεις που για την κοινότητα της Χειμάρρας είναι απαράδεκτες και δεν θα γίνει αποδεκτό κανένα τετελεσμένο γεγονός – αποτέλεσμα των πολιτικών του Ράμα. Ο κύριος Ράμα θα πρέπει να το πάρει χαμπάρι μια και καλή ότι τη Χειμάρρα, που αντιστάθηκε ανά τους αιώνες, με τη δική της ταυτότητα και τα δικά της ιδανικά, δεν θα μπορέσουν να την υποτάξουν οι τυχοδιωκτικές παρανομίες και οι ενέργειες κατάλυσης του κράτους από τον κ. Ράμα. Είμαστε όλοι εδώ και θα συνεχίσουμε να είμαστε όλοι εδώ  και μέχρι να κερδίσει και να θριαμβεύσει το δίκαιο".  
Εξάλλου ο πρόεδρος της "Ομόνοιας" Λεωνίδας Παππάς υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο από την κυβέρνηση Ράμα. Το θέμα είναι το κίνητρο πίσω από αυτό το οργανωμένο σχέδιο. Εάν δηλαδή το κίνητρο είναι οικονομικό, καταπατώντας αυθαίρετα και αξιοποιώντας τα «φιλέτα» που ανήκουν σε ομογενείς, ή εθνικιστικό, ώστε να διώξουν τους Έλληνες από την Χειμάρρα. Πιστεύω πως είναι και τα δύο. Και να εκμεταλλευτούν καταχρηστικά τις περιουσίες μας αλλά και να διώξουν οριστικά το ελληνικό στοιχείο από τον τόπο του».
Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα παρακολουθούν τις εξελίξεις, ο κ. Γκοτζιάς δήλωσε"μεταξύ άλλων ότι είχε γίνει η λεγόμενη «κοινωνικοποίηση» από το καθεστώς Χότζα, που συμπεριελάμβανε και τη μικρή ατομική ιδιοκτησία. Όταν έπεσε το καθεστώς Χότζα, δεν αποδόθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας. Τους τελευταίους μήνες παλέψαμε να καθυστερήσει το όποιο πολεοδομικό σχέδιο υπάρχει από την πλευρά των αλβανικών Αρχών ώστε να αποδοθούν οι ιδιοκτησίες. Η απόδοση των ιδιοκτησιών έχει δυο αγαθά: Πρώτον, μπορεί να πάρεις ασφαλιστικά μέτρα για την προστασία της ιδιοκτησίας σου και δεύτερον, εάν το Δημόσιο κάνει απαλλοτρίωση, όπως σε όλο τον κόσμο, πρέπει να σε πληρώσει. Αλλά στην πραγματική αξία της ιδιοκτησίας, όχι σε ψεύτικη. Αυτά που κατεδαφίστηκαν σήμερα δεν αφορούν ιδιοκτησίες με διασφαλισμένους τίτλους ή για τις οποίες ζήτησαν ασφαλιστικά μέτρα. Είναι ιδιοκτησίες ουσιαστικά χωρίς ιδιοκτήτες, ή που οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν ασκήσει ασφαλιστικά μέτρα. Μία εξαίρεση είναι το βενζινάδικο από το οποίο άρχισαν οι κατεδαφίσεις. Για το βενζινάδικο έγινε μια συζήτηση στο Υπουργείο Ενέργειας και υπήρξε μια υπόσχεση από την πλευρά του Υπουργού Ενέργειας και του Υφυπουργού του, χτες το απόγευμα αργά, ότι θα δοθεί άδεια να ανοίξει βενζινάδικο αλλού. Εμείς επιμένουμε και θα επιμείνουμε αυτή η υπόσχεση να υλοποιηθεί. Εμείς δε μπορούμε να απαγορεύουμε την ανάπλαση μιας τρίτης χώρας. Θέλουμε όμως τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα της μειονότητας -συνδυασμός δυο παραγόντων- να προστατεύονται. Προς το παρόν έχουν σταματήσει τις εργασίες κατά τα άλλα". 
Να σημειωθεί ότι πάγια θέση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας είναι ότι "η Ελλάδα και η ΕΕ έχουν καταστήσει σαφή την ευρωπαϊκή απαίτηση για κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Η πρόοδος στην εμπέδωση του κράτους δικαίου, καθώς και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μειονοτήτων, περιλαμβανομένου του περιουσιακού, αποτελούν σαφείς προϋποθέσεις, σύμφωνα με την ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία».
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος, κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση  "να σταματήσει άμεσα κάθε ενέργεια, που στρέφεται κατά των δικαιωμάτων των μελών της εθνικής ελληνικής μειονότητας, που κατοικούν στη Χειμάρρα. Αλλά και την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αποτελεσματικές, αυτή τη φορά, αντιδράσεις τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ελλήνων της Χειμάρρας".