Με μηνύματα ο εορτασμός του ΟΧΙ στη Θεσπρωτία... Όλες οι εκδηλώσεις... Η απουσία, που σχολιάστηκε...

Το έπος του '40 οφείλει να διδάξει τους σύγχρονους Έλληνες, είναι ο απόηχος του εορτασμού του ΟΧΙ στη Θεσπρωτία. Ένας απόηχος, που θυμίζει ότι σύνολος ο Ελληνισμός υψώθηκε γίγαντας. Σήκωσε στους πολυχιλιόχρονους ώμους του τους λαούς της γης. Την ελπίδα των λαών. Το ΟΧΙ του αντήχησε ως οικουμενική προσταγή. Όρθριοι. Και οι εχθροί δεν πέρασαν; Πέρασαν, αλλά νικημένοι. Γιατί είχε ηητηθεί το πνεύμα τους, η ψυχή τους. 
ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Οι εκδηλώσεις στην Ηγουμενίτσα κορυφώθηκαν με μαθητική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Εθνικής Αντίστασης. Εκτός των παιδιών των σχολείων της Ηγουμενίτσας, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρήλασαν η  Φιλαρμονική του Δήμου Ηγουμενίτσας, η σημαία από Πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, το Σώμα Εθελοντριών Νοσηλευτικής, το παραδοσιακό τμήμα του Φιλοπρόοδου Σύλλογου Γραικοχωρίου «Ο ΑΓΙΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», και τμήμα από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και τμήμα του Δημοτικού Ναυταθλητικού Ομίλου Ηγουμενίτσας. Νωρίτερα τελέστηκε στο ναό Ευαγγελίστριας Ηγουμενίτσας επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Τίτου, πλαισιούμενου από το Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο πρωτοπρεσβύτερο π. Βελισσάριο Σάντα και τον προϊστάμενο του ναού πρωτοπρεσβύτερο-θεολόγο π. Ελευθέριο Κωνσταντή. Με αναγωγές στο σήμερα, μέσα από τα ιστορικά γεγονότα,   εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας ο Δονάτος Αναστασίου, Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας, που εύστοχα επεσήμανε το νόημα και το μήνυμα του ελληνικού κατορθώματος το 1940. Τέλος, εψάλη πιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων της πόλης και κατατέθηκαν στεφάνια από τους βουλευτές Μάριο Κάτση και Βασίλη Γιόγιακα, τον αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη, το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Δονάτο Μαρτίνη, τον αστυνομικό διευθυντή Θεσπρωτίας, το διοικητή του 628 Τάγματος Φιλιατών, το διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων Θεσπρωτίας, το διοικητή του λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, τον εκπρόσωπο Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, τον εκπρόσωπο Ε.Ε.Σ. – Περιφερειακού Τμήματος Ηγουμενίτσας και από εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Τον νοηματοδοτημένο και διδακτικό πανηγυρικό της ημέρας στην Παραμυθιά εκφώνησε η εκπαιδευτικός Αφροδίτη Θεοδώρου (καθηγήτρια Πληροφορικής) από το ΕΠΑΛ Παραμυθιάς, μετά την τέλεση επίσημης δοξολογίας στο μητροπολιτικό ναό Αγίου Δονάτου. Ακολούθησε στο Ηρώο Σουλιωτών, που βρίσκεται έξω από τον προαύλιο χώρο του ναού του Αγίου Δονάτου, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τη δήμαρχο Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, τις τοπικές αστυνομικές  και στρατιωτικές αρχές και εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων. Τέλος, έγινε εκδήλωση στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Βούλγαρη, με παραδοσιακούς δημοτικούς χορούς από χορευτικά τμήματα του δημοτικού σχολείου Παραμυθιάς.
ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΑΤΕΣ 
Με δοξολογία στο ναό Αγίου Δημητρίου, μ' έναν μεστό πανηγυρικό από την εκπαιδευτικό  Ζαχαρένια Κηλιπούρα, με κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Σπύρο Παππά, τις τοπικές αστυνομικές  και στρατιωτικές αρχές και εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων., με παρέλαση από τους μαθητές των σχολείων και πεζοπόρων τμημάτων του 628 Μ/Π. Τ.Π., εορτάστηκε το ΟΧΙ στους Φιιάτες. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Φιλιατών και παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλιατών.
ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Χωρίς εκπρόσωπο της κυβέρνησης έγιναν οι εκδηλώσεις του ΟΧΙ στην Ηγουμενίτσα, κάτι, που σχολιάστηκε. Πέρα από τη διαπίστωση των πολιτών, που συμμετείχαν σ' αυτές, αυτό προκύπτει και από δελτίο τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου, την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, όπου αναφέρεται πως "από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ανακοινώθηκε ότι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης τις εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 28ηςΟκτωβρίου ορίστηκαν οι εξής:  Στην Άρτα η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Όλγα Γεροβασίλη. Στα Ιωάννινα, ο Υυφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Μπαλάφας. Στην Πρέβεζα ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ηλίας- Μιλτιάδης Κλάπας".