Ολόκληρο το υπόμνημα τοπικών παραγόντων για την επαναλειτουργία του Α.Τ. Σαγιάδας-Τι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών...

Δημοτικοί σύμβουλοι από τη δημοτική ενότητα Σαγιάδας, καθώς και πρόεδροι και εκπρόσωποι των χωριών της περιοχής, υπέβαλαν υπόμνημα στο δήμο Φιλιατών, για την επαναλειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Σαγιάδας. Η αλβανική εγκληματικότητα και μικροεγκληματικότητα χτυπάει "κόκκινο" σ' όλο το δήμο Φιλιατών και η παρουσία της αστυνομίας επιβάλλεται να ενισχύεται και όχι να αποδυναμώνεται. Το υπόμνημα αυτό υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών, το οποίο εξέδωσε σχετικό ψήφισμα. 
ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Οι υπογεγραμμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Φιλιατών, καταγόμενοι από τα χωριά της περιοχής Σαγιάδας, καθώς και οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των χωριών της δημοτικής ενότητας Σαγιάδας, εκφράζουμε δημόσια την ανησυχία μας, που έχει το χαρακτήρα της έντονης διαμαρτυρίας, για την αδικαιολόγητη, όχι μόνο κατά τη δική μας εκτίμηση, αλλά και σύμφωνα με τη γνώμη του συνόλου σχεδόν των κατοίκων του τόπου,   αναστολή λειτουργίας τόσο του Αστυνομικού Τμήματος Σαγιάδας,  όσο και του Κλιμακίου Συνοριακής Φύλαξης Σαγιάδας.
Σε κοινή συνάντησή μας, την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 στο Ασπροκκλήσι Φιλιατών, επιβεβαιώθηκε από όλους η ανάγκη αντίδρασης, ώστε να ακυρωθεί η απόφαση αυτή, που καταδικάζει σε ελλιπή έως ανύπαρκτη αστυνόμευση:
Μια περιοχή πρώτης προτεραιότητας, καθώς είναι η πύλη εισόδου και εξόδου προς και από τη γειτονική Αλβανία, που τη συνδέει με την Εγνατία οδό και το λιμάνι Ηγουμενίτσας.
Μια περιοχή νευραλγικής σημασίας, με καθημερινά κρούσματα  αυξημένης εγκληματικότητας, όπως κλοπές, ληστείες, εμπορία ναρκωτικών, διακίνηση παράνομων μεταναστών κ.λπ.
Μια περιοχή ευαίσθητη, όπου οι κάτοικοί της, έχουν ως χρόνιο αίτημα την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας, αλλά τώρα αισθάνονται καθολικά ανασφαλείς.
Μια περιοχή παραγωγική στον πρωτογενή τομέα, όπου η παρουσία της αστυνομίας μπορεί να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη ανάπτυξη της καλλιέργειας εσπεριδοειδών, που απασχολούνται κατά τη χειμερινή περίοδο 1000 και πλέον αλλοδαποί αλβανικής καταγωγής, αλλά και με μεγάλες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, που οφείλουν να δραστηριοποιούνται σε προστατευμένο χώρο.
Μια περιοχή ζωντανή, αφού ο πληθυσμός της κυμαίνεται  περίπου 2000 άτομα και έχει κρατήσει  πολλούς νέους, σε αντίθεση με άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα του νομού, που μαραζώνουν,  όπου οι άνθρωποι κάθε ηλικίας και φύλου επιζητούν να ζουν με συνθήκες και προϋποθέσεις ηρεμίας και διαρκούς και ανεμπόδιστης εξυπηρέτησης.
Μια περιοχή ελληνική, που πλήττεται από τις ακραίες αλυτρωτικές προκλήσεις ακόμη και του επίσημου αλβανικού κράτους και από την οποία δεν μπορεί να απουσιάζουν, για ευνόητους λόγους, αστυνομικές δυνάμεις και μάλιστα ισχυρές.
Κατόπιν όλων αυτών και άλλων πτυχών του θέματος, που δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθούν στην παρούσα ανακοίνωση-διαμαρτυρία, αυτονόητα προτείνουμε:
Α) Την άμεση επαναλειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Σαγιάδας, και μάλιστα με αυξημένο προσωπικό, όπως και του Κλιμακίου Συνοριακής Φύλαξης Σαγιάδας, καθώς και την πιο συστηματική και συχνή παρέμβαση στην περιοχή των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας, που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα.
Β) Το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών, αφού συνεδριάσει εκτάκτως, να εξουσιοδοτήσει τη δημοτική αρχή, όπως προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να επιλυθεί χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση το πρόβλημα.
Με καθαρή τη συνείδησή μας ότι κάνουμε το χρέος μας προς τον τόπο μας, καλούμε τους αρμόδιους φορείς να αφουγκραστούν την αγωνιώδη φωνή μας και να ενεργοποιηθούν ακαριαία προς την ορθή κατεύθυνση.


Βασίλειος Βασιλείου          Χρήστος Κίτσιος (Κεστρίνη)       
Θωμάς Γκίκας                    Θεόδωρος Κούρτης  (Ασπροκκλήσι)             
Σπυρίδων Κολιομίχος          Ναπολέων Κουφάλας (Σμέρτος)
Ιωάννης Κόρος                      Διογένης Λιούτσης (Σαγιάδα)
Σπυρίδων Φερεντίνος          Χρήστος Νικολάου (Ράγιο)

ΨΗΦΙΣΜΑ 
Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την 16η τακτική συνεδρίαση της 11ης του μηνός Σεπτεμβρίου του έτους 2017, μετά από συζήτηση επί υπομνήματος Δημοτικών Συμβούλων Προέδρου Δημοτικής Κοινότητας και εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων πρώην Δήμου Σαγιάδας αναφορικά με την επαναλειτουργία του Αστυνομικού τμήματος Σαγιάδας, όπως και του κλιμακίου Συνοριακής Φύλαξης Σαγιάδας, αλλά και την συστηματική – συχνή παρέμβαση των Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικής δραστηριότητας στην περιοχή και αφού διατυπώθηκαν από όλους τους παρευρισκόμενους οι απόψεις και οι προτάσεις τους ομόφωνα με την υπ.αριθμ. 169/2017 απόφαση του, αποφάσισε τα παρακάτω: Να εκφράσει με την έκδοση Ψηφίσματος τη διαμαρτυρία του για την αναστολή λειτουργίας τόσο του Αστυνομικού Τμήματος Σαγιάδας, όσο και του Κλιμακίου Συνοριακής Φύλαξης Σαγιάδας και να ζητήσει: Α) Από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας άμεσα την συστηματικότερη και πιο συχνή παρέμβαση των Υπηρεσιών της για την αντιμετώπιση της εγκληματικής δραστηριότητας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους τόσο με εμφανείς περιπολίες από ένστολους όσο και με πολιτική περιβολή (ασφαλείας). Για την επίτευξη του εν λόγω σκοπού ζητά την διάθεση και δραστηριοποίηση των Συνοριακών Φυλάκων – Αστυνομικών για το σκοπό που προσλήφθηκαν και στις Υπηρεσίες τους. Β) Από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την άμεση επαναλειτουργία του κλιμακίου Συνοριακής Φύλαξης στην περιοχή του πρώην Δήμου Σαγιάδας. Γ) Από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την εξέταση της λειτουργίας του θεσμού του Τοπικού Αστυνόμου. Δ) Από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την επανεξέταση του θέματος και την εκ νέου ίδρυση και λειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Σαγιάδας σε σωστή βάση. Πρός τούτο: 1ον . Αποφασίζει να αποσταλεί το εν λόγω ψήφισμα σε όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς ήτοι: Αστυνομικό Διευθυντή Θεσπρωτίας, Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Ηπείρου, Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Γενικό γραμματέα Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και τους τοπικούς Βουλευτές. 2ον. Συγκροτεί επιτροπή η οποία αποτελείται από: το Δήμαρχο Φιλιατών κ. Σπυρίδωνα Παππά, τους Δημοτικούς Συμβούλους: Βασίλειο Βασιλείου, Θωμά Γκίκα, Σπυρίδωνα Κολιομίχο, Ιωάννη Κόρο, Σπυρίδωνα Φερεντίνο και τους προέδρους και εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων ήτοι: Διογένη Λιούτση (Δ.Ε Σαγιάδας), Θεόδωρο Κούρτη (Τ.Κ Ασπροκκλησίου), Ναπολέων Κούφαλη (Τ.Κ Σμέρτου), Χρήστο Κίτσιο (Τ.Κ Κεστρίνης), Χρήστο Νικολάου (Τ.Κ Ραγίου), η οποία θα αναλάβει να αναδείξει το θέμα και να παραστεί εφόσον απαιτηθεί σε συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς όπως αναφέρονται παραπάνω.