Αναγνωρίζει ο Φορέας Διαχείρισης ότι υπάρχει προσωρινό πρόβλημα στη λίμνη με τα νούφαρα, αλλά δηλώνει αναρμόδιος...

Αναγνωρίζει ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, ότι υπάρχει προσωρινό, έτσι το χαρακτηρίζει, πρόβλημα με τη στάθμη των νερών στη λίμνη με τα νούφαρα, αλλά δηλώνει αναρμόδιος... Διευκρινίζει ότι θεωρείται σκόπιμη η εκπόνηση αντίστοιχων υδρογεωλογικών/διαχειριστικών μελετών. Κατά την εκπόνηση των μελετών αυτών, θα πρέπει να οριστεί η οικολογικά ενδεδειγμένη υδρολογική λειτουργία του έλους και να προταθούν μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η διατήρησή της. Ταυτόχρονα, όμως, σημειώνει ότι ο "Φορέας δε δύναται να αναλάβει την εκπόνηση της όποιας απαιτούμενης υδρογεωλογικής μελέτης, την ανάθεση και χρηματοδότηση μιας τέτοιας μελέτης καθώς και την εκτέλεση σχετικών τεχνικών έργων κατά τη δεδομένη χρονική περίοδο (κάτι που ίσχυε και σε προηγούμενες χρονικές στιγμές). 
ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Ως προς το ρόλο του Φράγματος διευκρινίζεται ότι "ο Φορέας δεν έχει προβεί σε πρόταση ούτε έχει παρακινήσει υπηρεσίες με σκοπό τη διάνοιξη του φράγματος στο έλος Καλοδικίου. Αντιθέτως, έχει προτείνει την εκπόνηση μελέτης που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την ορθολογική λειτουργία του εν λόγω φράγματος και την κατ’ επέκταση σωστή συντήρηση και λειτουργία του φράγματος. Επίσης, μεγάλο ρόλο στην μακροσκοπικά παρατηρούμενη υδρολογική κατάσταση του ελους Καλοδικίου έχουν διαδραματίσει οι φετινές κλιματολογικές συνθήκες, με τις πολύ χαμηλές κατακριμνήσεις. Η θέση του Φορέα ήταν εξαρχής ότι πρέπει να μελετηθεί η λειτουργία του φράγματος, το φράγμα να συντηρηθεί και να λειτουργήσει ορθολογικά. Οι επιχωματώσεις παραμένουν άθικτες όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς οποιοσδήποτε να έχει προχωρήσει σε οποιαδήποτε παρέμβαση επί αυτών".
Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ
Για τη στάθμη των νερών, εταξύ άλλων, τονίζεται: "Στη βόρεια περίμετρο του έλους η στάθμη του υπόγειου νερού βρίσκεται χαμηλότερα από αυτήν του έλους. Στο σημείο αυτό υπάρχουν καταβόθρες σε υψόμετρο 107,7 μ., όπου παρατηρείται συνεχής ροή νερού από το έλος προς αυτές. Αυτό σημαίνει ότι τα πλεονάσματα νερού του έλους πάνω από τη στάθμη αυτή διοχετεύονται και εμπλουτίζουν τον υπόγειο υδροφορέα. Αντίθετα στη νότια πλευρά η στάθμη του υπογείου νερού βρίσκεται ψηλότερα από αυτήν του έλους. Σε περιόδους υψηλής στάθμης νερού στον υδροφορέα, παρατηρείται τροφοδοσία του έλους, από αυτόν, μέσω πηγών που εντοπίστηκαν σε υψόμετρο 108 μ. Η εισροή υδάτων από παραποτάμους ή ρυάκια είναι ελάχιστη με αποτέλεσμα η αυξομείωση της στάθμης του νερού στον υγρότοπο να οφείλεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην αντίστοιχη αυξομείωση και κατά συνέπεια υπερχείλιση της στάθμης του υποκείμενου υδροφόρου ορίζοντα". Προσθέτει ακόμη: "Οι εκτάσεις του με υψόμετρο κάτω των 110 μέτρων καλύπτονται με νερό για περίπου 10 μήνες το χρόνο. Κατά την τελευταία περίοδο και όταν οι χρονιές είναι ξηρές, όπως η φετινή σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία, το νερό περιορίζεται στην περιοχή με υψόμετρο κάτω των 107,5 μέτρων ή σε μικρές κοιλότητες, κυρίως στα ΒΑ. Προς το τέλος της θερινής περιόδου δε, η επιφάνεια του έλους σχεδόν ξηραίνεται, εκτός ίσως από λίγες μεμονωμένες θέσεις, έκτασης λίγων στρεμμάτων".  Επισημαίνει επίσης ότι "έντονη είναι η εντύπωση ότι τα τελευταία χρόνια ο υγρότοπος χάνει σημαντικές ποσότητες νερού υποεπιφανειακά από υδρευτικές γεωτρήσεις, που έγιναν σε ψηλότερες θέσεις (στη νότια περίμετρο) και από τις καταβόθρες (στη βόρεια περίμετρο), ενώ το νερό που υπερχειλίζοντας μπορεί να διαφεύγει επιφανειακά, κυλάει προς τη μεγάλη καταβόθρα της πεδιάδας του Μαργαριτίου". 
Η ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ
Ο Φορέας υποστηρίζει ότι "κατά την περίοδο 2011 – 2013, οπότε και παρατηρούνταν έντονες κατακρημνίσεις, το οικολογικό πρόβλημα που είχε καταγραφεί στο Έλος Καλοδικίου δεν ήταν οι απώλειες επιφανειακών υδάτων αλλά, αντιθέτως, η κατακράτησή τους λόγω επιχωματώσεων προς την πλευρά όπου προϋπήρχε το φράγμα του Έλους και η κατ’ επέκταση δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων, με αρνητικές επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα της περιοχής. Οι επιπτώσεις αυτές αφορούν κυρίως τη «Βαλτόπαπια» – Aythya nyroca – είδος χαρακτηρισμού της περιοχής ως προστατευόμενης, το οποίο είχε σταματήσει να φωλιάζει εκεί λόγω της υπερβολικής αύξησης της στάθμης του νερού (σε αντίθεση με τις υγροτοπικές εκτάσεις που βρίσκονται σε οικολογική ισορροπία στο Δέλτα του Αχέροντα, όπου το είδος άρχισε να φωλιάζει και να διαχειμάζει σε μεγαλύτερους αριθμούς από ότι στο Έλος Καλοδικίου κατά τα τελευταία χρόνια) καθώς και στη σημαντική μικτή αποικία ερωδιών που είχε καταγραφεί εκεί και καταστράφηκε όταν η δενδρώδης βλάστηση, που επιτελεί σημαντικό οικολογικό ρόλο για τη διατήρηση της αποικίας, σάπισε εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων ύδατος. Τα παραπάνω παρέχουν μια ένδειξη ότι το ζήτημα που έχει θίχτεί, περί απώλειας σημαντικών ποσοτήτων νερού από το Έλος Καλοδικίου, δεν έχει χαρακτήρα μόνιμης κατάστασης, η οποία ισχύει από τα μέσα της δεκαετίας του 1990".