Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όλα όσα έγιναν στο 4ο τακτικό συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμων Ηπειρωτών...

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Τακτικού Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουίου Ηπειρωτών, που διεξήχθη στην Πρέβεζα μεταξύ 27-29 Ιουλίου 2017. Βασικές θεματικές ενότητες ήταν ο πολιτισμός, η επιχειρηματικότητα και η αυτοοργάνωση. Συνδιοργανωτές, η Περιφέρεια Ηπείρου και το Επιμελητήριο Πρέβεζας. Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της ΔημοκρατίαςΠροκοπίου Παυλοπούλου, που τίμησε και ο ίδιος προσωπικά, όπου στο επίσημο δείπνο την Παρασκευή 28/7 ήταν ο κύριος ομιλητής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην προσφορά των Ηπειρωτών και της Ηπείρου στο Έθνος κι εξήρε τη συμβολή των μεγάλων Ηπειρωτών ευεργετών κάνοντας ιστορική αναφορά στο έργο τους και την τεράστια προσφορά τους στη χώρα. Για όλα αυτά∙ τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Πολιτεία έχει χρέος ν’ ανοίξει νέες προοπτικές για την περαιτέρω πολύπλευρη ανάπτυξη της Ηπείρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία για την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία και τόνισε ότι κάθε είδους δικαιώματα πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά όπως άλλωστε αρμόζει σε πολίτες που διαβιούν σε καθεστώς κράτους δικαίου.
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου το Π.Σ.Η.Ε. βράβευσε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου  Αλέξανδρο Καχριμάνη για την προσφορά του στην Αυτοδιοίκηση, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθηγητή Γεώργιο Καψάλη, για την προσφορά του στις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα, την Νατάσα Μπέγκα, Πρόεδρο της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, για την πολυετή προσφορά της και τον Κωνσταντίνο Καράλη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΑΡΑΛΗΣ ΑΕ ,για την συμβολή του στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ήπειρο. Τα βραβεία απένειμε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Στο συνέδριο έλαβαν μέρος 120 σύνεδροι από τις ομοσπονδίες της Ευρώπης, των Η.Π.Α., του Καναδά και της Αυστραλίας. Το αρχικό καλωσόρισμα απεύθυνε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου  Χρυσόστομος Δήμου ο οποίος τόνισε ότι φιλοδοξία του Συμβουλίου αποτελεί το συγκεκριμένο Συνέδριο να γίνει θεσμός και σημείο συνάντησης για τους απανταχού Ηπειρώτες. Ο κ. Δήμου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο την διεύρυνση της διασύνδεσης μεταξύ των Ηπειρωτών του Εξωτερικού καλώντας την ομογένεια να αυτόοργανωθεί και να αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής. Ζήτησε να προχωρήσουν τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί όπως η ψήφος των αποδήμων, η ίση φορολογική μεταχείριση και η δημιουργία ΚΕΠ αποδήμων. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών και εκπρόσωπος της κυβέρνησης  Τέρενς Κουϊκ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι Ηπειρώτες έχουν ένα Παγκόσμιο Συμβούλιο κυρίως αυτοχρηματοδοτούμενο που το οργάνωσαν και το εξέλεξαν μόνοι χωρίς την ανάμειξη της Ελλάδας και των κυβερνήσεών της μέσα από αυτοργανωμένα συμβούλια που έχουν εκλέξει σε κράτη και Ηπείρους. Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Κουίκ επισήμανε πως την κορυφή της Παγκόσμιας Ηπειρωτικής Διασποράς απαρτίζουν νέοι και επιτυχημένοι άνθρωποι όπως ο σημερινός Πρόεδρός της, Χρυσόστομος Δήμου. Είναι το «νέο αίμα» που προωθούν, χωρίς εγωισμούς, χωρίς να είναι γαντζωμένοι σε καρέκλες οι Ηπειρώτες της προηγούμενης ομογενειακής γενιάς, πατριώτες με ωριμότητα και σοφία, υπογράμμισε ο Υφυπουργός. Το χαιρετισμό του Ελληνικού Κοινοβουλίου μετέφερε, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ  Κώστας Μπάρκας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους οδικούς άξονες που πλέον βγάζουν την Ήπειρο από την απομόνωση. Το χαιρετισμό του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη μετέφερε ο βουλευτής Πρέβεζας Στέργιος Γιαννάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με την κοινή προσπάθεια όλων θα έρθουν καλύτερες μέρες για την Ήπειρο. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας  Στράτος Ιωάννου καλωσόρισε εκ μέρους της Περιφέρειας τους συνέδρους και τους επίσημους προσκεκλημένους, μίλησε για την ενότητα «Υπηρετώντας την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου» και ανέπτυξε τους λόγους που μπορεί να επισκεφθεί κανείς την Ήπειρο και ανέλυσε την στρατηγική πολιτική της Περιφέρειας Ηπείρου για την Ήπειρο των τεσσάρων εποχών. Ο Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος παρουσίασε την «Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου» σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως χτίζουμε συνέργειες ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Γιαμάς μίλησε για την επιχειρηματικότητα στην Πρέβεζα. Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος  Γεώργιος Δόσης μίλησε για τη δύναμη της ενότητας και της συνεργασίας, ανέλυσε τις διαχρονικές προσπάθειες της αποδημικής οργάνωσης για να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της Ηπείρου.
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου 27/7 είχε επίκεντρο τον πολιτισμό, όπου η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βικτώρια Φερεντίνου με μία εμπεριστατωμένη ομιλία με θέμα «Η Ήπειρος των τεχνών από την αρχαιότητα έως σήμερα» ταξίδεψε τους παρευρισκομένους στην ιστορία της Ηπείρου. Τα έργα του καλλιτέχνη Γεώργιο Μήτση «Μοναστήρια, εκκλησίες, εξωκλήσια και εικονίσματα από την Άνω Δερόπολη» παρουσίασε ο Ιερολογιώτατος Αχριδιάκονος Βησσαρίων Βακάρος όπου τόνισε ότι ο καλλιτέχνης δεν ήταν απλώς θεατής των κτισμάτων που απέδωσε αλλά προχώρησε μετά από έρευνα και στην εικονική αποκατάσταση. Το σημαντικό έργο του για την διάσωση της ιστορικής μνήμης βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2014.
Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Στην επιχειρηματικότητα αναφέρθηκαν ο Ντίνος Παπαπολύζος, Διευθύνων Σύμβουλος TREK Development A.E., «The zero billion € Business for Greece». Και συγκεκριμένα για το πως μπορεί να επενδύσει κανείς τα επόμενα χρόνια κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παπαπολύζος ανέφερε ότι με βάση την οικονομική θεωρία, το ελατήριο της ανάπτυξης ενδεχομένως δίνει επενδυτικές ευκαιρίες σ’ ένα συγκεκριμένο φάσμα κλάδων της οικονομίας, όμως η βασική παράμετρος είναι ο «χρονισμός» της αναμενόμενης ανάπτυξης. Έχοντας ως καλή πρακτική ένα ιδιαίτερα καινοτόμο επενδυτικό έργο, μοναδικό για την Ελλάδα, που υλοποιείται τώρα στην Ήπειρο και μοχλεύει πόρους και διεθνή κεφάλαια, προσδιορίζουμε τον τρόπο και το είδος των επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα σήμερα. Σίγουρα, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, η τοπική/περιφερειακή διάσταση της δραστηριοποίησης και οι καθετοποιημένοι επενδυτικοί άξονες είναι οι βασικοί παράμετροι επιτυχούς επένδυσης». 
ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Για τις προοπτικές του Ελληνικού τουρισμού μίλησε ο  Υψηλάντης Τζούρος, διαχειριστής της Ependysis Business Consultants και αναφέρθηκε στο πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις πλήρεις δυνατότητες του αποκομίζουμε τα μέγιστα δυνατά έσοδα από τον τουρισμό και ποιο πρέπει να είναι το μείγμα στρατηγικής για να αυξηθεί το εισόδημα των άμεσα κι έμμεσα εμπλεκομένων. Ο κ. Τζούρος τόνισε επίσης γιατί η τουριστική δαπάνη είναι εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για την επιχειρηματικότητα και σε ποιες μορφές επιχειρήσεων πρέπει να επενδύσουμε στο παρόν και το μέλλον δίνοντας έμφαση στις συνεργασίες σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προγονικές μνήμες ξαναζωντάνεψε ο Θεσπρωτός Σ. Δημητρίου με την παρουσίαση του "Μείναμε εμείς..." σε Αθήνα, Κόρινθο και Πάτρα (ΦΩΤΟ)

Τη μνήμη των προγόνων του λαλεί μέσα από το βιβλίο του "Μείναμε εμείς" ο Θεσπρωτός Σωτήρης Λ. Δημητρίου, το οποίο, μετά την παρουσίαση, πριν καιρό, στην Ηγουμενίτσα, παρουσιάστηκε και στη Φυλή Αττικής,  στην Κόρινθο και στην Πάτρα. Μέσα από τις σελίδες του ιστορικού μυθιστορήματος ανατέλλει  ο σεβασμός για τον άνθρωπο. Πάνω από τη βία και το μίσος, προβάλλει, μέσα από παραδόσεις και ήθη, μια συνθήκη με το όραμα. Ένα μυστικό ποτάμι ζωής φέρνει από περασμένα, όχι όμως ξεχασμένα χρόνια, την ελευθερία στο πνεύμα του ανθρώπου. Πίστη στη μνήμη και στο όραμα είναι το αποκορύφωμα του βιβλίου, αυτές τις άσβηστες, τις αήττητες πηγές, πηγές, που δεν έχουν γραμμένους νόμους, αλλά κρατάνε την ψυχή πάνω από τη λήθη, μακριά από το ψεύδος. Η περιγραφή κυλάει χωρίς υπολογισμό, χωρίς υστερόβουλη σκέψη. Δεν χάνει ποτέ την αφετηρία, που την οδηγεί. 
ΣΤΗ ΦΥΛΗ
Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Φυλής Σπύρος Μπρέμπος, ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο πρόεδρος της …

Βλάχοι της Αλβανίας: "Δεν είμαστε ξεχωριστή εθνική μειονότητα, είμαστε Έλληνες"...

Οι Βλάχοι της Αλβανίας, σύμφωνα με το νέο νόμο περί μειονοτήτων στη γειτονική χώρα, περιλαμβάνονται στις οκτώ αναγνωρισμένες μειονότητες, δηλαδή την Ελληνική, τη Σλαβομακεδονική, τη Βλάχικη (Vllahe/Arumune), τους Ρομά, τους Αιγυπτίους, τους Μαυροβούνιους, τους Σέρβους, τους Βόσνιους και τους Βουλγάρους. Ο πρόεδρος της Ένωσης Βλάχων Θανάσης Πότσης, εκτός των άλλων, αναφέρει ότι οι Βλάχοι στα Βαλκάνια έχουν ελληνική και ιλλυρικη καταγωγή, δεν αποτελούν ξεχωριστό έθνος και ζητούν να αναφέρονται ως γλωσσική μειονότητα και όχι ως εθνική. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι με βάση τη σύνθεση του πληθυσμού στην Αλβανία, από εθνικής και πολιτιστικό-γλωσσικής οπτικής γωνίας, στη χώρα μας ιστορικά διακρίνονταν δύο κατηγορίες ομάδων, από τις οποίες , η πρώτη ομάδα απαρτίζεται από τις εθνικές μειονότητες,οι οποίες πράγματι, χαρακτηρίζονται από έναν αριθμό εθνικών γνωρισμάτων, που τις διακρίνουν από το υπόλοιπο μέρος του πληθυσμού, ενώ στη δεύτερη ομάδα μετέχουν οι διάφορες πολιτιστικό-γλωσσικές κοινότητες,…

Επίσημη η ελληνική γλώσσα στους δήμους Δρόπολης και Φοινίκης και με την αλβανική βούλα!

Επίσημη είναι η ελληνική γλώσσα στους δήμους Δρόπολης και Φοινίκης, όχι όμως στις περιφέρειες Αργυροκάστρου, Αυλώνας και Κορυτσάς, και με την αλβανική βούλα, αλλά οι Βορειοηπειρώτες αντιδρούν, γιατί δεν καλύπτεται το σύνολο των περιοχών, όπου ζει η ελληνική μειονότητα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο περί μειονοτήτων, που ψηφίστηκε στην αλβανική Βουλή από 102 βουλευτές, 10 είπαν όχι,  σε σύνολο 140, και με πολλές αντιδράσεις από τους Έλληνες, αφού θεωρούν ότι δεν κατοχυρώνεται επί της ουσίας κανένα ανθρώπινο δικαίωμα και όλα περνούν από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης,  οι μειονοτικές κοινότητες που υπερβαίνουν το 20% του συνόλου του πληθυσμού σε δήμους ή περιφέρειες έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση της μητρικής τους γλώσσας ως δεύτερης επίσημης. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Θα μπορεί να χρησιμοποιείται η ελληνική στα έγγραφα των δύο αυτών δήμων,  στα ονόματα των οδών, στις διοικητικές μονάδες , στην παροχή επίσημων πληροφοριών και στην εκπαίδευση. 
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Οι…

H "εξομολόγηση" ενός Θεσπρωτού πρωτοετή φοιτητή στη Σχολή Αστυφυλάκων...

Ένας 19χρονος νεαρός, ο Πέτρος Τσούπης από τον Άγιο Βλάσιο Ηγουμενίτσας, πρωτοετής φοιτητής στη Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, που με το δημιουργικό του πνεύμα, φέρνει ξαστεριά, φέρνει άνεμο αξιακό στην αγριεμένη κοινωνία μας, μας έστειλε μια επιστολή. Δημοσιεύουμε χαρακτηριστικά απόσπασματά της, που δείχνουν ότι ευτυχώς στις ημέρες μας υπάρχουν νέοι, όπως ο Πέτρος, που γνωρίζουν την αλήθεια του Χριστού και παραδίσονται σ' Αυτόν με όλη τους την καρδιά, χωρίς κρατούμενα. Αποκαλύπτει ο Πέτρος Τσούπης με τα γραφόμενά του ότι είναι σπουδαία υπόθεση να κρατήσουμε την πίστη του Ευαγγελίου αναλλοίωτη μέσα στην πορεία της ζωής μας. Είναι εντυπωσιακό, που ένα παιδί, έχει εκτός από τη θεωρητική πίστη και την έμπρακτη καθημερινή εφαρμογή. Ο θησαυρός της πίστης του συνοδεύεται από τη μυστηριακή ζήση και τον προσωπικό αγώνα του.  Γράφει μεταξύ άλλων ο Πέτρος Τσούπης: "Έδωσα πανελλήνιες εξατάσεις και πέτυχα στη Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτός ήταν ο διακαής π…

Σε τροχαίο στη Μενίνα Θεσπρωτίας, χάθηκε μια ακόμη ανθρώπινη ζωή στην άσφαλτο...

Σε τροχαίο στην περιοχή της Μενίνας, χάθηκε μια ακόμη ανθρώπινη ζωή στην άσφαλτο. Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017, στην παλιά εθνική οδό Ηγουμενιτσας - Ιωαννίνων, ανασύρθηκε από τα συντρίμμια του φορτηγού νεκρός ένας 81χρονος. Το όχημα, που οδηγούσε, κατευθυνόμενος προς Ηγουμενίτσα, λίγο μετά το χωριό Μενίνα, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη. Προανάκριση για το δυστύχημα  διενεργεί η τροχαία. Οι δρόμοι θέλουν μεγάλη προσοχή, γιατί κρύβουν παγίδες, εκεί, που κανείς δεν το περιμένει. Είναι άδικο να θυσιάζονται ζωές συνεχώς στην άσφαλτο...

Η Θεσπρωτή ηθοποιός Βάνα Μπάρμπα καθήλωσε το κοινό στην Ηγουμενίτσα με την ερμηνεία της...

Μέσα από  ποιητικό λόγο,  που εξέφραζε τα γνήσια και αυθεντικά βιώματά της και τα οποία ξετυλίχτηκαν πάνω στη σκηνή  ως φλογερό συναίσθημα, ως πόθος και πάθος για την πατρώα γη,   η Θεσπρωτή ηθοποιός (από το Ασπροκλήσι Φιλιατών) Βάνα Μπάρμπα, καθήλωσε το θεσπρωτικό κοινό στη μουσικοχορευτική παράσταση «ΗΠΕΙΡΟΣ… ΜΑΝΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ‘‘Ευχαριστώμεν… Ηπειρώτες ευεργέτες’’», που ανέβηκε στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου "Εστία" Ηγουμενίτσας την Δευτέρα16 Οκτωβρίου. Ένιωσαν οι θεατές τον παλμό της ηθοποιού, αφού λειτουργούσε δημουργικά πάνω στη σκηνή με το ψυχικό της πεδίο. Συμπρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο κλαρινίστας Πέτρο Λούκας, καθώς και ο τραγουδιστής Αντώνης Κυρίστσης. Μαζί τους ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτικά σύνολα και το πολυφωνικό "Ήνορο". Αυτό τον... ύμνο καρδιάς για την Ήπειρο συνέγραψε και σκηνοθέτησε ο Θάνος Ζήκας. Ξεδιπλώθηκε στην παράσταση, μέσα από θεατρικά και μουσικά και χορευτικά δρώμαενα η εσωτερική ζωή των Ηπειρωτών. Η δύσκολη πορεία, με τον καημό της ξενητειά…