Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όλα όσα έγιναν στο 4ο τακτικό συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμων Ηπειρωτών...

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Τακτικού Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουίου Ηπειρωτών, που διεξήχθη στην Πρέβεζα μεταξύ 27-29 Ιουλίου 2017. Βασικές θεματικές ενότητες ήταν ο πολιτισμός, η επιχειρηματικότητα και η αυτοοργάνωση. Συνδιοργανωτές, η Περιφέρεια Ηπείρου και το Επιμελητήριο Πρέβεζας. Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της ΔημοκρατίαςΠροκοπίου Παυλοπούλου, που τίμησε και ο ίδιος προσωπικά, όπου στο επίσημο δείπνο την Παρασκευή 28/7 ήταν ο κύριος ομιλητής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην προσφορά των Ηπειρωτών και της Ηπείρου στο Έθνος κι εξήρε τη συμβολή των μεγάλων Ηπειρωτών ευεργετών κάνοντας ιστορική αναφορά στο έργο τους και την τεράστια προσφορά τους στη χώρα. Για όλα αυτά∙ τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Πολιτεία έχει χρέος ν’ ανοίξει νέες προοπτικές για την περαιτέρω πολύπλευρη ανάπτυξη της Ηπείρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία για την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία και τόνισε ότι κάθε είδους δικαιώματα πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά όπως άλλωστε αρμόζει σε πολίτες που διαβιούν σε καθεστώς κράτους δικαίου.
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου το Π.Σ.Η.Ε. βράβευσε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου  Αλέξανδρο Καχριμάνη για την προσφορά του στην Αυτοδιοίκηση, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθηγητή Γεώργιο Καψάλη, για την προσφορά του στις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα, την Νατάσα Μπέγκα, Πρόεδρο της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, για την πολυετή προσφορά της και τον Κωνσταντίνο Καράλη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΑΡΑΛΗΣ ΑΕ ,για την συμβολή του στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ήπειρο. Τα βραβεία απένειμε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Στο συνέδριο έλαβαν μέρος 120 σύνεδροι από τις ομοσπονδίες της Ευρώπης, των Η.Π.Α., του Καναδά και της Αυστραλίας. Το αρχικό καλωσόρισμα απεύθυνε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου  Χρυσόστομος Δήμου ο οποίος τόνισε ότι φιλοδοξία του Συμβουλίου αποτελεί το συγκεκριμένο Συνέδριο να γίνει θεσμός και σημείο συνάντησης για τους απανταχού Ηπειρώτες. Ο κ. Δήμου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο την διεύρυνση της διασύνδεσης μεταξύ των Ηπειρωτών του Εξωτερικού καλώντας την ομογένεια να αυτόοργανωθεί και να αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής. Ζήτησε να προχωρήσουν τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί όπως η ψήφος των αποδήμων, η ίση φορολογική μεταχείριση και η δημιουργία ΚΕΠ αποδήμων. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών και εκπρόσωπος της κυβέρνησης  Τέρενς Κουϊκ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι Ηπειρώτες έχουν ένα Παγκόσμιο Συμβούλιο κυρίως αυτοχρηματοδοτούμενο που το οργάνωσαν και το εξέλεξαν μόνοι χωρίς την ανάμειξη της Ελλάδας και των κυβερνήσεών της μέσα από αυτοργανωμένα συμβούλια που έχουν εκλέξει σε κράτη και Ηπείρους. Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Κουίκ επισήμανε πως την κορυφή της Παγκόσμιας Ηπειρωτικής Διασποράς απαρτίζουν νέοι και επιτυχημένοι άνθρωποι όπως ο σημερινός Πρόεδρός της, Χρυσόστομος Δήμου. Είναι το «νέο αίμα» που προωθούν, χωρίς εγωισμούς, χωρίς να είναι γαντζωμένοι σε καρέκλες οι Ηπειρώτες της προηγούμενης ομογενειακής γενιάς, πατριώτες με ωριμότητα και σοφία, υπογράμμισε ο Υφυπουργός. Το χαιρετισμό του Ελληνικού Κοινοβουλίου μετέφερε, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ  Κώστας Μπάρκας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους οδικούς άξονες που πλέον βγάζουν την Ήπειρο από την απομόνωση. Το χαιρετισμό του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη μετέφερε ο βουλευτής Πρέβεζας Στέργιος Γιαννάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με την κοινή προσπάθεια όλων θα έρθουν καλύτερες μέρες για την Ήπειρο. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας  Στράτος Ιωάννου καλωσόρισε εκ μέρους της Περιφέρειας τους συνέδρους και τους επίσημους προσκεκλημένους, μίλησε για την ενότητα «Υπηρετώντας την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου» και ανέπτυξε τους λόγους που μπορεί να επισκεφθεί κανείς την Ήπειρο και ανέλυσε την στρατηγική πολιτική της Περιφέρειας Ηπείρου για την Ήπειρο των τεσσάρων εποχών. Ο Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος παρουσίασε την «Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου» σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως χτίζουμε συνέργειες ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Γιαμάς μίλησε για την επιχειρηματικότητα στην Πρέβεζα. Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος  Γεώργιος Δόσης μίλησε για τη δύναμη της ενότητας και της συνεργασίας, ανέλυσε τις διαχρονικές προσπάθειες της αποδημικής οργάνωσης για να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της Ηπείρου.
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου 27/7 είχε επίκεντρο τον πολιτισμό, όπου η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βικτώρια Φερεντίνου με μία εμπεριστατωμένη ομιλία με θέμα «Η Ήπειρος των τεχνών από την αρχαιότητα έως σήμερα» ταξίδεψε τους παρευρισκομένους στην ιστορία της Ηπείρου. Τα έργα του καλλιτέχνη Γεώργιο Μήτση «Μοναστήρια, εκκλησίες, εξωκλήσια και εικονίσματα από την Άνω Δερόπολη» παρουσίασε ο Ιερολογιώτατος Αχριδιάκονος Βησσαρίων Βακάρος όπου τόνισε ότι ο καλλιτέχνης δεν ήταν απλώς θεατής των κτισμάτων που απέδωσε αλλά προχώρησε μετά από έρευνα και στην εικονική αποκατάσταση. Το σημαντικό έργο του για την διάσωση της ιστορικής μνήμης βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2014.
Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Στην επιχειρηματικότητα αναφέρθηκαν ο Ντίνος Παπαπολύζος, Διευθύνων Σύμβουλος TREK Development A.E., «The zero billion € Business for Greece». Και συγκεκριμένα για το πως μπορεί να επενδύσει κανείς τα επόμενα χρόνια κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παπαπολύζος ανέφερε ότι με βάση την οικονομική θεωρία, το ελατήριο της ανάπτυξης ενδεχομένως δίνει επενδυτικές ευκαιρίες σ’ ένα συγκεκριμένο φάσμα κλάδων της οικονομίας, όμως η βασική παράμετρος είναι ο «χρονισμός» της αναμενόμενης ανάπτυξης. Έχοντας ως καλή πρακτική ένα ιδιαίτερα καινοτόμο επενδυτικό έργο, μοναδικό για την Ελλάδα, που υλοποιείται τώρα στην Ήπειρο και μοχλεύει πόρους και διεθνή κεφάλαια, προσδιορίζουμε τον τρόπο και το είδος των επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα σήμερα. Σίγουρα, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, η τοπική/περιφερειακή διάσταση της δραστηριοποίησης και οι καθετοποιημένοι επενδυτικοί άξονες είναι οι βασικοί παράμετροι επιτυχούς επένδυσης». 
ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Για τις προοπτικές του Ελληνικού τουρισμού μίλησε ο  Υψηλάντης Τζούρος, διαχειριστής της Ependysis Business Consultants και αναφέρθηκε στο πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις πλήρεις δυνατότητες του αποκομίζουμε τα μέγιστα δυνατά έσοδα από τον τουρισμό και ποιο πρέπει να είναι το μείγμα στρατηγικής για να αυξηθεί το εισόδημα των άμεσα κι έμμεσα εμπλεκομένων. Ο κ. Τζούρος τόνισε επίσης γιατί η τουριστική δαπάνη είναι εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για την επιχειρηματικότητα και σε ποιες μορφές επιχειρήσεων πρέπει να επενδύσουμε στο παρόν και το μέλλον δίνοντας έμφαση στις συνεργασίες σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Η μάχη της Μενίνας μέσα από το ημερολόγιο ενός φοιτητή αντάρτη του Ιερού Λόχου, του Δημήτρη Σούτζου...

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη μάχη της Μενίνας, δίνει ένας φοιτητής τότε, αντάρτης στον Ιερό Λόχο, ο Δημήτρης Σούτζος, μέσα από ημερολογιακές καταγραφές. Είναι τα πιο αδιάψευστα στοιχεία, για το τι πραγματικά έγινε τη εποχή εκείνη. Αναφέρει μεταξύ άλλων όσον αφορά στη δυσκολία και στη σημασία της μάχης: "Το σμίξιμο του Γιαννιώτικου δρόμου με το δρόμο της Παραμυθιάς, γίνεται στη Μενίνα. Εκεί, σ' αυτά τα γκρίζα βράχια, έξω από το Νεοχώρι, βρίσκεται κουρνιασμένος ο Ιερός Λόχος των Εθνικών Ομάδων Ελλήνων Ανταρτών του Ζέρβα. Αποτελείται από φοιτητάς και σπουδαστάς... Εκεί κάτω στον στρατηγικό οδικό κόμβο της Μενίνας, βρίσκεται οχυρωμένο και ισχυρά οργανωμένο ένα τάγμα επίλεκτων Γερμανών πολεμιστών, ενισχυμένο από καμιά διακοσαριά Τουρκαλβανούς. Οι στρατιώτες του Χίτλερ, είχαν μεταβάλει τη Μενίνα σε φρούριο. Με πολυβολεία, με πυροβολεία, ολομοβολεία και χαρακώματα. Σ' όλα τα σπίτια του χωριού έχουν χτίσει πόρτες και παράθυρα και τάχουν μεταβάλει σε οχυρά. Έχουν ανοίξει παντού ορ…

Το έργο 6 συγγραφέων από τα χωριά της Μουργκάνας παρουσιάστηκε στην Πόβλα

Στο πλαίσιο της 2ης γιορτής Πολιτισμού Μάνα Μουργκάνα, παρουσιάστηκε το έργο έξι συγγραφέων  με καταγωγή από τα χωριά της περιοχής. Στην πλατεία Πόβλας (Αμπελώνας), με συντονίστρια την Ευγενία Ζκέρη, ακούστηκαν αποσπάσματα από βιβλία των λογοτεχνών, που με αυτό τον τρόπο τιμήθηκαν από τους συντοπίτες τους. Οι συγγραφείς, που παρουσιάστηκαν, στη σεμνή εκδήλωση, της οποίας την οργάνωση και την επιμέλεια είχαν οι Ζωή Ντρούκα και ο Πάνος Ανυφαντής, είναι: Γιάννης Βέλλης, Κώστας Λένης, Σταύρος Λέτσας, Φάνης Μούλιος, Κώστας Ραπτόπουλος, Κώστας Τσαντίνης. Στόχος ήταν μέσα από τις καταγραφές τους  να κατανοηθεί ο τρόπος της ζωής τα παλαιότερα, αλλά και τα νεότερα χρόνια, στον τόπο,  και να γεφυρωθεί το χθες που διάβηκε, με το σήμερα που μοιάζει μετέωρο, ώστε να διασφαλιστεί η πορεία στο αύριο.

Ο Θεσπρωτός αρχιμανδρίτης και ιατρός-ογκολόγος π. Ιωάννης Κοκάκης "μαγεύει" πιστούς και ασθενείς!

Τον τόπο καταγωγής του (από τη μητέρα του), τη Θεσπρωτία, επισκέφτηκε αυτές τις ημέρες ο αρχιμανδρίτης και ιατρός-ογκολόγος στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών π. Ιωάννης Κοκάκης, που "μαγεύει" πιστούς και ασθενείς! Υπηρετεί συνδυαστικά και αφοσιωμένα δύο ανθρωπιστικά λειτουργήματα. Αυτά του ιερέως και του ιατρού. Είναι σε καθημερινό και αδιάκοπο αγώνα, που δεν περιέχει την ανθρώπινη αγωνία, αλλά την μελλούμενη ελπίδα,   για να θεραπεύσει τις κακοήθειες της ψυχής και τα καρκινώματα του σώματος. Οι πιστοί και οι ασθενείς "πίνουν νερό" στο όνομά του. Οι πιστοί γεμίζουν ασφυκτικά το ναό του αγίου Νεκταρίου Κάτω Κηφησιάς, όπου λειτουργεί, και οι ασθενείς του εμπιστεύονται ανεπιφύλακτα τη ζωή τους. Μέσα από το λειτουργικό και προσευχητικό μετερίζι ανανεώνει διαρκώς τις σχέσεις του με το Θεό και μέσα από συνεχείς επιμορφώσεις στο εξωτερικό εμπλουτίζει ασταμάτητα τις επιστημονικές του γνώσεις. Παρ' όλα ταύτα παραμένει απλός και ταπεινός. Δικαριτικός και ευαίσθητος. Με αυτ…

Το παρασκήνιο με τον Τούρκο, που προσπάθησε να βάλει φωτιά στο Ελευθεροχώρι Θεσπρωτίας...

Τούρκος, που έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, δεν έχει αποφανθεί ακόμη η αρμόδια επιτροπή για τη χορήγησή του, αλλά είναι νόμιμη η παραμονή του στην Ελλάδα, συνελήφθη, γιατί προσπάθησε να βάλει φωτιά, άγνωστο προς το παρόν για ποιό λόγο, στο Ελευθεροχώρι Παραμυθιάς, κοντά στην Εγνατία οδό. Οι αρχές, με προσεκτικές και κατάλληλες ενέργειες και υπό πλήρη μυστικότητα, προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι σχετικά με τα κίνητρα του Τούρκου και να εξακριβώσουν μήπως εμπλέκται και σε άλλες υποθέσεις ή αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, που έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία του φερόμενου ως δράστη. Εκτός από την παραπομπή στον εισαγγελέα, ερευνώνται διάφοροι παράμετροι, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το γεγονός και να σχηματιστεί πλήρης εικόνα.  

Γιατροί υποστηρίζουν ότι θεραπεύουν τον καρκίνο χωρίς φάρμακα!

Ποιες είναι οι κορυφαίες αντικαρκινικές τροφές... 
*Το λεμόνι είναι 10.000 φορές ισχυρότερο από τη χημιοθεραπεία! Γιατροί στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι θεραπεύονται όλα τα είδη του καρκίνου, χωρίς φάρμακα! Ισχυρίζονται ότι "όποιος ασθενήσει από καρκίνο, θα υποστεί γραμμικούς επιταχυντές, χημειοθεραπείες,διαρκείς εξετάσεις που κρατούν τον άρρωστο σε διαρκή αγωνία, ανασφάλεια, φόβο και πανικό. Και ενώ το φαρμακείο της φύσης μας δίνει απλόχερα όλα τα όπλα για την αντιμετώπιση και των πλέον επικίνδυνων ασθενειών μέσα από τους πολύτιμους καρπούς του, η συμβατική ιατρική αρνείται να το

Κατακλείστηκαν από κόσμο οι πηγές του Αχέροντα στη Γλυκή (10 φωτό)

Κατακλείστηκαν από κόσμο αυτές τις ημέρες, πριν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο, οι πηγές του Αχέροντα στη Γλυκή. Άτομα κάθε φύλου και ηλικίας απόλαυσαν το τοπίο, αλλά και σπορ στον Αχέροντα. Διέσχισαν με βάρκες και άλογα το ποτάμι, τα παιδιά περνούσαν εναέρια από τη μια όχθη στην άλλη, τα καταστήματα γεμάτα. Γενικά η κινητικότητα ήταν πολύ αυξημένη, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στο χώρο, να δηλώνουν ικανοποιημένοι. Μικρό, γεωργικό κυρίως χωριό, η Γλυκή, έχει γίνει γνωστή από το μυθικό ποταμό Αχέροντα. Αναπτύσσεται τουριστικά τα τελευταία χρόνια δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να νιώσει την παράδοση μιας παρθένας τουριστικά περιοχής και την περιβαλλοντική ευδαιμονία.  Στο κατάφυτο φαράγγι των πηγών του Αχέροντα, ζουν οι εκδρομείς μοναδικές στιγμές. Από εδώ οι λάτρεις της πεζοπορίας και της περιπέτειας μπορούν να φτάσουν, μέσα από το ποτάμι. Όσοι αγαπούν  το ράφτινγκ, ζουν δυνατές συγκινήσεις. Η διαδρομή από τη γέφυρα της Γλυκής είναι σύντομη και προσιτή γι…