Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όλα όσα έγιναν στο 4ο τακτικό συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμων Ηπειρωτών...

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Τακτικού Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουίου Ηπειρωτών, που διεξήχθη στην Πρέβεζα μεταξύ 27-29 Ιουλίου 2017. Βασικές θεματικές ενότητες ήταν ο πολιτισμός, η επιχειρηματικότητα και η αυτοοργάνωση. Συνδιοργανωτές, η Περιφέρεια Ηπείρου και το Επιμελητήριο Πρέβεζας. Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της ΔημοκρατίαςΠροκοπίου Παυλοπούλου, που τίμησε και ο ίδιος προσωπικά, όπου στο επίσημο δείπνο την Παρασκευή 28/7 ήταν ο κύριος ομιλητής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην προσφορά των Ηπειρωτών και της Ηπείρου στο Έθνος κι εξήρε τη συμβολή των μεγάλων Ηπειρωτών ευεργετών κάνοντας ιστορική αναφορά στο έργο τους και την τεράστια προσφορά τους στη χώρα. Για όλα αυτά∙ τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Πολιτεία έχει χρέος ν’ ανοίξει νέες προοπτικές για την περαιτέρω πολύπλευρη ανάπτυξη της Ηπείρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία για την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία και τόνισε ότι κάθε είδους δικαιώματα πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά όπως άλλωστε αρμόζει σε πολίτες που διαβιούν σε καθεστώς κράτους δικαίου.
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου το Π.Σ.Η.Ε. βράβευσε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου  Αλέξανδρο Καχριμάνη για την προσφορά του στην Αυτοδιοίκηση, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθηγητή Γεώργιο Καψάλη, για την προσφορά του στις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα, την Νατάσα Μπέγκα, Πρόεδρο της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, για την πολυετή προσφορά της και τον Κωνσταντίνο Καράλη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΑΡΑΛΗΣ ΑΕ ,για την συμβολή του στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ήπειρο. Τα βραβεία απένειμε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Στο συνέδριο έλαβαν μέρος 120 σύνεδροι από τις ομοσπονδίες της Ευρώπης, των Η.Π.Α., του Καναδά και της Αυστραλίας. Το αρχικό καλωσόρισμα απεύθυνε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου  Χρυσόστομος Δήμου ο οποίος τόνισε ότι φιλοδοξία του Συμβουλίου αποτελεί το συγκεκριμένο Συνέδριο να γίνει θεσμός και σημείο συνάντησης για τους απανταχού Ηπειρώτες. Ο κ. Δήμου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο την διεύρυνση της διασύνδεσης μεταξύ των Ηπειρωτών του Εξωτερικού καλώντας την ομογένεια να αυτόοργανωθεί και να αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής. Ζήτησε να προχωρήσουν τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί όπως η ψήφος των αποδήμων, η ίση φορολογική μεταχείριση και η δημιουργία ΚΕΠ αποδήμων. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών και εκπρόσωπος της κυβέρνησης  Τέρενς Κουϊκ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι Ηπειρώτες έχουν ένα Παγκόσμιο Συμβούλιο κυρίως αυτοχρηματοδοτούμενο που το οργάνωσαν και το εξέλεξαν μόνοι χωρίς την ανάμειξη της Ελλάδας και των κυβερνήσεών της μέσα από αυτοργανωμένα συμβούλια που έχουν εκλέξει σε κράτη και Ηπείρους. Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Κουίκ επισήμανε πως την κορυφή της Παγκόσμιας Ηπειρωτικής Διασποράς απαρτίζουν νέοι και επιτυχημένοι άνθρωποι όπως ο σημερινός Πρόεδρός της, Χρυσόστομος Δήμου. Είναι το «νέο αίμα» που προωθούν, χωρίς εγωισμούς, χωρίς να είναι γαντζωμένοι σε καρέκλες οι Ηπειρώτες της προηγούμενης ομογενειακής γενιάς, πατριώτες με ωριμότητα και σοφία, υπογράμμισε ο Υφυπουργός. Το χαιρετισμό του Ελληνικού Κοινοβουλίου μετέφερε, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ  Κώστας Μπάρκας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους οδικούς άξονες που πλέον βγάζουν την Ήπειρο από την απομόνωση. Το χαιρετισμό του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη μετέφερε ο βουλευτής Πρέβεζας Στέργιος Γιαννάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με την κοινή προσπάθεια όλων θα έρθουν καλύτερες μέρες για την Ήπειρο. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας  Στράτος Ιωάννου καλωσόρισε εκ μέρους της Περιφέρειας τους συνέδρους και τους επίσημους προσκεκλημένους, μίλησε για την ενότητα «Υπηρετώντας την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου» και ανέπτυξε τους λόγους που μπορεί να επισκεφθεί κανείς την Ήπειρο και ανέλυσε την στρατηγική πολιτική της Περιφέρειας Ηπείρου για την Ήπειρο των τεσσάρων εποχών. Ο Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος παρουσίασε την «Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου» σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως χτίζουμε συνέργειες ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Γιαμάς μίλησε για την επιχειρηματικότητα στην Πρέβεζα. Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος  Γεώργιος Δόσης μίλησε για τη δύναμη της ενότητας και της συνεργασίας, ανέλυσε τις διαχρονικές προσπάθειες της αποδημικής οργάνωσης για να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της Ηπείρου.
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου 27/7 είχε επίκεντρο τον πολιτισμό, όπου η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βικτώρια Φερεντίνου με μία εμπεριστατωμένη ομιλία με θέμα «Η Ήπειρος των τεχνών από την αρχαιότητα έως σήμερα» ταξίδεψε τους παρευρισκομένους στην ιστορία της Ηπείρου. Τα έργα του καλλιτέχνη Γεώργιο Μήτση «Μοναστήρια, εκκλησίες, εξωκλήσια και εικονίσματα από την Άνω Δερόπολη» παρουσίασε ο Ιερολογιώτατος Αχριδιάκονος Βησσαρίων Βακάρος όπου τόνισε ότι ο καλλιτέχνης δεν ήταν απλώς θεατής των κτισμάτων που απέδωσε αλλά προχώρησε μετά από έρευνα και στην εικονική αποκατάσταση. Το σημαντικό έργο του για την διάσωση της ιστορικής μνήμης βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2014.
Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Στην επιχειρηματικότητα αναφέρθηκαν ο Ντίνος Παπαπολύζος, Διευθύνων Σύμβουλος TREK Development A.E., «The zero billion € Business for Greece». Και συγκεκριμένα για το πως μπορεί να επενδύσει κανείς τα επόμενα χρόνια κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παπαπολύζος ανέφερε ότι με βάση την οικονομική θεωρία, το ελατήριο της ανάπτυξης ενδεχομένως δίνει επενδυτικές ευκαιρίες σ’ ένα συγκεκριμένο φάσμα κλάδων της οικονομίας, όμως η βασική παράμετρος είναι ο «χρονισμός» της αναμενόμενης ανάπτυξης. Έχοντας ως καλή πρακτική ένα ιδιαίτερα καινοτόμο επενδυτικό έργο, μοναδικό για την Ελλάδα, που υλοποιείται τώρα στην Ήπειρο και μοχλεύει πόρους και διεθνή κεφάλαια, προσδιορίζουμε τον τρόπο και το είδος των επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα σήμερα. Σίγουρα, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, η τοπική/περιφερειακή διάσταση της δραστηριοποίησης και οι καθετοποιημένοι επενδυτικοί άξονες είναι οι βασικοί παράμετροι επιτυχούς επένδυσης». 
ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Για τις προοπτικές του Ελληνικού τουρισμού μίλησε ο  Υψηλάντης Τζούρος, διαχειριστής της Ependysis Business Consultants και αναφέρθηκε στο πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις πλήρεις δυνατότητες του αποκομίζουμε τα μέγιστα δυνατά έσοδα από τον τουρισμό και ποιο πρέπει να είναι το μείγμα στρατηγικής για να αυξηθεί το εισόδημα των άμεσα κι έμμεσα εμπλεκομένων. Ο κ. Τζούρος τόνισε επίσης γιατί η τουριστική δαπάνη είναι εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για την επιχειρηματικότητα και σε ποιες μορφές επιχειρήσεων πρέπει να επενδύσουμε στο παρόν και το μέλλον δίνοντας έμφαση στις συνεργασίες σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

H λογοθεραπεύτρια Μαρία Ιγνατίου εντυπωσίασε με ομιλία της για τα προβλήματα λόγου...

Μια εξαιρετική και χρήσιμη εισήγηση έκανε σε σεμινάριο στα Γιάννινα του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου η λογοθεραπεύτρια Μαρία Ιγνατίου, μιλώντας για τα προβλήματα λόγου και την οργάνωση μελέτης στα παιδιά και στους εφήβους. Εξειδικευμένη στη διαταραχή ελλειματικής προσοχής και στην υπερκινητικότητα και έχοντας βαθιά εσωτερική ευαισθησία και αγάπη για τα παιδιά και τους εφήβους, καθώς και συναίσθηση της αποστολής της, βοηθάει με αποτελεσματικό τρόπο στο να επιλυθούν προβλήματα αυτού του είδους.  Η επιστημονική και κοινωνική προσφορά ανθρώπων με την κατάρτιση και το ήθος της κ. Ιγνατίου, καθώς και με τη δυνατότητα ουσιαστικής επικοινωνίας με τους άλλους, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στις ημέρες μας και κυρίως σε ομάδες όπως τα παιδιά και οι έφηβοι.  

H Θεσπρωτία εκπροσωπήθηκε σε εκδήλωση στο Αλύκο Β. Ηπείρου για τα 4 δολοφονημένα παλικάρια

H Θεσπρωτία εκπροσωπήθηκε σε εκδήλωση μνήμης στο Αλύκο Β. Ηπείρου για τα 4 παλικάρια,  που 27 χρόνια πριν, έπεσαν νεκροί απ’ το «γάζωμα» των φρουρών του αλβανικού κομμουνιστικού καθεστώτος, προσπαθώντας να διασχίσουν την με ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα  ελληνοαλβανική μεθόριο.Ο αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας Μιχάλης Γκίκας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο για το Θύμιο Μάσιο, το Βαγγέλη Μήτρο, το Θανάση Κώτση και τον Αηδόνη Ράφτη.  Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», σε συνεργασία με το Δήμο Φοινικαίων, οργάνωσαν την Τρίτη  12 Δεκεμβρίου εκδήλωση τιμής και μνήμης, των μαρτύρων τηςχοτζικής περιόδου, που αγωνίστηκαν για δημοκρατία και εθνική δικαίωση. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρώτος σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα Γρηγόριος Δελιαβέκουρας, ο αναπληρωτής Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο Κωνσταντίνος Μιχελής, ο Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιας  Λεωνίδας Παππάς , ο αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Παραρτήματος Ομόνοιας Χειμάρρας…

Η εκπαιδευτικός στη Θεσπρωτία Βασιλική Παππά με ποιήματα και συνεντεύξεις δίνει το στίγμα της...

Η εκπαιδευτικός στη Θεσπρωτία Βασιλική Παππά με ποιήματα και συνεντεύξεις  δίνει το στίγμα της. Ένα στίγμα, που αποκαλύπτει ευρέως ότι όλη της η δημιουργική δραστηριότητα, η ανθρώπινη και η πνευματική, αφιερώνεται σ' ένα σκοπό. Την εσωτερική ελευθερία. Και μέσα από τα γραπτά της, ή καλύτερα μαζί με αυτά, δίνει την υπόσχεση ότι η πίκρα, που πολλές φορές γίνεται πόνος, και η ενάργεια του βλέμματος του δεσμώτη μιας δύσκολης μοίρας θα ανοίξει κι άλλους δρόμους ελευθερίας για τους τόσο πολλούς και τους τόσο άξιους , που δεν έχουν την προνομιακή μέθη της "απάνω" βόλτας. ΠΟΙΗΣΗ: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΟΝ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ
Πάντα θαύμαζα τις γυναίκες που συνδύαζαν τη μητρότητα με το υψηλό επίπεδο μόρφωσης και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.. Μια τέτοια γυναίκα είναι η κυρία Άννα Καραμάνου, πρώην Ευρωβουλευτής του Πα.Σο.Κ (1997-2004), π. Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Δρ. Πολιτικής Επιστήμης & Δ…

17χρονος μαθητής, ταλαντούχος κλαρινίστας...

Όπου εμφανίζεται και ακούγονται οι μελωδικοί ήχοι του κλαρίνου του, προκαλεί ενθουσιασμό και εντυπωσιασμό... Πρόκειται για το 17χρονο μαθητή παραδοσιακού κλαρίνου Γιάννη Σιάρκο, ο οποίος παίρνει μαθήματα από το γνωστό κλαρινίστα Μάκη Κωνσταντίνου. Ξεχωρίζει για το «δαντελένιο» παίξιμό του, την ευαισθησία αλλά και τις εμπνεύσεις του, ενώ, παρά την ηλικία του, διαθέτει πλατιά γκάμα. Είναι πολύ σημαντική υπόθεση νέα παιδιά να σηκώνουν στους ώμους τους τη μεγάλη υπόθεση της συνέχισης της παράδοσής μας. Ο Γιάννης Σιάρκος δεν παίζει απλά κλαρίνο, και μάλιστα εξαιρετικό, αλλά διασώζει κομμάτια ζωής αυτού του τόπου στο σήμερα και συμμετέχει  με το πλούσιο ταλέντο του στο να "χτιστεί" ένα καλύτερο αύριο, που δεν θα είναι αποκομμένο από τις διαχρονικές αξίες. 

Οι καλαντζήδες της Μουργκάνας Θεσπρωτίας: Μια κοινωνική και επαγγελματική τάξη, που χάθηκε!

Το σινάφι των καλαντζήδων (γανωτζήδων) της Μουργκάνας Θεσπρωτίας, που έχει χαθεί, δεν ήταν μόνο επαγγελματικό. Οι καλαντζήδες αποτελούσαν μια πρωτότυπη κοινωνική τάξη ταξιδεύοντος βιοτεχνισμού και ξεκίνησα από ορεινά χωριά των Φιλιατών στη Θεσπρωτία, στα ελληνοαλβανικά σύνορα και εξαπλώθηκαν σ' όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Οι πρώτοι καλαντζήδες εμφανίζονται στα μέσα του 18ου αι. στο Μπαμπούρι των Φιλιατών, γι’ αυτό και ονομάστηκε «καλαντζομάνα». Από το Μπαμπούρι επεκτάθηκε η καλαντζήδικη τέχνη και σε άλλα χωριά της περιοχής της Μουργκάνας (Τσαμαντά, Πόβλα, Λειά, Λίστα, Γλούστα, Αγίους Πάντες, Ξέχωρο, Φατήρι, Λίμποβο) και σε μικρότερη έκταση στα υπόλοιπα χωριά της επαρχίας Φιλιατών. Ηλικιωμένος, που ζει στα Γιάννινα, αναφέρει: "Πριν από πολλά χρόνια επισκεπτόμουν τον μπάρμπα Κώστα για να «γανώσει» τα «χαλκώματα» του σπιτιού – κατσαρόλες, τηγάνια, ταψιά, τεντζερέδες (κακάβια), νταβάδες. Ήταν γείτονάς μου τότε ο μπάρμπα-Κώστας, που κατάγονταν από τα χωριά του Καλαμά. Πάντοτε …

O Θεσπρωτός καθηγητής καρδιολογίας Χρ. Κατσούρας με σημαντικά ιατρικά επιτεύγματα...

Σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα έχει να παρουσιάσει ο Θεσπρωτός (από τη Μενίνα) Χρήστος Κατσούρας, καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Και με την προσωπική του συμβολή η καρδιολογική κλινική παρέχει προχωρημένες και ποιοτικά διασφαλισμένες υπηρεσίες υγείας, αντίστοιχες με αυτές προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Μια από αυτές είναι η δυνατότητα, που σύντομα θα πάρει σάρκα και οστά, για  λειτουργική τοποθέτηση τεχνητής καρδιάς σε ασθενείς. Πέρα από αυτά, ο κ. Κατσούρας την επιστημοσύνη του τη συνδυάζει και με το καθαρότατο ήθος του, που είναι το μεγάλο ατού του. Έτσι δεν είναι ο επαγγελματίας γιατρός, που διεκπαιρεώνει περιστατικά, αλλά ο ανθρωπιστής γιατρός, που σκύβει πάνω από το πρόβλημα του αρρώστου. Η άσκηση της ιατρικής γι' αυτόν είναι ιδεολογία, δεν είναι συμφέρον. Γι' αυτό και όλοι, απλοί πολίτες και συναδέλφοί του, αναγνωρίζουν την πολλαπλή αξία του...