Εορτάστηκε η αγία Παρασκευή στη Μονή Πούντας, όπου και ο τάφος της... Που αλλού πανηγυρίστηκε η μνήμη της στη Θεσπρωτία (ΦΩΤΟ)

Εορτάστηκε η εορτή της αγίας Παρασκευής στη Μονή Πούντας, όπου και ο τάφος της. Με εσπερινό, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτου. Και με όρθρο, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτου. Και την παραμονή και ανήμερα της εορτής, 25 και 26 Ιουλίου 2017, ο Σεβασμιώτατος πλαισιωνόταν από το Γενικό Αρχιεαρατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως πρωτοπρεσβύτερο π. Βελισσάριο Σάντα και ιερείς της Μητροπόλεως. Στον Εσπερινό κήρυξε  ο Αρχιερατικός Επίτροπος περιοχής Καναλακίου πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Νίκου,  ενώ στη θεί λειτουργία ο αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Μπράγιας, αδελφός της Ιεράς Μονής Κοιμ.Θεοτόκου Γηρομερίου. Και οι δύο ανέλυσαν, κάτω από διαφορετική οπτική και προσέγγιση τη ζωή της αγίας και το πως μπορεί να επηρεάσει σήμερα την κοινωνία μας. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην Ηγουμένη Μοναχή Παρθενία Γεωργάκη και τη συνοδεία της, που εδώ και πολλά χρόνια όχι μόνο ανακαίνισα το μοναστήρι, με πρωτοβουλία και φροντίδα του κ. Τίτου, αλλά και προσελκύουν με τον ενάρετο βίο τους πολλούς προσκυνητές, οι οποίοι δίπλα τους βρίσκουν πνευματική ανάπαυση και καθοδήγηση. 
***
Και σε πολλά χωριά της Θεσπρωτίας εορτάστηκε η Αγία Παρασκευή όπως στην Σαγιάδα, στην Πλαταριά, στο Νεοχώρι, στο Ράγιο, στον Αετό, στο Πολύδροσο, στον Άγιο Βλάσιο, στο Πόποβο κ.λπ. Να σημειωθεί ότι στην Πλαταριά λιτανεύτηκε μέσω θαλάσσης η εικόνα από το εξωκκλήσι της αγίας Παρασκευής στον κεντρικό ναό του αγίου Βσιλείου. Επίσης στο ναό της παλαιάς Σαγιάδας, που δεν έχει τέμπλο και οι τοιχογραφίες έχουν ξεθωριάσει από το χρόνο, πραγματικό εκκλησιαστικό μνημείο, εορτάστηκε η αγία Παρασκευή, όπου την παραμονή τελέστηκε και τρισάγιο στην επιτύμβια στήλη εκτελεσθέντων  από τους Αλβανοτσάμηδες κατά τα χρόνια της Κατοχής. Στον εσπερινό το θείο λόγο κήρυξε ο πρεσβύτερος-θεολόγος π. Ηλίας Μάκος, που μεταξύ άλλων τόνισε ότι η αγία Παρασκευή μας παρακινεί με το μεθύσι της, με τον ενθουσιασμό της για την πίστη, για την αλήθεια, για τη δόξα του Θεού  να ζήσουμε ένα θαύμα, έστω και αν είμαστε τα θύματα αυτής της ζωής. Μας παρακινεί με τη φωτιά του Ιησού στα στήθη, να αλλάξουμε τον εαυτό μας, να αλλάξουμε και την κοινωνία. Η πρόσβαση στην παλαιά Σαγιάδα, αλφατόστρωση ενός μεγάλου τμήματος του δρόμου και η διαμόρφωση του χώρου της αγίας Παρασκευής έχουν γίνει επί δημαρχίας Βαγγέλη Μάστορα.  Στο Πόποβο έγινε παραδοσιακό γλέντι, όπου προσήλθαν οι απανταχού Ποποβίτες και όχι μόνο.