Για το τοπωνύμιο "Φιλιάτες" πάνω σε πέτρα, αρνήθηκε το χορευτικό "Δερόπολη" να εμφανιστεί στα εγκαίνια της πλατείας Τιράνων. Αντίδραση και από το δήμαρχο Φιλιατών...

Νέοι/ες της Βορείου Ηπείρου έδωσαν την πρέπουσα απάντηση στην αλυτρωτική πρόκληση να αναγραφεί σε πέτρα το τοπωνύμιο "Φιλίατες" στην κεντρική πλατεία των Τιράνων κατά την ανακατασκευή της, ως κομμάτι, υποτίθεται, της "σκλαβωμένης Τσαμουριάς", όπως ανιστόρητα ισχυρίζονται ακραίοι αλβανικοί κύκλοι.  Ο λαογραφικός όμιλος "Δερόπολη", παρότι είχε προσκληθεί από το δήμο Τιράνων, αρνήθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με χορούς από τη Βόρειο Ήπειρο, δηλώνοντας με θάρρος την αντίθεσή του στις εθνικιστικές ακρότητες. Ο επικεφαλής του Ομίλου Αντώνης Τούνης και οι νέοι, που συμμετέχουν σ' αυτόν, αν και ανακρίθηκαν από την αστυνομία για την ενέργειά τους (!!!), έδειξαν ξεκάθαρα ότι ο πολιτισμός μόνο ενώνει, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για διχαστικούς σκοπούς. Επιτέλους ας καταλάβουν κάποιοι παράγοντες  ότι οι γειτονικοί λαοί της Ελλάδας και της Αλβανίας μόνο μονοιασμένοι μπορούν να πορευτούν στο μέλλον, χωρίς παρατράγουδα, χωρίς φανατισμό, με αλληλοσεβασμό. Ο εθνικισμός δεν λύνει προβλήματα, δημιουργεί προβλήματα, όχι μόνο ανάμεσα στις χώρες, αλλά και στο εσωτερικό των ίδιων των κρατών. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών της ΑλβανίαςDritan Demiraj, ο Γενικός Πρόεδρος της "Ομόνοιας" Λεωνίδας Παππάς, ζήτησε την άμεση παρέμβαση του, ώστε να σταματήσει η ανάμειξη της αστυνομίας. Ο νεοδιορισθείς υπουργός διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Ομόνοιας πως δεν είχε γνώση για το γεγονός και πως θα κινήσει άμεσα τις προβλεπόμενες διοικητικές ενέργειες.
***
Στο μεταξύ αντέδρασε και ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς με την τοποθέτηση πέτρας από τους Φιλιάτες στην κεντρική πλατεία τις αλβανικής πρωτεύουσας και τις δηλώσεις του Δημάρχου και Αντιδημάρχου Τιράνων ότι, «η πόλη των Φιλιατών αποτελεί τμήμα της σκλαβωμένης Τσαμουριάς», δηλώνοντας πως "η πόλη των Φιλιατών και όλη η περιοχή του δήμου μας ήταν και είναι ελληνική. Οι εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας καλά θα κάνουν να αφήσουν έξω από τους προεκλογικούς τους σχεδιασμούς και τις εθνικιστικές τους βλέψεις καθετί ελληνικό και να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας όπως πράττει και το σύνολο του αλβανικού λαού καθώς και ένα σημαντικό κομμάτι του που ζει και ευημερεί εντός των ελληνικών συνόρων».