5 Έλληνες εκλέχτηκαν με αλβανικά κόμματα στη νέα βουλή της Αλβανίας... Η επόμενη μέρα για το "ΜΕGA" και τους "Τσάμηδες"...

Ενώ τα εκλογικά αποτελέσματα οριστικοποιήθηκαν στην Αλβανία, είναι η ώρα η ελληνική μειονότητα στη γειτονική χώρα να ανασυντάξει τις δυνάμεις της σε καθαρά ενωτικό πνεύμα και πλαίσιο, γιατί διαφορετικά δεν θα αναστραφεί η σημερινή θλιβερή κατάσταση και θα είναι έρμαιο των αλβανικών κομμάτων, που σε καμία περίπτωση δεν υπερασπίζονται τα δικαιώματά της, αλλά αντίθετα τα καταπατούν. Ταυτόχρονα, είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, οι Αλβανικοί κομματικοί σχηματισμοί, πλην αυτού, που ίδρυσε ο νέος πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα,  ενισχύουν τους "Τσάμηδες", συντασσόμενοι με τις ανιστόρητες θέσεις τους.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Πέντε  Έλληνες εκλέχτηκαν με αλβανικά κόμματα στη νέα βουλή της Αλβανίας,  αλλά είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν την πολιτική των σχηματισμών, που τους ανέδειξαν, με πιθανή εξαίρεση τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε, που κατέβηκε με την αξιωματική αντιπολίτευση ως συνεργαζόμενος και όχι ως στέλεχός της.  Ειδικότερα κέρδισαν βουλευτική έδρα στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου ο Βαγγέλης Τάβος του LSI, στην Περιφέρεια Αυλώνας οι Ανδρέας Μάρτος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και Βαγγέλης Ντούλες με το Δημοκρατικό Κόμμα, στην Περιφέρεια Ελμπασάν ο Αναστάσης Αγγελής με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και στα Τίρανα η  Βασιλική Χύση με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. 

ΤΟ "ΜΕGA"

Το ελληνικό κόμμα  ΜΕGA, που κατέρχονταν ως ανεξάρτητο, δεν κατόρθωσε να επιτύχει τον στόχο του, που δεν ήταν βέβαια η είσοδος στην αλβανική βουλή, αυτό φαινόταν αδύνατο, αλλά η συγκέντρωση ικανοποιητικού αριθμού ψήφων, που θα αποτελούσαν παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα.  Τελικά η εκλογική του δύναμη ήταν μικρή. Προτιμήθηκε από 2261 ψηφοφόρους στο σύνολο της επικράτειας,   από τους οποίους οι 1989 ήταν στην περιφέρεια Αυλώνας-Αγίων Σαράντα. 
"ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ" 
Τρεις τελικά  βουλευτές εκλέγονται με το "Τσάμικο" κόμμα, που είχε απώλεια δύο εδρών σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του 2012. Από την πρώτη στιγμή, μετά τις εκλογές δήλωσαν τη σύμπραξή τους με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, γεγονός, που σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας, κάτι, που σίγουρα, έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις καλής γειτονίας. 
ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά από πολλά χρόνια σχηματίζεται στην Αλβανία,  σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έβγαλαν οι κάλπες της 25ης Ιουνίου.  Το κυβερνών κόμμα  έχει εξασφαλίσει 74 βουλευτές, καθώς και την στήριξη άλλων 4 βουλευτών, από το PDIU (3) και  από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα(PSD)(1). Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, στη  νέα αλβανική βουλή το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας (PS) έχει 74 έδρες (48,21%), το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) 43 έδρες (28.75%), το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση  (LSI)   19 έδρες ( 14,46%), το Κόμμα PDIU (το λεγόμενο "Τσάμικο") 3 έδρες (4,6%) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα(PSD) 1 έδρα (0,94%).