Ντιντιλίνα:Σπάνιο αρωματικό φυτό,που διασώζεται στη Θεσπρωτία...

Στη Θεσπρωτία διασώζεται το σπάνιο αρωματικό φυτό ντιντιλίνα. Παλαιότερα υπήρχε σε μεγάλες ποσότητες, σήμερα σε περιορισμένες. Μαζεύονταν από τους κατοίκους και αποξηραμένο χρησιμοποιούνταν κυρίως για τη γευστικότητα κάποιων φαγητών. Ειδικά με αυτό αρωματίζονταν οι  παραδοσιακές πίτες, στις οποίες η  ντιντιλίνα έδινε το άρωμα  του κρέατος. Γέροντας κτηνοτρόφος μας έλεγε ότι παρατηρούσε πως την περίοδο της άνοιξης, που
άρμεγε τα ζώα του, το γάλα είχε την ευωδιά του αρωματικού αυτού φυτού, καθώς τα ζώα το έτρωγαν. Η οσμή του αρωματικού αυτού φυτού οφείλεται σε χημικές ενώσεις. Με την επίδραση εξωτερικών φυσικών ερεθισμάτων (π.χ. άνεμος, επαφή ή τριβή του φυτού) αυξάνεται η ποσότητα των αρωμάτων, που απελευθερώνονται στο περιβάλλον.