Και στη Θεσπρωτία και στην υπόλοιπη Ήπειρο κυκλοφορούν λευκά τυριά ως φέτα...

Και στη Θεσπρωτία και στην υπόλοιπη Ήπειρο κυκλοφορούν λευκά τυριά ως φέτα. Όχι, βέβαια, μέσω των κτηνοτρόφων και των τυροκομείων, που παράγουν εξαιρετική και πεντανόστιμη απ' όλες τις απόψεις φέτα, αλλά μέσω της ελεύθερης αγοράς. Η φέτα έχει χαρακτηριστικά (προέλευση και σύνθεση του γάλακτος, διαδικασία ζύμωσης και ωρίμανσης), τα
οποία τη διαφοροποιούν από παρόμοια λευκά τυριά ως  προς τη γεύση και τη θρεπτική αξία. Η καταχρηστική ονομασία άλλων λευκών τυριών ως «φέτας»  παρατηρείται και στη Θεσπρωτία. Δεδομένου ότι η φέτα είναι εμβληματικό προϊόν της  κτηνοτροφίας και γαστρονομικής παράδοσης και ως τέτοιο προτιμάται, η καταχρηστική αναφορά της ονομασίας «φέτα» γίνεται σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού και της προστασίας του καταναλωτή και δυσφημεί το πλέον  φημισμένο τυρί.