Την άγρια ομορφιά της Μουργκάνας ανακάλυψαν και απόλαυσαν μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Ηγ/τσας

Την άγρια ομορφιά της Μουργκάνας ανακάλυψαν και απόλαυσαν μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας. Εντόπισαν και μια οβίδα από την περίοδο του εμφύλιου σπαραγμού. Το όρος Μουργκάνα βρίσκεται  στα σύνορα με την Αλβανία. Ονομάζεται επίσης και Τσαμαντάς, από το ομώνυμο χωριό,  ενώ η ψηλότερη κορυφή του είναι γνωστή ως «Κορυφή 1806». Για να οδοιπορήσουμε
στη Μουργκάνα και για να ανέβουμε στη κορυφή της, πηγαίνουμε στο χωριό Λιάς που βρίσκεται κτισμένο στους πρόποδες του βουνού, σε υψόμετρο 750 μέτρων.
Φτάνοντας στο χωριό, αρχικά κατευθυνόμαστε προς το εγκαταλειμμένο πλέον στρατιωτικό φυλάκιο, που βρίσκεται λίγο πάνω από τον οικισμό, σε υψόμετρο περίπου 810 μέτρων. Από εκεί ακολουθούμε τον χωματόδρομο που ανηφορίζει προς τη κορυφή του βουνού. Η διαδρομή αυτή είναι γύρω στα 7 χιλιόμετρα, ενώ η κατάσταση του δρόμου είναι πολύ καλή αφού χρησιμοποιείται συχνά από τους κατοίκους της περιοχής. Η πορεία, γίνεται σε ένα γυμνό τοπίο, ιδιαίτερα ανηφορικό. Σε κάποια, λίγα, σημεία της γίνεται ορατό και το παλιό μονοπάτι, που πήγαινε προς τη κορυφή και κατά διαστήματα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμ,ε ώστε να συντομέψουμε λίγο τη διαδρομή μας.. Θα χρειαστεί 2,5 ως 3 ώρες πεζοπορίας για να φτάσουμε περίπου στα 1700 μέτρα. Είμαστε πλέον λίγο κάτω από την κορυφή και στο σημείο αυτό συναντάμε το μονοπάτι που οδηγεί προς αυτή. Μπαίνουμε σ’ αυτό και περνώντας πρώτα από κανά δυο άλλες ισοϋψείς σχεδόν κορυφές (που φτάνουν ή και υπερβαίνουν ελάχιστα τα 1800 μέτρα), σε λίγα λεπτά  οδηγούμαστε στο στόχο μας, στη ψηλότερη κορυφή της Μουργκάνας, την «κορυφή 1806». Το τελευταίο αυτό τμήμα της διαδρομής μας γίνεται κατά μήκος της συνοριακής γραμμής Ελλάδος και Αλβανίας και πεζοπορούμε ανάμεσα από παλιά στρατιωτικά χαρακώματα και οχυρώσεις. Φτάνοντας στη κορυφή μπορούμε να θαυμάσουμε από εκεί αρκετά τα όμορφα χωριά της Βορείου Ηπείρου, όπως τη Σωτήρα, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα πόδια μας. Φυσικά  και η θέα προς την υπόλοιπη Ήπειρο εντυπωσιάζει καθώς και αυτή του Ιονίου πελάγους και της Κέρκυρας.