Η ενδοοικογενειακή βία με θύματα κυρίως γυναίκες εξαπλώνεται ραγδαία και επικίνδυνα (Video)

Αλλά τα στόματα μένουν κλειστά... Τι τονίστηκε σε ημερίδα στην Ηγουμενίτσα...
 Η ενδοοικογενειακή βία με θύματα κυρίως γυναίκες εξαπλώνεται ραγδαία και επικίνδυνα !Αλλά τα στόματα μένουν κλειστά... Αυτό, μεταξύ πολλών άλλων αναφέρθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε την Τετάρτη 8 Μαρτίου ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας σε συνεργασία με την
Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φίλων και το Κέντρο Πρόληψης «Αριάδνη», τιμώντας την εορτή της γυναίκας. Μίλησαν η ψυχολόγος Ελένη Χαλμαντζή, η ψυχολόγος Ευαγγελία Πανάγου (σύμβουλος υποδοχής Συμβουλευτικού Κέντρου Ιωαννίνων), ο διοικητής αστυνομικού τμήματος Ηγουμενίτσας Νίκος Σταματεράκης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας Κων/νος Σιντόρης. Όπως αναφέρθηκε η βία μέσα στην οικογένεια είναι ένα φαινόμενο διαπολιτισμικό, διαχρονικό και δεν διαλέγει κοινωνικές τάξεις.  Η πραγματική διάσταση του προβλήματος  δεν μπορεί να δοθεί, γιατί ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που κακοποιείται φοβάται να το καταγγείλει. Περίπου μόνο 1 στα 20 περιστατικά καταγγέλλεται στην Αστυνομία. Σε καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας δεν υποφέρουν μόνο οι γυναίκες, αλλά και τα παιδιά, είτε ως μάρτυρες σε σκηνές βίας, είτε ως  θύματα της βίας. Έρευνες δείχνουν ότι παιδιά, των οποίων η μητέρα κακοποιείται, είναι και τα ίδια θύματα λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής ή σεξουαλικής κακοποίησης. Επίσης, οι κακοποιημένες γυναίκες διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο να κακοποιήσουν και οι ίδιες τα παιδιά τους. Το ερώτημα που συχνά απασχολεί τους ειδικούς είναι: ‘γιατί οι κακοποιημένες γυναίκες δεν φεύγουν από το σπίτι;’ Ο φόβος, η ανασφάλεια, η συναισθηματική εμπλοκή, η παγίδευση και η εξάρτηση είναι μερικοί από τους λόγους που απαντούν το ερώτημα. Φοβούνται τις επιπτώσεις της αποκάλυψης και την αντίδραση από το σύζυγο. Φοβούνται ότι η οικογένειά τους δεν θα τις στηρίξει, είτε γιατί δεν έχει τη δυνατότητα, είτε γιατί ακολουθεί την αντίληψη ‘κάνε υπομονή μην χαλάσεις την οικογένειά σου’. Πιστεύουν ότι θα διαλυθεί η οικογένειά τους και τα παιδιά τους θα κουβαλούν το στίγμα των χωρισμένων γονιών. Εκλογικεύουν την κατάσταση λέγοντας ότι τα παιδιά χρειάζονται και τους δυο γονείς για να μεγαλώσουν σωστά. Νιώθουν ότι ευθύνονται για την κακοποίησή τους, οπότε δεν πρέπει να παραπονιούνται και να εναντιώνονται στο σύζυγο. Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών παραδέχονται ότι είναι ερωτευμένες με το σύζυγό τους και ότι αν αυτοί αλλάξουν συμπεριφορά, τότε εκείνες θα τα ξεχάσουν όλα και θα είναι ευτυχισμένες. Ντρέπονται να αποκαλύψουν την κακοποίησή τους  γιατί πιστεύουν ότι θα θιγεί η αξιοπρέπειά τους.
***
  Στην ημερίδα, την οποία συντόνισε η Πρόεδρος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας Σταυρούλα Δακούκη, χαιρετισμούς απηύθυναν η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου και υπεύθυνη της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Ηπείρου Γιούλα Ματροκώστα, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας Γιώργος Κοτσίνας και η πρόεδρος του Κέντρου "Αριάδνη" Αλέκα Κοτσώνη, ενώ παρών ήταν ο Θεσπρωτός θεματικός αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Δημάκος.
είχε η Σταυρούλα Δακούκη,