Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εντυπωσίασε η ομιλία για την 25 Μαρτίου στην Ηγουμενίτσα της εκπαιδευτικού Βασιλικής Παππά...

Εντυπωσίασε η ομιλία για την 25 Μαρτίου στην Ηγουμενίτσα της εκπαιδευτικού, δημοσιογράφου και ποιήτριας Βασιλικής Παππά. Με τη σαφήνεια και την παραστατικότητα, που τη διακρίνουν, αλλά και με τη σωστή λήψη και επεξεργασία όχι μόνο των ιστορικών στοιχείων, αλλά και της σημερινής πραγματικότητας, έστειλε το μήνυμα ότι αν ο ελληνικός λαός μένει στο βάθος της ψυχής του κοντά στο πνεύμα του Εικοσιένα, θα το φανερώσει όταν θα ακολουθήσει στα πνευματικά χνάρια τους ατρόμητους αγωνιστές του. Είπε, άφοβα, όπως το συνηθίζει άλλωστε, η συνείδηση και η
σκέψη της είναι δείγματα της ελευθεροφροσύνης της, ότι η πίστη, η εμπιστοσύνη
στου Θεού τη δύναμη, ήταν η ρίζα από την οποία ξεπετάχθηκε η ψυχική καλλιέργεια και οι αρετές των πολεμιστών. Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της κ. Παππά, γιατί, στ'  αλήθεια, έχει πολλά να μας διδάξει: 
***
"  25η Μαρτίου. Σαν σήμερα ο άγγελος Γαβριήλ φέρνει στην Παρθένο Μαρία και μαζί σ' όλη την ανθρωπότητα το μήνυμα της απολύτρωσης, τον Ευαγγελισμό. Την είδηση πως θα έλθει στον κόσμο Εκείνος, που θα φέρει μια άλλη ελευθερία. Την ελευθερία από τα δεσμά της αμαρτίας. Σαν σήμερα ο λειτουργός του Υψίστου, ο Γερμανός, στην Αγία Λαύρα, φέρνει στην Ελλάδα το μήνυμα του ξεσηκωμού, για την απελευθέρωσή της από την τουρκική δουλεία. Διπλή γιορτή είναι σήμερα. Γιορτή της θρησκείας και γιορτή της Πατρίδας μας.
            Από τις 29 Μαϊου του 1453 η Ελλάδα ήταν υποδουλωμένη στους Τούρκους. Οι ναοί μας γίνονται τζαμιά. Τα κτήματα και τις περιουσίες τις αρπάζουν. Τα μικρά παιδιά τα κάνουν γενίτσαρους. Οι Έλληνες υποφέρουν.. Κάνουν όμως υπομονή.. Ποτέ δεν χάνουν την πίστη τους στο θρύλο: “Πάλι με χρόνους με καιρούς πάλι δικά μας θάναι”.
Στις αρχές του 19ου αιώνα έρχεται στην Ελλάδα ο Άγγλος ποιητής Μπάιρον. Έγραφε τότε: “Η χώρα που γέννησε τόσους σοφούς και ήρωες ήταν χαμένη”. Θλιμμένος τριγυρνά στα συντρίμμια, βλέπει τη μοίρα των Ελλήνων και τραγουδά τον πόνο τους και τον πόθο της εθνικής τους ελευθερίας. Δεν πιστεύει ότι οι “ραγιάδες” μπορούν να εξεγερθούν. Κι όμως κάνει λάθος, γιατί δεν μπορεί να διακρίνει τη “σπίθα” που είναι “κρυμμένη μέσα στη στάχτη” και που ετοιμάζει μεγάλη πυρκαγιά.
            Σχεδόν την ίδια περίοδο, τρεις άνδρες σεχδιάζουν και ιδρύουν τον πυρήνα του Αγώνα, τη Φιλική Εταιρεία. Είναι ο Σκουφάς, ο Ξάνθος και ο Τσακάλωφ. Είναι αυτοί, που από τους πολλούς θεωρούνται τρελοί και παράλογοι. Να “καθίσουν ήσυχα”, τους συμβουλεύει ο Καποδίστριας, όταν πληροφορείται το  σχέδιό τους. , αλλά εκείνοι δεν “κάθονται ήσυχα”.
            Και το 1821 η βαριά ταφόπετρα ανοίγει και το μήνυμα τρέχει σε κάμπους και βουνά, σε θάλασσες και ακρογιάλια. Τα βουνά γεμίζουν από εκείνους, που δεν μπορούν να ζήσουν πλέον στη σκλαβιά. Γεμίζουν από κλέφτες και αρματολούς. Οι καπεταναίοι στην Αγία Λαύρα δίνουν το μεγάλο όρκο: Ελευθερία ή θάνατος. Απ' αυτή τη στιγμή αρχίζει ο αγώνας του '21. Από τη μια μεριά μια χούφτα Ελληνες, από την άλλη μια πανίσχυρη αυτοκρατορία. Οι λίγοι πολεμούν με τους πολλούς. Η πίστη στην Ελευθερία τους δίνει δύναμη. Χαρακτηριστικά ο Κολοκοτρώνης έλεγε: “Όταν αποφασίσαμε να κάνουμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχουμε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι κρατούσαν τα κάστρα και τις πόλεις, αλλά σαν βροχή έπεσε σ' όλους η επιθυμία της ελευθερίας μας και όλοι οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτόν τον σκοπό και εκάναμε την επανάσταση”.
            Όλοι πολεμούν και όλοι θυσιάζονται για την Ελευθερία. Οι Σουλιώτισσες πέφτουν από το βράχο του Ζαλόγγου κρατώντας τα παιδιά στην αγκαλιά τους. Ο γερο-Καψάλης ανατινάζει το μύλο στο Μεσολόγγι, που ήταν γεμάτος γυναικόπαιδα. Ο Αθανάσιος Διάκος σουβλίζεται ζωντανός στη γέφυρα της Αλαμάνας. Οι θυσίες τους αναπτερώνουν το ηθικό των “ραγιάδων”. Το μήνυμα τώρα φτάνει παντού,
            Τα Δερβενάκια γίνονται ο τάφος χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών. Η Τριπολιτσά το ίδιο. Ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Ανδρούτσος, ο Μπότσαρης, ο Καραϊσκάκης και τόσοι άλλοι οπλαρχηγοί οδηγούν το έθνος από νίκη σε νίκη και από δόξα σε θρίαμβο.
            Από δίπλα και η Εκκλησία σε όλες τις φάσεις του αγώνα. Πολλοί κληρικοί αντιμετωπίζουν αναρίθμητα μαρτύρια, αγχόνες και άγριες σφαγές. Οι θάνατοι και οι απαγχονισμοί απλών κληρικών και το άφθονο αίμα που χύνεται επισκόπων, Αρχιερέων και Πατριαρχών έχει ως αποτέλεσμα να ανέλθει το γόητρο της Εκκλησίας στη συνείδηση του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού. Επτά Πατριάρχες μαρτυρούν με φρικτό τρόπο: Κύριλλος Λούκαρις με στραγγαλισμό, Κύριλλος Κονταρής με απαγχονισμό, Παρθένιος Γ΄με απαγχονισμό, Γαβριήλ Β΄ με απαγχονισμό και Ραφαήλ Β΄ με άγριο θάνατο. Κορωνίδα των Αρχιερέων που πέφτουν θύματα της θηριωδίας και του θρησκευτικού φανατισμού ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄.
            Η πατρίδα μας, λόγω της στρατηγικής της θέσης, ήταν και είναι η επιδίωξη, ο στόχος του κάθε δυνάστη. Γι' αυτόν το λόγο σ' αυτόν τον τόπο γράφεται πάντα η ίδια ιστορία. Καταπατητές σφετερίζονται τον τόπο μας... Η ίδια ιστορία με διαφορετικά πρόσωπα επαναλαμβάνεται. Ήλθαν Πέρσες, ήλθαν Ρωμαίοι, ήλθαν Ούννοι και Μογγόλοι, ήλθαν Άραβες και Τούρκοι. Άσχετα αν αυτός, που τους αντιμετώπιζε λεγόταν Λεωνίδας, Κωνσταντίνος, Διάκος ή Κολοκοτρώνης, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, γιατί πίσω από κάθε όνομα κρύβεται η ελληνική ψυχή.
            Να, τι λέγει ο Γάλλος φιλέλληνας Ρέιναχ γι' αυτή την ελληνική ψυχή και για τον λαό μας: Ύστερα από δύο τρεις αιώνες, αφού πραγματοποιηθεί η Μεγάλη Ιδέα και ο θρίαμβος θα δώσει στους Ελληνες, άνεση και πλούτο, αυτοί θα χαρίσουν και πάλι στην Ευρώπη αριστουργήματα και θα δροσίσουν τα φρυγμένα χείλη των εγγόνων μας στα διαυγή νάματα ποιήσεως αληθινής. Αδίστακτα πιστεύω ότι θ'αναζητήσει μια μέρα ο λαός του Φειδία και του Σοφοκλή, αφού ποτέ δε χάθηκε ο λαός του Αριστοφάνη.
            Ακούτε τι περιμένουν οι Ευρωπαίοι απ' την Ελλάδα; Να τους ξαναφωτίσει και να τους δροσίσει με την ποίησή της, με την τέχνη της, όπως παλιά.
            Η ιδέα για μια ελεύθερη ανθρωπότητα, για μια ειρηνική ανθρωπότητα, ταυτίζεται με την ύπαρξη της μικρής μας χώρας. Από εδώ δεν ξεκίνησαν οι αμφικτυονίες; Από εδώ δεν ξεκίνησε η ιδέα του ολυμπισμού; Από εδώ δεν ξεκίνησε η ιδέα της ενότητας των κρατών σ' ένα ομόσπονδο έθνος; Από εδώ δεν ξεκίνησε το φως που φωτίζει τους λαούς να παλεύουν για λευτεριά; Τι άραγε να δείχνει το '21; Πάνω και πέρα απ' όλα δε δείχνει την αγάπη για μια ελεύθερη ανεξάρτητη ζωή; Δε δείχνει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα; Ασφαλώς.
            25Η Μαρτίου. Αυτή την ανοιξιάτικη μέρα σ' αυτή εδώ τη συγκέντρωσή μας, σίγουροι, ασφαλισμένοι, χάρη σ' εκείνους τους ανθρώπους, ας αναλογιστούμε, όσο μπορούμε, το πόσα πολλά χρωστούμε εμείς, τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας. Εκείνο όμως που θα αγαλλιάσει τη μνήμη των προγόνων μας είναι η ιερή υπόσχεσή μας να συνεχίσουμε τους αγώνες, γιατί η πατρίδα μας τη δεδομένη χρονική στιγμή περνάει μια άλλη δουλεία, αυτή τη φορά με άλλο όνομα και διαφορετικό προσωπείο. Έτσι μόνο οι πρόγονοί μας θα αναπαύονται ήσυχοι στους ιερούς τάφους τους. Καλή λευτεριά!" . 
  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φαράγγι του Καλαμά ή "Φραγκγοπήδημα" μνημείο φυσικής ομορφιάς...

Το  φαράγγι του Καλαμά ή "Φραγγοπήδημα", ανάμεσα στα χωριά Πέντε Εκκλησιές, Πολύδροσο και Μαλούνι,  είναι μνημείο φυσικής ομορφιάς. Το ποτάμι τρυπάει τους βράχους, σχηματίζοντας ένα επιβλητικό φαράγγι ενός περίπου χιλιομέτρου. Το τμήμα αυτό του ποταμού με τις απότομες βουνοπλαγιές, αποτελεί την προστατευόμενη περιοχή των Στενών του Καλαμά. Είναι τοπίο μοναδικής αισθητικής αξίας, με έντονη την αίσθηση της απομονωμένης ωραιότητας, με κατακόρυφους βραχώδεις γκρεμνούς, ανάμεσα από τους οποίους ρέει με μαιανδρισμούς το ποτάμι, δυσπρόσιτα σπήλαια στις πλαγιές και σημαντική ζώνη παραποτάμιας βλάστησης.  Πρόκειται για φαράγγι με αλλουβιακό δάσος και περικλείει λόφους, που καλύπτονται από φρύγανα. Η περιοχή περιλαμβάνει ένα μικρό υγρότοπο. Το φαράγγι του Καλαμά, που αρχίζει από το «Κάστρο» της Ραβενής και τελειώνει στην ακρόπολη της βυζαντινής πόλης Οσδίνας. Από το δρόμο Βροσίνα – Φιλιάτες, ξεκινά χωματόδρομος που οδηγεί κάτω από το Κάστρο της Ραβενής, στις πηγές Αναβρυστικών. Η διαδ…

Γιατροί υποστηρίζουν ότι θεραπεύουν τον καρκίνο χωρίς φάρμακα!

Ποιες είναι οι κορυφαίες αντικαρκινικές τροφές... 
*Το λεμόνι είναι 10.000 φορές ισχυρότερο από τη χημιοθεραπεία! Γιατροί στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι θεραπεύονται όλα τα είδη του καρκίνου, χωρίς φάρμακα! Ισχυρίζονται ότι "όποιος ασθενήσει από καρκίνο, θα υποστεί γραμμικούς επιταχυντές, χημειοθεραπείες,διαρκείς εξετάσεις που κρατούν τον άρρωστο σε διαρκή αγωνία, ανασφάλεια, φόβο και πανικό. Και ενώ το φαρμακείο της φύσης μας δίνει απλόχερα όλα τα όπλα για την αντιμετώπιση και των πλέον επικίνδυνων ασθενειών μέσα από τους πολύτιμους καρπούς του, η συμβατική ιατρική αρνείται να το

17 Ιουλίου 1974-17 Ιουλίου 2017: 43 χρόνια ποιμαντικής προσφοράς του Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτου...

43 ολόκληρα χρόνια συμπληρώθηκαν από τη χειροτονία του Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτου. 43  χρόνια γεμάτα έργα αγάπης, 43 χρόνια γεμάτα από διακριτικό και μοναδικό εκκλησιαστικό ήθος. Ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα, τα χρόνια κυλούν σαν το νερό, λέει ο λαός µας. Και είναι αλήθεια... Τα 43 χρόνια, όµως, του Σεβασμιωτάτου Τίτου ως Μητροπολίτη Παραμυθίας είναι δηµιουργικά και τα σφραγίζει µε το παραδειγματικό προσωπικό του ύφος ο ποιµενάρχης. Οδηγεί το τιµόνι της Μητρόπολης  σταθερά, συστηµατικά και πάντα µε καλοσύνη και συναίσθημα. Έδωσε όλη του την εμπιστοσύνη, όλη του την καλή διάθεση στον Κύριο και Εκείνος ενεργεί τα πάντα στη ζωή του. Άνοιξε τα παράθυρα της ψυχής του στο φως του Χριστού και πλημμυρίζει μέσα  του με ζωογόνο χάρη. Ζει καθημερινά την παρουσία του Θεού, γι' αυτό έχει στρέψει το ενδιαφέρον, την προσοχή, την καρδιά του από τα γήινα στα ουράνια. Διακονεί το λόγο του Θεού, γλυκαίνοντας ψυχές. Πολλούς ωφελεί πνευματικά και τους ευφραίνει. Επειδή καλλιεργεί ταπεινό φρόνημα, επ…

H αγία Μαρίνα εορτάστηκε σε χωριά της Θεσπρωτίας με θρησκευτικές εκδηλώσεις και πανηγύρια...

H αγία Μαρίνα εορτάστηκε σε χωριά της Θεσπρωτίας με θρησκευτικές εκδηλώσεις και πανηγύρια. Μεταξύ αυτών η αγία Μαρίνα Ηγουμενίτσας, η Βρυσσέλα Φιλιατών, ο Πλάτανος Φιλιατών και το Λύκου Φιλιατών, όπου το ιστορικό μοναστήρι. Η προσέλευση των ατόμων ήταν ικανοποιητική. Μαζί με τις λατρευτικές εκδηλώσεις, γίνονται και πανηγύρια, που αποτελούν κοσμαντάμωμα. Εκκλησιαστικά Συμβούλια, Πολιτιστικοί Σύλλογοι και κάτοικοι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μη σβήσει η παράδοση. Από τον εορτασμό της αγίας Μαρίνας, που ιδιαίτερα την ευλαβούνται στη Θεσπρωτία, διαπιστώθηκε ότι και στις ημέρες μας όποιος ακολουθεί το Χριστό, όπως το έκανε η Μαρίνα και μάλιστα μαρτύρησε σε ηλικία 15 ετών, δεν είναι θύμα, αλλά ζει ένα θαύμα. Και με τη φωτιά του Ιησού στα στήθη, αλλάζει τον εαυτό του, αλλάζει και τον κόσμο.   

Στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας λειτουργούσε χωρίς άδεια οίκος ευγηρίας, με τρεις ηλικιωμένους, σ' ένα υπόγειο ...

Στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας ένας αλλοδαπός και μία αλλοδαπή, είχαν κάνει, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, οίκο ευγηρίας σ' ένα υπόγειο με τρεις ηλικιωμένους, τους οποίους είχαν παρατήσει, όπως υποστηρίζεται στο δελτίο τύπου της αστυνομίας. Ειδικότερα "συνελήφθησαν τα δύο άτομα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, γιατί λειτουργούσαν παράνομα οίκο ευγηρίας σε υπόγειο διαμέρισμα, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση φροντίδας τριών ηλικιωμένων, ενώ όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, τους είχαν αφήσει αβοήθητους και εγκαταλελειμμένους. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι η η αλλοδαπή παρείχε υπηρεσίες περίθαλψης στους ηλικιωμένους, χωρίς να έχει τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα στερούνταν πτυχίου Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων, άδειας εργασίας και πιστοποιητικού υγείας, ενώ ταυτόχρονα δεν ήταν καταχωρημένη στο Εθνικό Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων".
Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ
Στην ιστοσελίδα "ΝΕΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ" του δημοσιογράφου Γιώργου Κώτση δημοσιεύθηκε η άλλ…

Πως μπορούν να εργαστούν Αλβανοί ως εποχικοί εργάτες σε αγροτικές δραστηριότητες στη Θεσπρωτία...

Υπάρχει τρόπος Αλβανοί, χωρίς να έχουν άδεια παραμονής, να απασχολούνται νόμιμα σε αγροτικές εργασίες στη Θεσπρωτία, ώστε ούτε οι ίδιοι ούτε οι ντόπιοι εργοδότες τους να κινδυνεύουν. Υπάρχει, όμως, γραφειοκρατία. Η  Περιφέρεια Ηπείρου εκδίδει άδειες εργασίας (μορφή εξαρτημένη εργασία, εποχική εργασία) σε αλλοδαπούς τρίτων χωρών, που παράτυπα διαμένουν στην χώρα μας, για κάλυψη αναγκών στον πρωτογενή τομέα (αφού ως γνωστόν υπάρχει αδυναμία κάλυψης των αναγκών από Έλληνες ή πολίτες της Ε.Ε.). Oι εν λόγω άδειες εκδίδονται για την κάλυψη κενών θέσεων εξαρτημένης και εποχικής εργασίας στην αγροτική οικονομία (εργάτες γης, βοσκοί, μελισσοκόμοι). Οι παραπάνω πολίτες ασφαλίζονται στον Ο.Γ.Α. με εργόσημο σύμφωνα με τα ισχύοντα για τις περιπτώσεις αυτές. Τα εργόσημα διατίθενται στον εργοδότη από τις τράπεζες και συνεργαζόμενους φορείς με τον Φ.Κ.Α. (Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης). Τα εργόσημα μεταβιβάζονται ονομαστικώς από τον εργοδότη στους εργαζόμενους ως καταβολή για την αμοιβή της εργασίας και…