Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εντυπωσίασε η ομιλία για την 25 Μαρτίου στην Ηγουμενίτσα της εκπαιδευτικού Βασιλικής Παππά...

Εντυπωσίασε η ομιλία για την 25 Μαρτίου στην Ηγουμενίτσα της εκπαιδευτικού, δημοσιογράφου και ποιήτριας Βασιλικής Παππά. Με τη σαφήνεια και την παραστατικότητα, που τη διακρίνουν, αλλά και με τη σωστή λήψη και επεξεργασία όχι μόνο των ιστορικών στοιχείων, αλλά και της σημερινής πραγματικότητας, έστειλε το μήνυμα ότι αν ο ελληνικός λαός μένει στο βάθος της ψυχής του κοντά στο πνεύμα του Εικοσιένα, θα το φανερώσει όταν θα ακολουθήσει στα πνευματικά χνάρια τους ατρόμητους αγωνιστές του. Είπε, άφοβα, όπως το συνηθίζει άλλωστε, η συνείδηση και η
σκέψη της είναι δείγματα της ελευθεροφροσύνης της, ότι η πίστη, η εμπιστοσύνη
στου Θεού τη δύναμη, ήταν η ρίζα από την οποία ξεπετάχθηκε η ψυχική καλλιέργεια και οι αρετές των πολεμιστών. Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της κ. Παππά, γιατί, στ'  αλήθεια, έχει πολλά να μας διδάξει: 
***
"  25η Μαρτίου. Σαν σήμερα ο άγγελος Γαβριήλ φέρνει στην Παρθένο Μαρία και μαζί σ' όλη την ανθρωπότητα το μήνυμα της απολύτρωσης, τον Ευαγγελισμό. Την είδηση πως θα έλθει στον κόσμο Εκείνος, που θα φέρει μια άλλη ελευθερία. Την ελευθερία από τα δεσμά της αμαρτίας. Σαν σήμερα ο λειτουργός του Υψίστου, ο Γερμανός, στην Αγία Λαύρα, φέρνει στην Ελλάδα το μήνυμα του ξεσηκωμού, για την απελευθέρωσή της από την τουρκική δουλεία. Διπλή γιορτή είναι σήμερα. Γιορτή της θρησκείας και γιορτή της Πατρίδας μας.
            Από τις 29 Μαϊου του 1453 η Ελλάδα ήταν υποδουλωμένη στους Τούρκους. Οι ναοί μας γίνονται τζαμιά. Τα κτήματα και τις περιουσίες τις αρπάζουν. Τα μικρά παιδιά τα κάνουν γενίτσαρους. Οι Έλληνες υποφέρουν.. Κάνουν όμως υπομονή.. Ποτέ δεν χάνουν την πίστη τους στο θρύλο: “Πάλι με χρόνους με καιρούς πάλι δικά μας θάναι”.
Στις αρχές του 19ου αιώνα έρχεται στην Ελλάδα ο Άγγλος ποιητής Μπάιρον. Έγραφε τότε: “Η χώρα που γέννησε τόσους σοφούς και ήρωες ήταν χαμένη”. Θλιμμένος τριγυρνά στα συντρίμμια, βλέπει τη μοίρα των Ελλήνων και τραγουδά τον πόνο τους και τον πόθο της εθνικής τους ελευθερίας. Δεν πιστεύει ότι οι “ραγιάδες” μπορούν να εξεγερθούν. Κι όμως κάνει λάθος, γιατί δεν μπορεί να διακρίνει τη “σπίθα” που είναι “κρυμμένη μέσα στη στάχτη” και που ετοιμάζει μεγάλη πυρκαγιά.
            Σχεδόν την ίδια περίοδο, τρεις άνδρες σεχδιάζουν και ιδρύουν τον πυρήνα του Αγώνα, τη Φιλική Εταιρεία. Είναι ο Σκουφάς, ο Ξάνθος και ο Τσακάλωφ. Είναι αυτοί, που από τους πολλούς θεωρούνται τρελοί και παράλογοι. Να “καθίσουν ήσυχα”, τους συμβουλεύει ο Καποδίστριας, όταν πληροφορείται το  σχέδιό τους. , αλλά εκείνοι δεν “κάθονται ήσυχα”.
            Και το 1821 η βαριά ταφόπετρα ανοίγει και το μήνυμα τρέχει σε κάμπους και βουνά, σε θάλασσες και ακρογιάλια. Τα βουνά γεμίζουν από εκείνους, που δεν μπορούν να ζήσουν πλέον στη σκλαβιά. Γεμίζουν από κλέφτες και αρματολούς. Οι καπεταναίοι στην Αγία Λαύρα δίνουν το μεγάλο όρκο: Ελευθερία ή θάνατος. Απ' αυτή τη στιγμή αρχίζει ο αγώνας του '21. Από τη μια μεριά μια χούφτα Ελληνες, από την άλλη μια πανίσχυρη αυτοκρατορία. Οι λίγοι πολεμούν με τους πολλούς. Η πίστη στην Ελευθερία τους δίνει δύναμη. Χαρακτηριστικά ο Κολοκοτρώνης έλεγε: “Όταν αποφασίσαμε να κάνουμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχουμε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι κρατούσαν τα κάστρα και τις πόλεις, αλλά σαν βροχή έπεσε σ' όλους η επιθυμία της ελευθερίας μας και όλοι οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτόν τον σκοπό και εκάναμε την επανάσταση”.
            Όλοι πολεμούν και όλοι θυσιάζονται για την Ελευθερία. Οι Σουλιώτισσες πέφτουν από το βράχο του Ζαλόγγου κρατώντας τα παιδιά στην αγκαλιά τους. Ο γερο-Καψάλης ανατινάζει το μύλο στο Μεσολόγγι, που ήταν γεμάτος γυναικόπαιδα. Ο Αθανάσιος Διάκος σουβλίζεται ζωντανός στη γέφυρα της Αλαμάνας. Οι θυσίες τους αναπτερώνουν το ηθικό των “ραγιάδων”. Το μήνυμα τώρα φτάνει παντού,
            Τα Δερβενάκια γίνονται ο τάφος χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών. Η Τριπολιτσά το ίδιο. Ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Ανδρούτσος, ο Μπότσαρης, ο Καραϊσκάκης και τόσοι άλλοι οπλαρχηγοί οδηγούν το έθνος από νίκη σε νίκη και από δόξα σε θρίαμβο.
            Από δίπλα και η Εκκλησία σε όλες τις φάσεις του αγώνα. Πολλοί κληρικοί αντιμετωπίζουν αναρίθμητα μαρτύρια, αγχόνες και άγριες σφαγές. Οι θάνατοι και οι απαγχονισμοί απλών κληρικών και το άφθονο αίμα που χύνεται επισκόπων, Αρχιερέων και Πατριαρχών έχει ως αποτέλεσμα να ανέλθει το γόητρο της Εκκλησίας στη συνείδηση του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού. Επτά Πατριάρχες μαρτυρούν με φρικτό τρόπο: Κύριλλος Λούκαρις με στραγγαλισμό, Κύριλλος Κονταρής με απαγχονισμό, Παρθένιος Γ΄με απαγχονισμό, Γαβριήλ Β΄ με απαγχονισμό και Ραφαήλ Β΄ με άγριο θάνατο. Κορωνίδα των Αρχιερέων που πέφτουν θύματα της θηριωδίας και του θρησκευτικού φανατισμού ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄.
            Η πατρίδα μας, λόγω της στρατηγικής της θέσης, ήταν και είναι η επιδίωξη, ο στόχος του κάθε δυνάστη. Γι' αυτόν το λόγο σ' αυτόν τον τόπο γράφεται πάντα η ίδια ιστορία. Καταπατητές σφετερίζονται τον τόπο μας... Η ίδια ιστορία με διαφορετικά πρόσωπα επαναλαμβάνεται. Ήλθαν Πέρσες, ήλθαν Ρωμαίοι, ήλθαν Ούννοι και Μογγόλοι, ήλθαν Άραβες και Τούρκοι. Άσχετα αν αυτός, που τους αντιμετώπιζε λεγόταν Λεωνίδας, Κωνσταντίνος, Διάκος ή Κολοκοτρώνης, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, γιατί πίσω από κάθε όνομα κρύβεται η ελληνική ψυχή.
            Να, τι λέγει ο Γάλλος φιλέλληνας Ρέιναχ γι' αυτή την ελληνική ψυχή και για τον λαό μας: Ύστερα από δύο τρεις αιώνες, αφού πραγματοποιηθεί η Μεγάλη Ιδέα και ο θρίαμβος θα δώσει στους Ελληνες, άνεση και πλούτο, αυτοί θα χαρίσουν και πάλι στην Ευρώπη αριστουργήματα και θα δροσίσουν τα φρυγμένα χείλη των εγγόνων μας στα διαυγή νάματα ποιήσεως αληθινής. Αδίστακτα πιστεύω ότι θ'αναζητήσει μια μέρα ο λαός του Φειδία και του Σοφοκλή, αφού ποτέ δε χάθηκε ο λαός του Αριστοφάνη.
            Ακούτε τι περιμένουν οι Ευρωπαίοι απ' την Ελλάδα; Να τους ξαναφωτίσει και να τους δροσίσει με την ποίησή της, με την τέχνη της, όπως παλιά.
            Η ιδέα για μια ελεύθερη ανθρωπότητα, για μια ειρηνική ανθρωπότητα, ταυτίζεται με την ύπαρξη της μικρής μας χώρας. Από εδώ δεν ξεκίνησαν οι αμφικτυονίες; Από εδώ δεν ξεκίνησε η ιδέα του ολυμπισμού; Από εδώ δεν ξεκίνησε η ιδέα της ενότητας των κρατών σ' ένα ομόσπονδο έθνος; Από εδώ δεν ξεκίνησε το φως που φωτίζει τους λαούς να παλεύουν για λευτεριά; Τι άραγε να δείχνει το '21; Πάνω και πέρα απ' όλα δε δείχνει την αγάπη για μια ελεύθερη ανεξάρτητη ζωή; Δε δείχνει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα; Ασφαλώς.
            25Η Μαρτίου. Αυτή την ανοιξιάτικη μέρα σ' αυτή εδώ τη συγκέντρωσή μας, σίγουροι, ασφαλισμένοι, χάρη σ' εκείνους τους ανθρώπους, ας αναλογιστούμε, όσο μπορούμε, το πόσα πολλά χρωστούμε εμείς, τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας. Εκείνο όμως που θα αγαλλιάσει τη μνήμη των προγόνων μας είναι η ιερή υπόσχεσή μας να συνεχίσουμε τους αγώνες, γιατί η πατρίδα μας τη δεδομένη χρονική στιγμή περνάει μια άλλη δουλεία, αυτή τη φορά με άλλο όνομα και διαφορετικό προσωπείο. Έτσι μόνο οι πρόγονοί μας θα αναπαύονται ήσυχοι στους ιερούς τάφους τους. Καλή λευτεριά!" . 
  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγαπητέ Άρμπεν, τόλμα και παραδέξου την αλήθεια...

Κυκλοφόρησε στην αγγλική γλώσσα το βιβλίο του  Αλβανού αρθρογράφου και ιστορικού Άρμπεν Λάλα, που πρωτοεκδόθηκε στην πόλη Τέτοβο των Σκοπίων, όπου ο συγγραφέας – ο οποίος κατάγεται από το Ελμπασάν- ζει από το 2004, με τον τίτλο: "Τhe Greek collaborationists, designers and leaders of the genocide in Chameri (1944-1945)» [Οι Έλληνες συνεργάτες, σχεδιαστές και ηγέτες της γενοκτονίας στην Τσαμουριά (1944-1945)]. Αγαπητέ Άρμπεν. Ο τίτλος και μόνο φανερώνει ότι το περιεχόμενο του βιβλίου σου, δεν έχει καμία σχέση με τα ιστορικά γεγονότα. Αγαπητέ Άρμπεν. Τα ελληνικά αρχεία, που παραθέτεις, τα χρησιμοποιείς και τα ερμηνεύεις διαστρεβλωμένα. Η έρευνά σου δεν είναι ρεαλιστική, αλλά σχετίζεται με έναν άγονο εθνικισμό, που δεν μπορεί να βγάλει πουθενά... Αγαπητέ Άρμπεν, τόλμα και παραδέξου το τι πραγματικά συνέβη την ταραγμένη εκείνη εποχή και μη συγχέεις καταστάσεις και πρόσωπα. Οι Μουσουλμανοτσάμηδες σφαγίασαν τον χριστιανικό πληθυσμό στη Θεσπρωτία κατά την Κατοχή, γι' αυτό και καταδικ…

Γιατροί υποστηρίζουν ότι θεραπεύουν τον καρκίνο χωρίς φάρμακα!

Ποιες είναι οι κορυφαίες αντικαρκινικές τροφές... 
*Το λεμόνι είναι 10.000 φορές ισχυρότερο από τη χημιοθεραπεία! Γιατροί στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι θεραπεύονται όλα τα είδη του καρκίνου, χωρίς φάρμακα! Ισχυρίζονται ότι "όποιος ασθενήσει από καρκίνο, θα υποστεί γραμμικούς επιταχυντές, χημειοθεραπείες,διαρκείς εξετάσεις που κρατούν τον άρρωστο σε διαρκή αγωνία, ανασφάλεια, φόβο και πανικό. Και ενώ το φαρμακείο της φύσης μας δίνει απλόχερα όλα τα όπλα για την αντιμετώπιση και των πλέον επικίνδυνων ασθενειών μέσα από τους πολύτιμους καρπούς του, η συμβατική ιατρική αρνείται να το

Τα πλατάνια του Καλαμά "πεθαίνουν"...

Πολλοί αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι), που δραστηριοποιούνται στην παρακαλάμια ζώνη της Θεσπρωτίας, διαπιστώνουν ότι τα πλατάνια δίπλα στον ποταμό "πεθαίνουν". Για παράδειγμα, από τη Βροσίνα μέχρι τη Νεράϊδα, πολλά πλατάνια, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχουν ξεραθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την  καταστροφή  της παρόχθιας βλάστησης των

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ: Ο Σουλιώτης ήρωας Μάρκος Μπότσαρης ήταν ιδιοκτήτης πλοίου!

Στη δυτική Ελλάδα ο Μάρκος Μπότσαρης είχε αποκτήσει και ένα πλοίο, για τις ανάγκες της πατρίδας. Περί τούτου δίνονται πληροφορίες από επίσημο έγγραφο του 1823. "Βα Περίοδος. Ἀριθ. 129. Προσωρινή Διοίκησις της Ελλάδος. Το Υπουργείον των Ναυτικών προς έκαστον Κριτήριον και Εξουσίαν ότι ο στρατηγός Μάρκος Μπότζαρης, κάτοικος εν τη Δυτική Ελλάδι, εκ πόλεως Σουλίου, εγνώσθη κύριος χωρίς μετόχους του μίστικου με τρία κατάρτια [διαγεγρ.: αντένες] λετίνες και τάπες ονομαζομένου Σουλιώτης ανήκοντος εν τη Δυτική Ελλάδι. Δια την νόμιμον αυτού απόκτησιν της αγοράς εκ των  παρρησιασθέντων εις το Υπουργείον τούτο εγγράφων δείκνυται, άτινα υπομνηματεύθησαν εν τω Πρωτοκόλλω Α΄ φύλ. 5 τη 14 Ιουνίου 1823 υπό αριθμόν 129. Το άνω ειρημένον μίστικον είναι μονοκούβερτον, τραβά και κωπία. Τούτο έχει τρία κατάρτια, το κατ' ευθείαν γραμμήν μήκος της τροπίδος αυτού πόδας 55, το μέγιστον μήκος της στέγης πόδας 63, το μέγιστον πλάτος πόδ. 18, το βάθος της στίβης πόδ. 7, το ύψος της εξοφλήσεως εκ των περ…

Συμμετείχε και η Μητρόπολη Παραμυθιάς στην ημερίδα για την επικοινωνία, που έγινε στα Γιάννινα...

Ἡ διακονία ὅλων στήν ὑπόθεση τῆς ἐκφορᾶς τοῦ λόγου τῆς Ἐκκλησίας στόν σύγχρονο κόσμο πρέπει νά διαθέτει θεολογικές βάσεις, νά μήν ἀγνοεῖ τήν πραγματικότητα τοῦ παρόντος καί νά ἔχει «προφητικό» χαρακτήρα. Τά τρία αὐτά χαρακτηριστικά εἶναι ἀπαραίτητα, ὥστε ὁ λόγος τῆς Ἐκκλησίας νά διατηρεῖ τήν ἐκκλησιαστικότητά του παραμένοντας ἐντός τοῦ κόσμου καί χωρίς νά ἐκκοσμικεύεται. Αὐτό ἦταν ἕνα ἀπό τά βασικά συμπεράσματα τῆς Γ΄ ἐνημερωτικῆς ἡμερίαδας, πού ἔγινε, στό Καμπέρειο Πνευματικό Κέντρο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἰωαννίνων, γιά τούς ὑπευθύνους Γραφείων Τύπου καί ὅσων ἀσχολοῦνται μέ τήν ἐπικοινωνία τῶν Ἱερῶν Μητροπόλεων στήν Ἤπειρο, ὅπου συμμετεῖχε καί ἡ Μητρόπολη Παραμυθίας. Τήν ὀργάνωση καί φιλοξενία τῆς ἡμερίδας διεκπεραίωσε  ἡ  Μητρόπολη Ἰωαννίνων. Χαιρέτισαν τήν ἡμερίδα ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης καί Περιθεωρίου Παντελεήμων, Πρόεδρος τῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς ἐπί τοῦ Τύπου, τῶν Δημοσίων Σχέσεων καί τῆς Διαφωτίσεως,  ὁ Μητροπολίτης Ἰωαννίνων Μάξιμος, ἐνῶ τά θέματα εἰσηγήθηκαν ὁ Χάρη…

45 κτηνοτρόφοι τη Θεσπρωτίας συμμετέχουν στην Οργάνωση Παραγωγών Γάλακτος...

45 κτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας συμμετέχουν στην Οργάνωση Παραγωγών Γάλακτος, που δημιουργείται και στο νομό. Η συσπείρωση των παραγωγών σεομάδεςήοργανώσειςτους βοηθούν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς, να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη – μέσω της αύξησης του όγκου του διαπραγματευόμενου προϊόντος – σε σχέση με την παραγωγή και την εμπορία, να διευρύνουν τον αριθμό των πιθανών αγοραστών, να μειώσουν το ανά παραγωγό κόστος, να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία του προϊόντος και να αξιοποιήσουν ευρωπαϊκούς  πόρους από προγράμματα  2014-2020. «Τα προβλήματα της κτηνοτροφίας μας είναι πολλά και σημαντικά. Για να επιλυθούν είναι απαραίτητη η συμμετοχή των παραγωγών μας στην Οργάνωσης Παραγωγών Γάλακτος», τονίζει ο Γενικός Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας-Πρέβεζας Βασίλης Παρόλας. Ένα βασικό εργαλείο που διαθέτουν οι παραγωγοί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους είναι ο σχηματισμός και η λειτουργία ομάδων και οργανώσεων παρ…