Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εντυπωσίασε η ομιλία για την 25 Μαρτίου στην Ηγουμενίτσα της εκπαιδευτικού Βασιλικής Παππά...

Εντυπωσίασε η ομιλία για την 25 Μαρτίου στην Ηγουμενίτσα της εκπαιδευτικού, δημοσιογράφου και ποιήτριας Βασιλικής Παππά. Με τη σαφήνεια και την παραστατικότητα, που τη διακρίνουν, αλλά και με τη σωστή λήψη και επεξεργασία όχι μόνο των ιστορικών στοιχείων, αλλά και της σημερινής πραγματικότητας, έστειλε το μήνυμα ότι αν ο ελληνικός λαός μένει στο βάθος της ψυχής του κοντά στο πνεύμα του Εικοσιένα, θα το φανερώσει όταν θα ακολουθήσει στα πνευματικά χνάρια τους ατρόμητους αγωνιστές του. Είπε, άφοβα, όπως το συνηθίζει άλλωστε, η συνείδηση και η
σκέψη της είναι δείγματα της ελευθεροφροσύνης της, ότι η πίστη, η εμπιστοσύνη
στου Θεού τη δύναμη, ήταν η ρίζα από την οποία ξεπετάχθηκε η ψυχική καλλιέργεια και οι αρετές των πολεμιστών. Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της κ. Παππά, γιατί, στ'  αλήθεια, έχει πολλά να μας διδάξει: 
***
"  25η Μαρτίου. Σαν σήμερα ο άγγελος Γαβριήλ φέρνει στην Παρθένο Μαρία και μαζί σ' όλη την ανθρωπότητα το μήνυμα της απολύτρωσης, τον Ευαγγελισμό. Την είδηση πως θα έλθει στον κόσμο Εκείνος, που θα φέρει μια άλλη ελευθερία. Την ελευθερία από τα δεσμά της αμαρτίας. Σαν σήμερα ο λειτουργός του Υψίστου, ο Γερμανός, στην Αγία Λαύρα, φέρνει στην Ελλάδα το μήνυμα του ξεσηκωμού, για την απελευθέρωσή της από την τουρκική δουλεία. Διπλή γιορτή είναι σήμερα. Γιορτή της θρησκείας και γιορτή της Πατρίδας μας.
            Από τις 29 Μαϊου του 1453 η Ελλάδα ήταν υποδουλωμένη στους Τούρκους. Οι ναοί μας γίνονται τζαμιά. Τα κτήματα και τις περιουσίες τις αρπάζουν. Τα μικρά παιδιά τα κάνουν γενίτσαρους. Οι Έλληνες υποφέρουν.. Κάνουν όμως υπομονή.. Ποτέ δεν χάνουν την πίστη τους στο θρύλο: “Πάλι με χρόνους με καιρούς πάλι δικά μας θάναι”.
Στις αρχές του 19ου αιώνα έρχεται στην Ελλάδα ο Άγγλος ποιητής Μπάιρον. Έγραφε τότε: “Η χώρα που γέννησε τόσους σοφούς και ήρωες ήταν χαμένη”. Θλιμμένος τριγυρνά στα συντρίμμια, βλέπει τη μοίρα των Ελλήνων και τραγουδά τον πόνο τους και τον πόθο της εθνικής τους ελευθερίας. Δεν πιστεύει ότι οι “ραγιάδες” μπορούν να εξεγερθούν. Κι όμως κάνει λάθος, γιατί δεν μπορεί να διακρίνει τη “σπίθα” που είναι “κρυμμένη μέσα στη στάχτη” και που ετοιμάζει μεγάλη πυρκαγιά.
            Σχεδόν την ίδια περίοδο, τρεις άνδρες σεχδιάζουν και ιδρύουν τον πυρήνα του Αγώνα, τη Φιλική Εταιρεία. Είναι ο Σκουφάς, ο Ξάνθος και ο Τσακάλωφ. Είναι αυτοί, που από τους πολλούς θεωρούνται τρελοί και παράλογοι. Να “καθίσουν ήσυχα”, τους συμβουλεύει ο Καποδίστριας, όταν πληροφορείται το  σχέδιό τους. , αλλά εκείνοι δεν “κάθονται ήσυχα”.
            Και το 1821 η βαριά ταφόπετρα ανοίγει και το μήνυμα τρέχει σε κάμπους και βουνά, σε θάλασσες και ακρογιάλια. Τα βουνά γεμίζουν από εκείνους, που δεν μπορούν να ζήσουν πλέον στη σκλαβιά. Γεμίζουν από κλέφτες και αρματολούς. Οι καπεταναίοι στην Αγία Λαύρα δίνουν το μεγάλο όρκο: Ελευθερία ή θάνατος. Απ' αυτή τη στιγμή αρχίζει ο αγώνας του '21. Από τη μια μεριά μια χούφτα Ελληνες, από την άλλη μια πανίσχυρη αυτοκρατορία. Οι λίγοι πολεμούν με τους πολλούς. Η πίστη στην Ελευθερία τους δίνει δύναμη. Χαρακτηριστικά ο Κολοκοτρώνης έλεγε: “Όταν αποφασίσαμε να κάνουμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχουμε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι κρατούσαν τα κάστρα και τις πόλεις, αλλά σαν βροχή έπεσε σ' όλους η επιθυμία της ελευθερίας μας και όλοι οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτόν τον σκοπό και εκάναμε την επανάσταση”.
            Όλοι πολεμούν και όλοι θυσιάζονται για την Ελευθερία. Οι Σουλιώτισσες πέφτουν από το βράχο του Ζαλόγγου κρατώντας τα παιδιά στην αγκαλιά τους. Ο γερο-Καψάλης ανατινάζει το μύλο στο Μεσολόγγι, που ήταν γεμάτος γυναικόπαιδα. Ο Αθανάσιος Διάκος σουβλίζεται ζωντανός στη γέφυρα της Αλαμάνας. Οι θυσίες τους αναπτερώνουν το ηθικό των “ραγιάδων”. Το μήνυμα τώρα φτάνει παντού,
            Τα Δερβενάκια γίνονται ο τάφος χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών. Η Τριπολιτσά το ίδιο. Ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Ανδρούτσος, ο Μπότσαρης, ο Καραϊσκάκης και τόσοι άλλοι οπλαρχηγοί οδηγούν το έθνος από νίκη σε νίκη και από δόξα σε θρίαμβο.
            Από δίπλα και η Εκκλησία σε όλες τις φάσεις του αγώνα. Πολλοί κληρικοί αντιμετωπίζουν αναρίθμητα μαρτύρια, αγχόνες και άγριες σφαγές. Οι θάνατοι και οι απαγχονισμοί απλών κληρικών και το άφθονο αίμα που χύνεται επισκόπων, Αρχιερέων και Πατριαρχών έχει ως αποτέλεσμα να ανέλθει το γόητρο της Εκκλησίας στη συνείδηση του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού. Επτά Πατριάρχες μαρτυρούν με φρικτό τρόπο: Κύριλλος Λούκαρις με στραγγαλισμό, Κύριλλος Κονταρής με απαγχονισμό, Παρθένιος Γ΄με απαγχονισμό, Γαβριήλ Β΄ με απαγχονισμό και Ραφαήλ Β΄ με άγριο θάνατο. Κορωνίδα των Αρχιερέων που πέφτουν θύματα της θηριωδίας και του θρησκευτικού φανατισμού ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄.
            Η πατρίδα μας, λόγω της στρατηγικής της θέσης, ήταν και είναι η επιδίωξη, ο στόχος του κάθε δυνάστη. Γι' αυτόν το λόγο σ' αυτόν τον τόπο γράφεται πάντα η ίδια ιστορία. Καταπατητές σφετερίζονται τον τόπο μας... Η ίδια ιστορία με διαφορετικά πρόσωπα επαναλαμβάνεται. Ήλθαν Πέρσες, ήλθαν Ρωμαίοι, ήλθαν Ούννοι και Μογγόλοι, ήλθαν Άραβες και Τούρκοι. Άσχετα αν αυτός, που τους αντιμετώπιζε λεγόταν Λεωνίδας, Κωνσταντίνος, Διάκος ή Κολοκοτρώνης, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, γιατί πίσω από κάθε όνομα κρύβεται η ελληνική ψυχή.
            Να, τι λέγει ο Γάλλος φιλέλληνας Ρέιναχ γι' αυτή την ελληνική ψυχή και για τον λαό μας: Ύστερα από δύο τρεις αιώνες, αφού πραγματοποιηθεί η Μεγάλη Ιδέα και ο θρίαμβος θα δώσει στους Ελληνες, άνεση και πλούτο, αυτοί θα χαρίσουν και πάλι στην Ευρώπη αριστουργήματα και θα δροσίσουν τα φρυγμένα χείλη των εγγόνων μας στα διαυγή νάματα ποιήσεως αληθινής. Αδίστακτα πιστεύω ότι θ'αναζητήσει μια μέρα ο λαός του Φειδία και του Σοφοκλή, αφού ποτέ δε χάθηκε ο λαός του Αριστοφάνη.
            Ακούτε τι περιμένουν οι Ευρωπαίοι απ' την Ελλάδα; Να τους ξαναφωτίσει και να τους δροσίσει με την ποίησή της, με την τέχνη της, όπως παλιά.
            Η ιδέα για μια ελεύθερη ανθρωπότητα, για μια ειρηνική ανθρωπότητα, ταυτίζεται με την ύπαρξη της μικρής μας χώρας. Από εδώ δεν ξεκίνησαν οι αμφικτυονίες; Από εδώ δεν ξεκίνησε η ιδέα του ολυμπισμού; Από εδώ δεν ξεκίνησε η ιδέα της ενότητας των κρατών σ' ένα ομόσπονδο έθνος; Από εδώ δεν ξεκίνησε το φως που φωτίζει τους λαούς να παλεύουν για λευτεριά; Τι άραγε να δείχνει το '21; Πάνω και πέρα απ' όλα δε δείχνει την αγάπη για μια ελεύθερη ανεξάρτητη ζωή; Δε δείχνει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα; Ασφαλώς.
            25Η Μαρτίου. Αυτή την ανοιξιάτικη μέρα σ' αυτή εδώ τη συγκέντρωσή μας, σίγουροι, ασφαλισμένοι, χάρη σ' εκείνους τους ανθρώπους, ας αναλογιστούμε, όσο μπορούμε, το πόσα πολλά χρωστούμε εμείς, τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας. Εκείνο όμως που θα αγαλλιάσει τη μνήμη των προγόνων μας είναι η ιερή υπόσχεσή μας να συνεχίσουμε τους αγώνες, γιατί η πατρίδα μας τη δεδομένη χρονική στιγμή περνάει μια άλλη δουλεία, αυτή τη φορά με άλλο όνομα και διαφορετικό προσωπείο. Έτσι μόνο οι πρόγονοί μας θα αναπαύονται ήσυχοι στους ιερούς τάφους τους. Καλή λευτεριά!" . 
  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

H εκπαιδευτικός στη Θεσπρωτία Βασιλική Παππά συνομιλεί με τον ηθοποιό Γρηγόρη Βαλτινό (VIDEO)

H εκπαιδευτικός (υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) στη Θεσπρωτία Βασιλική Παππά (ποιήτρια και δημοσιογράφος), συνομίλησε με τον ηθοποιό Γρηγόρη Βαλτινό. Εκείνο, που επεδίωξε και το κατάφερε στην ενδιαφέρουσα συνέντευξή της, είναι να ξεδιπλώσει με τέτοιο τρόπο τη συζήτηση, ώστε να φανεί η εσωτερική αλήθεια του γνωστού ηθοποιού. Αποφασισμένη προσθετικά και όχι αφαιρετικά "κατέκτησε" σιγά-σιγά, μέσα από ερωτήσεις ειλικρινούς και όχι ψεύτικης αναζήτησης, την αλήθεια του, ώστε να δώσει αφορμή σε όλους μας να γίνουμε "νέες αλήθειες". Εντόπισε στοιχεία για μια ρεαλιστική προσέγγιση του συνομιλητή της και οικοδόμησε τη γνώση του έργου και της προσωπικότητάς του, όχι μόνο ως γνώση των ιδεών του, αλλά και ως γνώση πρακτική. Έτσι κατάργησε την αντανάκλαση, ως ανώφελο μεσολαβητή, και αποκάλυψε απευθείας πτυχές, που ενώ φαίνεται ότι δεν υπάρχουν, βρίσκονται δια μέσου και μέσα στην ίδια την πράξη.   Και πέτυχε και κάτι άλλο η κ. Παππά στη συνέντευξή της με τον κ. Βα…

Ο Θεσπρωτός ε.τ. πρέσβης Χρ. Μπότζιος υπεύθυνος για τις ελληνικές διπλωματικές αρχές διεθνώς...

Ο Θεσπρωτός ε.τ. πρέσβης Χρ.. Μπότζιος, που είναι συνεργάτης στο  υπουργείο Εξωτερικών του υπουργού Νίκου Κοτζιά  έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των ελληνικών  διπλωματικών αρχών διεθνώς. Πρόκειται για ένα δύσκολο και βαρύ συντονιστικό έργο, που μόνο ένας ικανός και έμπειρος διπλωμάτης με ισχυρή προσωπικότητα και βαθιά γνώση των πραγμάτων, όπως ο κ. Μπότζιος, θα μπορούσε να ανταποκριθεί με τόση επιτυχία. Σεμνός άνθρωπος ο Θεσπρωτός πρέσβης, έχει βρει από την αρχή της σταδιοδρομίας του τους απαραίτητους εκείνους κωδικούς, ώστε να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός σε όποια αποστολή του ανατίθεται. Οι απόψεις του για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας την περίοδο της παρατεταμένης  οικονομικής κρίσης, δείχνουν ότι δεν αξιολογεί κοντόφθαλμα τις καταστάσεις, αλλά με ανοιχτούς ορίζοντες. Μεταξύ άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά: "Πόσο επηρεάζεται η εξωτερική μας πολιτική και ασφάλεια από την οικονομική κρίση που περνά, από ετών, η χώρα μας; Ασφαλώς πολύ και ουσιαστικά. Η οικονομική κρίση…

Γιατροί υποστηρίζουν ότι θεραπεύουν τον καρκίνο χωρίς φάρμακα!

Ποιες είναι οι κορυφαίες αντικαρκινικές τροφές... 
*Το λεμόνι είναι 10.000 φορές ισχυρότερο από τη χημιοθεραπεία! Γιατροί στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι θεραπεύονται όλα τα είδη του καρκίνου, χωρίς φάρμακα! Ισχυρίζονται ότι "όποιος ασθενήσει από καρκίνο, θα υποστεί γραμμικούς επιταχυντές, χημειοθεραπείες,διαρκείς εξετάσεις που κρατούν τον άρρωστο σε διαρκή αγωνία, ανασφάλεια, φόβο και πανικό. Και ενώ το φαρμακείο της φύσης μας δίνει απλόχερα όλα τα όπλα για την αντιμετώπιση και των πλέον επικίνδυνων ασθενειών μέσα από τους πολύτιμους καρπούς του, η συμβατική ιατρική αρνείται να το

Aκίνητα "άγνωστου ιδιοκτήτη" σε Ασπροκκλήσι και Πλαίσιο Θεσπρωτίας περνούν στο δημόσιο...

Aκίνητα σε Ασπροκκλήσι και Πλαίσιο Θεσπρωτίας, που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο (ή μπορεί να δηλώθηκαν με σοβαρά λάθη), από τη στιγμή, που αυτό λειτούργησε, πριν 14 χρόνια, χαρακτηρίστηκαν   "άγνωστου ιδιοκτήτη" και περνούν στο δημόσιο. Η προθεσμία  δικαστικής προσφυγής παρήλθε και συνεπώς τα ακίνητα μεταβιβάζονται στο δημόσιο.  Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων  Στράτος Παραδιάς, άρχισε η δήμευση ακινήτων, 111 συνολικά σ' όλη τη χώρα,  από το δημόσιο ως μέρος της διαδικασίας κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, καθώς μπαίνουν σε εφαρμογή οι διατάξεις περί περιέλευσης στο ελληνικό δημόσιο των ακινήτων "αγνώστου ιδιοκτήτη", που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο, για οποιοδήποτε, συχνά ανυπαίτιο, λόγο ή τα δήλωσαν με σοβαρά σφάλματα.Ο κ.Παραδιάςεπεσήμανε την ανάγκη άμεσης νομοθετικής παράτασης της προθεσμίας αυτής έως τουλάχιστον την 20ετία της έκτακτης χρησικτησίας του αστικού κώδικα, ώστε να μην πάσχει απ…

Πολλαπλά ωφέλιμο το προσκύνημα του ναού Ευαγγελίστριας Ηγ/τσας στον τάφο του Παϊσίου

Πολλαπλά ωφέλιμο αποδείχθηκε το προσκύνημα, που οργάνωσε ο ναός της Ευαγγελίστριας Ηγουμενίτσας στον τάφο του οσίου Παϊσίου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Με πρωτοβουλία του ενεργητικού προϊσταμένου της ενορίας πρωτοπρεσβύτερου-θεολόγου π. Ελευθερίου Κωνσταντή, πάνω από 100 πιστοί, ακροατές των εβδομαδιαίων εσπερινών ομιλιών, συνοδευόμενοι και από τον ηγούμενο της Μονής Γηρομερίου αρχιμανδρίτη π. Μεθόδιο Ντελή, βρέθηκαν ταπεινοί προσκυνητές στον αγιασμένο τάφο του οσίου Παϊσίου.  Και ένιωσαν την απλότητα, την ταπεινότητα και αθωότητα του γέροντα. Και σε αυτόν κατέθεσαν βουβά τους καημούς της καρδιάς τους. Τόσο ο π. Μεθόδιος όσο και ο π. Ελευθέριος, δύο χαρισματικοί κληρικοί, τόνισαν ότι είναι δώρο σπουδαίο στην εποχή μας ο λόγος και η ζωή του οσίου Παϊσίου. Έκτακτο δώρο. Άλλο είναι να αναζητάς το φάρμακο της σωτηρίας και άλλο να στο φέρνει κάποιος κοντά σου και να στο χαρίζει, όπως συνέβαινε και συμβαίνει με τον όσιο Παϊσιο. Θεωρείται δώρο το φως, ο φωτισμός. Απείρως, όμως, σπουδαιότερο εί…

Ο νεαρός Θεόδωρος Τζοβάρας, έξι μήνες μετά το θάνατό του, δε σβήνει από τις καρδιές...

Ο νεαρός Θεσπρωτός Θεόδωρος Τζοβάρας, έξι μήνες μετά το θάνατό του, δε σβήνει από τις καρδιές ούτε των δικών του, ούτε όσων τον γνώρισαν. Και αυτό, γιατί μέχρι την τελευταία στιγμή, που πάλευε με την ανίατη ασθένεια, δεν άφησε ούτε για μια στιγμή το φως να χαθεί από μέσα του. Με τόλμη αγωνιζόταν και βοηθούσε τους άλλους να στεριώσει στην ψυχή τους η αληθινή χαρά. Η φλόγα του πνεύματός του ξεδίπλωνε την ανθρώπινη πνοή του και τη λάμψη μέσα του. Δεν ζει στον ουρανό τη μοναξιά, τα μάτια του δε θολώνουν, γιατί  και στη γη ήταν αγαπημένος και στον παράδεισο είναι αναπαυμένος. Τα πίσω δεν θα αλλάξουν γι' αυτόν. Όμως η γαλήνη του πλέον είναι στον ουρανό...