Θησαυροί τα νομίσματα της αρχαίας Θεσπρωτίας!

Τα νομισματικά σύμβολα της Ελέας, σχετίζονται με την Περσεφόνη και τον Άδη...
 Στη Θεσπρωτία αποκαλύφθηκαν εννέα νομισματικοί θησαυροί, από τους όψιμους κλασικούς και κυρίως τους ελληνιστικούς χρόνους, οι τέσσερις από τους οποίους προέρχονται από την Ελέα. Τα νομισματικά σύμβολα της πόλης, που σχετίζονται με την Περσεφόνη και τον Άδη, υποδηλώνουν ότι το γνωστό «Νεκρομαντείο»
στις εκβολές του Αχέροντα στο Ιόνιο, όπου και ο «Ελέας λιμήν» των αρχαίων συγγραφέων και γεωγράφων στο σημερινό όρμο της Αμμουδιάς, βρισκόταν υπό την επιρροή της Ελέας. 
 Σύμφωνα με την καθηγήτρια της Αρχαίας Ελληνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Κατερίνη Λιάμπη, "οι κάτοχοί τους, απλοί πολίτες, κατέχωσαν τα λιγοστά νομίσματά τους-εγχώρια και επέισακτα-προ ενός επικείμενου κινδύνου". Δύο από αυτούς τους θησαυρούς περιέχουν αργυρά, ένας χάλκινα κέρματα και ο τελευταίος είναι μικτός. Να σημειωθεί ότι οι αποκρύψεις νομισμάτων αρχαία Θεσπρωτία  σε περιόδους έκτακτης ανάγκης ανέρχονται σε μη ευκαταφρόνητους αριθμούς, σε αντίθεση με τους ολιγάριθμους αποθησαυρισμούς σε περιόδους ηρεμίας και κοινωνικής ευημερίας.