Οι αδελφότητες αποδήμων των χωριών της Θεσπρωτίας κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για τον τόπο τους...


Οι αδελφότητες αποδήμων των χωριών της Θεσπρωτίας κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για τον τόπο τους. Εξαιρετικά δραστήριες, συμβάλλουν με κάθε μέσο για να κρατηθεί ζωντανή η περιοχή και να μην διακοπή ο σύνδεσμος των ξενητεμένων με τον γενέθλιο τόπο. Και οι παρεμβάσεις τους είναι πολλές και ουσιαστικές. Στο πλαίσιο των δράσεων των αδελφοτήτων αναφέρουμε δύο πρόσφατες, που
πληροφορηθήκαμε, μιας χωριού των Φιλιατών και μιας χωριού της Παραμυθιάς. 
 ***
Η αδελφότητα Γλουστινών στην Αθήνα έκοψε την πίτα της και ταυτόχρονα πραγματοποίησε την εκλογο-απολογιστική συνέλευση της  και ανέδειξε το νέο διοικητικό συμβούλιο για την επόμενη διετία. Η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου είναι η εξής: Πρόεδρος: Βασίλειος Πέλεχας. Αντιπρόεδρος Ευαγγελία Χρ. Ζώτου. Γραμματέας: Βασίλειος Μπλέτσας. Ταμίας: Νικόλαος Λιόντος Μέλη: Βασίλειος Τσοπόκης, Δήμητρα Γεωργίου (Μαρίνη), Ιφιγένεια Δημ. Ζκέρη. Το Κεφαλοχώρι είναι χτισμένο στις πλαγιές της Μουργκάνας, ενώ ένα μέρος των κατοίκων του,  βρίσκεται από το 1866 στις πλαγιές του Κασιδιάρη, στο νομό Ιωαννίνων, εκεί όπου είναι χτισμένο από 40 περίπου οικογένειες της Γλούστας το Μαυρονόρος.
Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι λίγοι και κυρίως ηλικιωμένοι. Στο Κεφαλοχώρι υπάρχει το «μνημείο του αγροτικού κινήματος», με το οποίο τιμώνται οι αγώνες των 16 χωριών της Μουργκάνας ενάντια στη σκλαβιά και την υποταγή.
Κοντά στο σημείο αυτό στην εκκλησία του Αϊ Δημήτρη- έχει ανεγερθεί και η προτομή του αείμνηστου συγχωριανού μας, δάσκαλου, Δημήτρη Χίνου ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες της ανάδειξης του αγώνα των «Πανωχωριτών», αλλά και της ίδρυσης της Συνομοσπονδίας Μουργκάνας με το πλούσιο έργο, που αυτή παρουσιάζει σήμερα.

***
Η κοσμική ταβέρνα Παπαδήμας στην Αθήνα ήταν και φέτος το σημείο συνάντησης για τα μέλη της αδελφότητας των απανταχού Πολυδροσιτών, όπου έκαναν  τον αποκριάτικο χορό τους. Οι μεταμφιέσεις, το φαγητό και ο χορός ήταν στην ημερήσια διάταξη, ενώ δεν έλειψε η νοσταλγία για το χωριό. Το Πολύδροσο, ανάμεσα στο Φαράγγι του Καλαμά, το δάσος του Ζαλόγγου και τη Λαμπανίτσα, με αγνάτιο στην επιβλητική και εμβληματική Μουργκάνα, είναι ένας πανέμορφος τόπος. Το οικιστικό περιβάλλον του χωριού, ένας ύμνος στους κατοίκους του και τα έργα τους. Ξωκκλήσια κι εκκλησίες. Ο Άγιος Δημήτριος, του 1577, προστάτης του χωριού, στο κέντρο του χωριού. Η Παναγιά στη Ζαγορά, στην παλιά τοποθεσία του χωριού. Ο Άγιος Γεώργιος, η Μονή της Μίχλας, ο Προφήτης Ηλίας, η Αγία Παρασκευή με το ξακουστό πανηγύρι της. Στολίδι του χωριού το Λαογραφικό Μουσείο. Το πρώτο που ιδρύθηκε - το 1971- στη Θεσπρωτία, και από τότε διαρκώς εμπλουτίζεται και πρωτοπορεί με καινοτόμες παρουσιάσεις.