Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εντυπωσιάζουν τα αγιογραφικά και ζωγραφικά έργα του Εμμανουήλ Μαραγκάκη στην Ηγουμενίτσα!

O αγιογράφος-ζωγράφος (ερασιτέχνης κατά βάση) Εμμανουήλ Μαραγκάκης, έκθεση του οποίου εγκαινιάστηκε την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017 στην Ηγουμενίτσα, με την καλλιεργημένη προσωπικότητά του, με την παιδεία του, με το ορθόδοξο εκκλησιαστικό φρόνημα και ήθος, με τη δημιουργική του δραστηριότητα εντός των πλαισίων της παράδοσης, ώστε αυτή να μη συγκρούεται με το παρελθόν, να μη προκαλεί το παρόν και να μη γίνεται εμπόδιο νέων εμπνεύσεων για το μέλλον, υπηρετεί τη μορφωτική λειτουργική τέχνη. Έτσι όχι μόνο
διδάσκει τον πιστό θεατή, αλλά και μεταμορφώνει και εξαγιάζει την ύλη, εκφράζοντας όχι αποκλειστικά τα
προσωπικά του βιώματα και συναισθήματα μόνο, αλλά κυρίως την όλη συνείδηση, γι' αυτό είναι αποδεκτή η τέχνη του. Επειδή ο εσωτερικός κόσμος του δημιουργού είναι καθαρός, τα έργα του αποπνέουν κατάνυξη και γίνονται αντιληπτά ως υγιές ψυχικό εκτύπωμα, εκχύλισμα και σφράγισμα της εσωτερικής του πνευματικής κατάστασης.
ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ηγουμενίτσας, με πρωτοβουλία του προϊσταμένου του π. Ελευθερίου Κωνσταντή, που στόχος των ποιμαντικών του παρεμβάσεων είναι να παιδαγωγούνται οι Χριστιανοί και να προσανατολίζονται και να ανάγονται από τα γήινα στα ουράνια,   και ο Δήμος Ηγουμενίτσας διοργανώνουν έκθεση αγιογραφίας και ζωγραφικής του Εμμανουήλ Μαραγκάκη, με τίτλο «Τέχνης εικονίσματα και πολεογραφίες» στο Πνευματικά Κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ» του Δήμου Ηγουμενίτσας. Στα εγκαίνια χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, που σημείωσε ότι κάθε εικαστικό εγονός έχει πολιτισμικές επιπτώσεις. Η έκθεση θα διαρκέσει από το Σάββατο 7 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου και θα είναι επισκέψιμη κατά τις ώρες 18:00-21:00.
 π. ΕΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: "Η ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ...
Στο χαιρετισμό του ο πρωτοπρεσβύτερος-θεολόγος π. Ελευθέριος Κωνσταντής, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι "η αγιογραφία μας εμπνέει, μας ενώνει, μας θυμίζει πράγματα και καταστάσεις, εικόνες και εικονίσματα, που όλοι μας έχουμε κατά καιρούς θαυμάσει, προσκυνήσει και αναρωτηθεί πως γίνονται αυτά τα έργα.
Συνδιοργανώνουμε αυτήν την έκθεση, όπου αποτυπώνεται  το μεράκι , η παρατηρητικότητα και η επιμονή του φίλου και ερασιτέχνη αγιογράφου Εμμανουήλ Μαραγκάκη, με τον Δήμο Ηγουμενίτσας.
(Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο, ο οποίος προσπαθεί να αναδεικνύει όλες τις προσπάθειες που παράγουν ήθος και πολιτισμό. Πολλές ευχαριστίες οφείλουμε και στον κ. Γεώργιο Ντάνη για την άψογη συνεργασία).
Σκοπός της έκθεσης αυτής είναι να επικοινωνήσει το ευρύ κοινό της Θεσπρωτίας με την υπερβατική τέχνη της αγιογραφίας και της ζωγραφικής.
Η έκθεση έρχεται ως αβίαστο αποτέλεσμα της δουλειάς του καλλιτέχνη και αυτό το γνωρίζω προσωπικά, τόσο ως φίλος  όσο και ως εφημέριος, αφού είχε την καλοσύνη και την διάθεση να διδάξει οικειοθελώς και αφιλοκερδώς αγιογραφία στα παιδιά του κατηχητικού  του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ηγουμενίτσας(είχε μάλιστα την υπομονή να διδάξει και να μυήσει και εμένα στα πρώτα βήματα της τέχνης της αγιογραφίας). Φέτος συνεχίζονται τα μαθήματα με ενήλικες μαθητές
Ο αγιογράφος, παραμένει ακούραστος συνεχιστής μιας πανάρχαιας τέχνης που εξυψώνει την ανθρώπινη υπόσταση. Η αγιογραφία δημιουργεί κόντρα στους φυσικούς νόμους έργα οικεία με τις αξίες και τα ιδανικά της πίστης και της πατρίδας μας που συχνά, ιδιαίτερα σήμερα, δοκιμάζονται.
Ο Εμμανουήλ, αγιογραφεί με μια εσωτερική διεργασία προσευχής –πάθους,  αγιογραφεί  κατά τα πρότυπα της κρητικής σχολής αγιογραφίας, όχι μόνο λόγω καταγωγής από την Μεγαλόνησο αλλά όπως μας έχει πολλές φορές εξηγήσει τόσο στα μαθήματα όσο και στις συζητήσεις μας :λόγω του ότι η εκδοχή αυτή της αγιογραφίας είναι πιο πνευματική πιο ασκητική πιο σεμνή, τελικά, πιο αφαιρετική από όλες τις άλλες μορφές θρησκευτικής τέχνης.
Ο Εμμανουήλ , επηρεασμένος από τις επιστήμες της αρχαιολογίας, ιστορίας και ανθρωπολογίας που έχει σπουδάσει με επιτυχία και με διεισδυτική ματιά στο ελληνικό περιβάλλον-τοπίο εμπνέεται από την αγιογραφία και προχωρά σε έργα ιδιαίτερα μοναδικά που αμέσως καταλαβαίνει κανένας την καταγωγή τους από την μακραίωνη βυζαντινή τέχνη.
Τα πορτραίτα είναι κατασκευασμένα με τα ίδια υλικά της αγιογραφίας (κρόκο αυγού και ορυκτά χρώματα) και όχι με υλικά της κοσμικής ζωγραφικής.
 Οι πολεογραφίες , οι βυζαντινοί οικισμοί , έχουν γίνει σήμα κατατεθέν του καλλιτέχνη, τόσο μοναδικά, παρατηρήστε τα, είναι ανθρωπόμορφα, τα κτίρια και οι εκκλησιές , σαν παλιές τοιχογραφίες".
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΜΑΝΟΥΛ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ
Όπως εξήγησε ο ίδιος ο δημιουργός, που ξενάγησε το κοινό, η έκθεση αποτελεί μια περιήγηση στην βυζαντινή τέχνη. Μια τέχνη «στρατευμένη» στην χριστιανική πίστη που αγνοεί επίτηδες ή παρακάμπτει τους φυσικούς νόμους, διότι ακριβώς, έχει σε προτεραιότητα τους ουράνιους τους υπερ-ανθρώπινους νόμους του Θεού.
Επεσήμανε πως στην εν λόγω έκθεση βλέπει κανείς πως η βυζαντινή τέχνη επιβίωσε στα έργα του Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) που ενώ είναι δυτικής-καθολικής αντίληψης, κατά βάθος παραμένουν βυζαντινά ως προς την δομή τους.
Ανέφερε πως οι βυζαντινές πολεογραφίες αποτελούν διάφορες εκδοχές της βυζαντινής αντίληψης για την πόλη. Οικισμοί με βυζαντινή απόχρωση που είναι οικείοι στο ελληνικό και στο ηπειρώτικο τοπίο.
Τέλος παρουσίασε  τα βασικά υλικά της αγιογραφίας – ωογραφίας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Η μάχη της Μενίνας μέσα από το ημερολόγιο ενός φοιτητή αντάρτη του Ιερού Λόχου, του Δημήτρη Σούτζου...

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη μάχη της Μενίνας, δίνει ένας φοιτητής τότε, αντάρτης στον Ιερό Λόχο, ο Δημήτρης Σούτζος, μέσα από ημερολογιακές καταγραφές. Είναι τα πιο αδιάψευστα στοιχεία, για το τι πραγματικά έγινε τη εποχή εκείνη. Αναφέρει μεταξύ άλλων όσον αφορά στη δυσκολία και στη σημασία της μάχης: "Το σμίξιμο του Γιαννιώτικου δρόμου με το δρόμο της Παραμυθιάς, γίνεται στη Μενίνα. Εκεί, σ' αυτά τα γκρίζα βράχια, έξω από το Νεοχώρι, βρίσκεται κουρνιασμένος ο Ιερός Λόχος των Εθνικών Ομάδων Ελλήνων Ανταρτών του Ζέρβα. Αποτελείται από φοιτητάς και σπουδαστάς... Εκεί κάτω στον στρατηγικό οδικό κόμβο της Μενίνας, βρίσκεται οχυρωμένο και ισχυρά οργανωμένο ένα τάγμα επίλεκτων Γερμανών πολεμιστών, ενισχυμένο από καμιά διακοσαριά Τουρκαλβανούς. Οι στρατιώτες του Χίτλερ, είχαν μεταβάλει τη Μενίνα σε φρούριο. Με πολυβολεία, με πυροβολεία, ολομοβολεία και χαρακώματα. Σ' όλα τα σπίτια του χωριού έχουν χτίσει πόρτες και παράθυρα και τάχουν μεταβάλει σε οχυρά. Έχουν ανοίξει παντού ορ…

Το έργο 6 συγγραφέων από τα χωριά της Μουργκάνας παρουσιάστηκε στην Πόβλα

Στο πλαίσιο της 2ης γιορτής Πολιτισμού Μάνα Μουργκάνα, παρουσιάστηκε το έργο έξι συγγραφέων  με καταγωγή από τα χωριά της περιοχής. Στην πλατεία Πόβλας (Αμπελώνας), με συντονίστρια την Ευγενία Ζκέρη, ακούστηκαν αποσπάσματα από βιβλία των λογοτεχνών, που με αυτό τον τρόπο τιμήθηκαν από τους συντοπίτες τους. Οι συγγραφείς, που παρουσιάστηκαν, στη σεμνή εκδήλωση, της οποίας την οργάνωση και την επιμέλεια είχαν οι Ζωή Ντρούκα και ο Πάνος Ανυφαντής, είναι: Γιάννης Βέλλης, Κώστας Λένης, Σταύρος Λέτσας, Φάνης Μούλιος, Κώστας Ραπτόπουλος, Κώστας Τσαντίνης. Στόχος ήταν μέσα από τις καταγραφές τους  να κατανοηθεί ο τρόπος της ζωής τα παλαιότερα, αλλά και τα νεότερα χρόνια, στον τόπο,  και να γεφυρωθεί το χθες που διάβηκε, με το σήμερα που μοιάζει μετέωρο, ώστε να διασφαλιστεί η πορεία στο αύριο.

Λαμπρός τοπικά ο εορτασμός της Παναγιάς... Στη Μονή Παγανιών ο Μητροπολίτης Τίτος, τα δρώμενα στα άλλα μοναστήρια...

Λαμπρός ήταν ο εορτασμός του Δεκαπενταυγούστου στη Θεσπρωτία. Με λατρευτικές εκδηλώσεις σε μοναστήρια και ναούς, αλλά και πολλά πανηγύρια.  Ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος ιερούργησε στη Μονή Παγανιών, πλαισιούμενος από το Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο πρωτοπρεσβύτερο π. Βελισσάριο Σάντα και άλλους ιερείς. Για τον καθοριστικό  ρόλο της Παναγίας στη σωτηρία των ανθρώπων ως προστάτιδας και μεσίτριας έκανε λόγο στο κήρυγμά του  ο πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Μαρτίνης, υπεύθυνος της Μονής. Να σημειωθεί ότι τελέσθηκε και αρχιερατικό τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Αρχιμανδρίτου π. Γεβασίου Κανάτα, επί πολλά χρόνια ηγουμένου της Μονής και πρωτοσυγκέλλου της Μητρόπολης Παραμυθίας. 
ΜΟΝΗ ΓΗΡΟΜΕΡΙΟΥ-ΜΟΝΗ ΡΑΓΙΟΥ
Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε και στη Μονή Γηρομερίου, όπου ο ηγούμενος Μεθόδιος μετέφερε στους πιστούς τη λυτρωτική διάσταση της Μητέρας Παναγίας. Την παραμονή λιτανεύτηκε ο επιτάφιος της Παναγίας, κάτι που έγινε και στη Μονή Ραγίου με την παρουσία πολυάριθμων προσκυνητών. Κατά την ακολου…

Δεκάδες άτομα έκαναν πεζοπορία προς την πανέμορφη Λαμπανίτσα Θεσπρωτίας!

Δεκάδες άτομα έκαναν πεζοπορία προς την πανέμορφη Λαμπανίτσα Θεσπρωτίας, σε υψόμερο 805 μέτρα. Απολαυστική η διαδρομή μέσα στη φύση, πορεία σε καθάρια ατμόσφαιρα, όπου δροσίζεται η καρδιά από το μοσχομύρισμα των φυτών και των δένδρων και κελαηδούν τα πουλιά. Το βλέμμα όλων επικεντρώθηκε στη θαυμάσια θέα της περιοχής. Αριστερά απλώνεται η Θεσπρωτία με το μάτι να φτάνει ως το Ιόνιο και την Κέρκυρα, ενώ από την απέναντι πλευρά είναι ευδιάκριτη η καρδιά της Ηπειρώτικης γης με όλους σχεδόν τους ορεινούς όγκους της να ορθώνονται μπροστά. Επισκέφτηκαν οι πεζοπόροι και τη σπηλιά "Γιανναλέξη". 

Ατζέντα των θεσπρωτικών πανηγυριών του Δεκαπενταυγούστου. Μεγάλη, η ολιγοήμερη επιστροφή αποδήμων...

Κορυφώθηκε η άφιξη αποδήμων και επισκεπτών στα χωριά της Θεσπρωτίας, που έχουν… ζωηρέψει. Μεγάλη είναι η ολιγοήμερη επιστροφή αποδήμων. Οι οικονομικές δυσκολίες συνέτειναν στο να επιλεγεί το χωριό ως σημείο διακοπών. Εξάλλου, τα πανηγύρια, που οργανώνται (στο τέλος του ρεπορτάζ η σχετική ατζέντα), δημιουργούν μια γιορτινή, χαρούμενη ατμόσφαιρα που έχουν τόσο ανάγκη σήμερα οι περισσότεροι.  Έτσι λοιπόν σε κάθε χωριό, ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο, δεν λείπει το παραδοσιακό πανηγύρι ή το χωριανικό τραπέζι, ενώ όλο και περισσότερες δράσεις πραγματοποιούνται αναβιώνοντας τοπικές παραδόσεις.  Βέβαια γιορτάζοντας την μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του καλοκαιριού, την… τιμητική τους έχουν οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια, τα αφιερωμένα στην Παναγιά μας. Δεν είναι τυχαίο, που κάθε φορά, όταν μας συμβαίνει κάτι κακό λέμε «Παναγιά μου». Ή έστω προληπτικά, για να μην συμβεί, σαν να ξορκίζειζουμε το κακό, πάλι «Παναγιά μου» θα φωνάξεις, θα σκεφτείς, θα μουρμουρίσεις! Η Παναγία είναι δίπλα μας,  πάμ…

Γιατροί υποστηρίζουν ότι θεραπεύουν τον καρκίνο χωρίς φάρμακα!

Ποιες είναι οι κορυφαίες αντικαρκινικές τροφές... 
*Το λεμόνι είναι 10.000 φορές ισχυρότερο από τη χημιοθεραπεία! Γιατροί στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι θεραπεύονται όλα τα είδη του καρκίνου, χωρίς φάρμακα! Ισχυρίζονται ότι "όποιος ασθενήσει από καρκίνο, θα υποστεί γραμμικούς επιταχυντές, χημειοθεραπείες,διαρκείς εξετάσεις που κρατούν τον άρρωστο σε διαρκή αγωνία, ανασφάλεια, φόβο και πανικό. Και ενώ το φαρμακείο της φύσης μας δίνει απλόχερα όλα τα όπλα για την αντιμετώπιση και των πλέον επικίνδυνων ασθενειών μέσα από τους πολύτιμους καρπούς του, η συμβατική ιατρική αρνείται να το