Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εντυπωσιάζουν τα αγιογραφικά και ζωγραφικά έργα του Εμμανουήλ Μαραγκάκη στην Ηγουμενίτσα!

O αγιογράφος-ζωγράφος (ερασιτέχνης κατά βάση) Εμμανουήλ Μαραγκάκης, έκθεση του οποίου εγκαινιάστηκε την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017 στην Ηγουμενίτσα, με την καλλιεργημένη προσωπικότητά του, με την παιδεία του, με το ορθόδοξο εκκλησιαστικό φρόνημα και ήθος, με τη δημιουργική του δραστηριότητα εντός των πλαισίων της παράδοσης, ώστε αυτή να μη συγκρούεται με το παρελθόν, να μη προκαλεί το παρόν και να μη γίνεται εμπόδιο νέων εμπνεύσεων για το μέλλον, υπηρετεί τη μορφωτική λειτουργική τέχνη. Έτσι όχι μόνο
διδάσκει τον πιστό θεατή, αλλά και μεταμορφώνει και εξαγιάζει την ύλη, εκφράζοντας όχι αποκλειστικά τα
προσωπικά του βιώματα και συναισθήματα μόνο, αλλά κυρίως την όλη συνείδηση, γι' αυτό είναι αποδεκτή η τέχνη του. Επειδή ο εσωτερικός κόσμος του δημιουργού είναι καθαρός, τα έργα του αποπνέουν κατάνυξη και γίνονται αντιληπτά ως υγιές ψυχικό εκτύπωμα, εκχύλισμα και σφράγισμα της εσωτερικής του πνευματικής κατάστασης.
ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ηγουμενίτσας, με πρωτοβουλία του προϊσταμένου του π. Ελευθερίου Κωνσταντή, που στόχος των ποιμαντικών του παρεμβάσεων είναι να παιδαγωγούνται οι Χριστιανοί και να προσανατολίζονται και να ανάγονται από τα γήινα στα ουράνια,   και ο Δήμος Ηγουμενίτσας διοργανώνουν έκθεση αγιογραφίας και ζωγραφικής του Εμμανουήλ Μαραγκάκη, με τίτλο «Τέχνης εικονίσματα και πολεογραφίες» στο Πνευματικά Κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ» του Δήμου Ηγουμενίτσας. Στα εγκαίνια χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, που σημείωσε ότι κάθε εικαστικό εγονός έχει πολιτισμικές επιπτώσεις. Η έκθεση θα διαρκέσει από το Σάββατο 7 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου και θα είναι επισκέψιμη κατά τις ώρες 18:00-21:00.
 π. ΕΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: "Η ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ...
Στο χαιρετισμό του ο πρωτοπρεσβύτερος-θεολόγος π. Ελευθέριος Κωνσταντής, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι "η αγιογραφία μας εμπνέει, μας ενώνει, μας θυμίζει πράγματα και καταστάσεις, εικόνες και εικονίσματα, που όλοι μας έχουμε κατά καιρούς θαυμάσει, προσκυνήσει και αναρωτηθεί πως γίνονται αυτά τα έργα.
Συνδιοργανώνουμε αυτήν την έκθεση, όπου αποτυπώνεται  το μεράκι , η παρατηρητικότητα και η επιμονή του φίλου και ερασιτέχνη αγιογράφου Εμμανουήλ Μαραγκάκη, με τον Δήμο Ηγουμενίτσας.
(Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο, ο οποίος προσπαθεί να αναδεικνύει όλες τις προσπάθειες που παράγουν ήθος και πολιτισμό. Πολλές ευχαριστίες οφείλουμε και στον κ. Γεώργιο Ντάνη για την άψογη συνεργασία).
Σκοπός της έκθεσης αυτής είναι να επικοινωνήσει το ευρύ κοινό της Θεσπρωτίας με την υπερβατική τέχνη της αγιογραφίας και της ζωγραφικής.
Η έκθεση έρχεται ως αβίαστο αποτέλεσμα της δουλειάς του καλλιτέχνη και αυτό το γνωρίζω προσωπικά, τόσο ως φίλος  όσο και ως εφημέριος, αφού είχε την καλοσύνη και την διάθεση να διδάξει οικειοθελώς και αφιλοκερδώς αγιογραφία στα παιδιά του κατηχητικού  του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ηγουμενίτσας(είχε μάλιστα την υπομονή να διδάξει και να μυήσει και εμένα στα πρώτα βήματα της τέχνης της αγιογραφίας). Φέτος συνεχίζονται τα μαθήματα με ενήλικες μαθητές
Ο αγιογράφος, παραμένει ακούραστος συνεχιστής μιας πανάρχαιας τέχνης που εξυψώνει την ανθρώπινη υπόσταση. Η αγιογραφία δημιουργεί κόντρα στους φυσικούς νόμους έργα οικεία με τις αξίες και τα ιδανικά της πίστης και της πατρίδας μας που συχνά, ιδιαίτερα σήμερα, δοκιμάζονται.
Ο Εμμανουήλ, αγιογραφεί με μια εσωτερική διεργασία προσευχής –πάθους,  αγιογραφεί  κατά τα πρότυπα της κρητικής σχολής αγιογραφίας, όχι μόνο λόγω καταγωγής από την Μεγαλόνησο αλλά όπως μας έχει πολλές φορές εξηγήσει τόσο στα μαθήματα όσο και στις συζητήσεις μας :λόγω του ότι η εκδοχή αυτή της αγιογραφίας είναι πιο πνευματική πιο ασκητική πιο σεμνή, τελικά, πιο αφαιρετική από όλες τις άλλες μορφές θρησκευτικής τέχνης.
Ο Εμμανουήλ , επηρεασμένος από τις επιστήμες της αρχαιολογίας, ιστορίας και ανθρωπολογίας που έχει σπουδάσει με επιτυχία και με διεισδυτική ματιά στο ελληνικό περιβάλλον-τοπίο εμπνέεται από την αγιογραφία και προχωρά σε έργα ιδιαίτερα μοναδικά που αμέσως καταλαβαίνει κανένας την καταγωγή τους από την μακραίωνη βυζαντινή τέχνη.
Τα πορτραίτα είναι κατασκευασμένα με τα ίδια υλικά της αγιογραφίας (κρόκο αυγού και ορυκτά χρώματα) και όχι με υλικά της κοσμικής ζωγραφικής.
 Οι πολεογραφίες , οι βυζαντινοί οικισμοί , έχουν γίνει σήμα κατατεθέν του καλλιτέχνη, τόσο μοναδικά, παρατηρήστε τα, είναι ανθρωπόμορφα, τα κτίρια και οι εκκλησιές , σαν παλιές τοιχογραφίες".
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΜΑΝΟΥΛ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ
Όπως εξήγησε ο ίδιος ο δημιουργός, που ξενάγησε το κοινό, η έκθεση αποτελεί μια περιήγηση στην βυζαντινή τέχνη. Μια τέχνη «στρατευμένη» στην χριστιανική πίστη που αγνοεί επίτηδες ή παρακάμπτει τους φυσικούς νόμους, διότι ακριβώς, έχει σε προτεραιότητα τους ουράνιους τους υπερ-ανθρώπινους νόμους του Θεού.
Επεσήμανε πως στην εν λόγω έκθεση βλέπει κανείς πως η βυζαντινή τέχνη επιβίωσε στα έργα του Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) που ενώ είναι δυτικής-καθολικής αντίληψης, κατά βάθος παραμένουν βυζαντινά ως προς την δομή τους.
Ανέφερε πως οι βυζαντινές πολεογραφίες αποτελούν διάφορες εκδοχές της βυζαντινής αντίληψης για την πόλη. Οικισμοί με βυζαντινή απόχρωση που είναι οικείοι στο ελληνικό και στο ηπειρώτικο τοπίο.
Τέλος παρουσίασε  τα βασικά υλικά της αγιογραφίας – ωογραφίας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

H λογοθεραπεύτρια Μαρία Ιγνατίου εντυπωσίασε με ομιλία της για τα προβλήματα λόγου...

Μια εξαιρετική και χρήσιμη εισήγηση έκανε σε σεμινάριο στα Γιάννινα του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου η λογοθεραπεύτρια Μαρία Ιγνατίου, μιλώντας για τα προβλήματα λόγου και την οργάνωση μελέτης στα παιδιά και στους εφήβους. Εξειδικευμένη στη διαταραχή ελλειματικής προσοχής και στην υπερκινητικότητα και έχοντας βαθιά εσωτερική ευαισθησία και αγάπη για τα παιδιά και τους εφήβους, καθώς και συναίσθηση της αποστολής της, βοηθάει με αποτελεσματικό τρόπο στο να επιλυθούν προβλήματα αυτού του είδους.  Η επιστημονική και κοινωνική προσφορά ανθρώπων με την κατάρτιση και το ήθος της κ. Ιγνατίου, καθώς και με τη δυνατότητα ουσιαστικής επικοινωνίας με τους άλλους, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στις ημέρες μας και κυρίως σε ομάδες όπως τα παιδιά και οι έφηβοι.  

Η εκπαιδευτικός στη Θεσπρωτία Βασιλική Παππά με ποιήματα και συνεντεύξεις δίνει το στίγμα της...

Η εκπαιδευτικός στη Θεσπρωτία Βασιλική Παππά με ποιήματα και συνεντεύξεις  δίνει το στίγμα της. Ένα στίγμα, που αποκαλύπτει ευρέως ότι όλη της η δημιουργική δραστηριότητα, η ανθρώπινη και η πνευματική, αφιερώνεται σ' ένα σκοπό. Την εσωτερική ελευθερία. Και μέσα από τα γραπτά της, ή καλύτερα μαζί με αυτά, δίνει την υπόσχεση ότι η πίκρα, που πολλές φορές γίνεται πόνος, και η ενάργεια του βλέμματος του δεσμώτη μιας δύσκολης μοίρας θα ανοίξει κι άλλους δρόμους ελευθερίας για τους τόσο πολλούς και τους τόσο άξιους , που δεν έχουν την προνομιακή μέθη της "απάνω" βόλτας. ΠΟΙΗΣΗ: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΟΝ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ
Πάντα θαύμαζα τις γυναίκες που συνδύαζαν τη μητρότητα με το υψηλό επίπεδο μόρφωσης και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.. Μια τέτοια γυναίκα είναι η κυρία Άννα Καραμάνου, πρώην Ευρωβουλευτής του Πα.Σο.Κ (1997-2004), π. Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Δρ. Πολιτικής Επιστήμης & Δ…

O Θεσπρωτός καθηγητής καρδιολογίας Χρ. Κατσούρας με σημαντικά ιατρικά επιτεύγματα...

Σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα έχει να παρουσιάσει ο Θεσπρωτός (από τη Μενίνα) Χρήστος Κατσούρας, καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Και με την προσωπική του συμβολή η καρδιολογική κλινική παρέχει προχωρημένες και ποιοτικά διασφαλισμένες υπηρεσίες υγείας, αντίστοιχες με αυτές προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Μια από αυτές είναι η δυνατότητα, που σύντομα θα πάρει σάρκα και οστά, για  λειτουργική τοποθέτηση τεχνητής καρδιάς σε ασθενείς. Πέρα από αυτά, ο κ. Κατσούρας την επιστημοσύνη του τη συνδυάζει και με το καθαρότατο ήθος του, που είναι το μεγάλο ατού του. Έτσι δεν είναι ο επαγγελματίας γιατρός, που διεκπαιρεώνει περιστατικά, αλλά ο ανθρωπιστής γιατρός, που σκύβει πάνω από το πρόβλημα του αρρώστου. Η άσκηση της ιατρικής γι' αυτόν είναι ιδεολογία, δεν είναι συμφέρον. Γι' αυτό και όλοι, απλοί πολίτες και συναδέλφοί του, αναγνωρίζουν την πολλαπλή αξία του... 

Διαλεχτός Θεσπρωτός ιερέας έφυγε για τους ουρανούς...

Έφυγε για τους ουρανούς, την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 80 ετών, ο συνταξιούχος ιερέας π. Δημήτριος Γεωργάκης. Επρόκειτο, κατά κοινή ομολογία, για έναν διαλεχτό ποιμένα. Χειροτονήθηκε ιερέας κατά το έτος 1968 και υπηρέτησε ως εφημέριος στις ενορίες Παραμυθιάς και Καναλακίου. Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στις 7 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα στο μητροπολιτικό ναό του αγίου Δονάτου Παραμυθιάς, προεξάρχοντος του  Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Τίτου, πλαισιωμένου από το Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Βελισσάριο Σάντα και πολλών κληρικών.  Ο μακαριστός π. Δημήτριο ήταν ένας πνευματικός άνθρωπος, είχε μια εσωτερικότητα, είχε συνδεθεί με την Εκκλησία από μικρό παιδί. Αυτά που έλεγε και τελούσε τα επίστευε και άφηναν σφραγίδα. Πάντοτε  έλεγε τον καλό και ευχάριστο λόγο. Στο πρόσωπό του έβλεπαν οι πιστοί τον καλοκάγαθο Ορθόδοξο παπά. Έ Αφοσιωμένος στην Εκκλησία, στο ποίμνιο, στην παράδοση, υπηρετούσε με συναίσθηση ευθύνης όλα αυτά, τα οποία συνθέτουν την ενότητα Ελληνι…

Γιατροί υποστηρίζουν ότι θεραπεύουν τον καρκίνο χωρίς φάρμακα!

Ποιες είναι οι κορυφαίες αντικαρκινικές τροφές... 
*Το λεμόνι είναι 10.000 φορές ισχυρότερο από τη χημιοθεραπεία! Γιατροί στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι θεραπεύονται όλα τα είδη του καρκίνου, χωρίς φάρμακα! Ισχυρίζονται ότι "όποιος ασθενήσει από καρκίνο, θα υποστεί γραμμικούς επιταχυντές, χημειοθεραπείες,διαρκείς εξετάσεις που κρατούν τον άρρωστο σε διαρκή αγωνία, ανασφάλεια, φόβο και πανικό. Και ενώ το φαρμακείο της φύσης μας δίνει απλόχερα όλα τα όπλα για την αντιμετώπιση και των πλέον επικίνδυνων ασθενειών μέσα από τους πολύτιμους καρπούς του, η συμβατική ιατρική αρνείται να το

96χρονος Θεσπρωτός δημιουργεί έργα τέχνης!

Ενενήντα έξι  ετών σήμερα ο Γεώργιος Σκάγιας δεν το βάζει κάτω και εξακολουθεί να δημιουργεί υφαντικά κυρίως έργα τέχνης. Μετά από δεκαετίες παραμονής στους Φιλιάτες, όπου διακρίθηκε ως ράφτης παραδοσιακών στολών, αποσύρθηκε τα δύο τελευταία χρόνια στο χωριό του Πλαίσιο Φιλιατών, όπου εξακολουθεί να δραστηριοποιείται. Τελευταίο του επίτευγμα η "Νέα Ιερουσαλήμ", μια ξύλινη κατασκευή με κεντημένη επένδυση.  Πρόκειται για έναν άνθρωπο με ανεξάντλητη πνευματική δύναμη, βαθυστόχαστο, που η ηλικία του δεν έχει επηρεάσει καθόλου τη διάθεση και την πνοή του. Τα επιτεύγματά του είναι δεν είναι απλά καλλιετεχνία, μα  κάτι περισσότερο, είναι μεράκι. Μεράκι το εσωτερικό, που δίνει αξία στο κατασκεύασμα και το κάνει διαχρονικό.  Να σημειωθεί ότι πολλές χειροποίητες και χρυσοκεντημένες παραδοσιακές φορεσιές, που έχει παράγει, είναι πιστά αντίγραφα εκείνων που φόραγαν οπλαρχηγοί του 1821, αλλά και  νυφιάτικων ενδυμασιών διαφόρων περιοχών της Ηπείρου και ειδικά της Θεσπρωτίας. Τον τρόπο, πο…