Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εντυπωσιάζουν τα αγιογραφικά και ζωγραφικά έργα του Εμμανουήλ Μαραγκάκη στην Ηγουμενίτσα!

O αγιογράφος-ζωγράφος (ερασιτέχνης κατά βάση) Εμμανουήλ Μαραγκάκης, έκθεση του οποίου εγκαινιάστηκε την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017 στην Ηγουμενίτσα, με την καλλιεργημένη προσωπικότητά του, με την παιδεία του, με το ορθόδοξο εκκλησιαστικό φρόνημα και ήθος, με τη δημιουργική του δραστηριότητα εντός των πλαισίων της παράδοσης, ώστε αυτή να μη συγκρούεται με το παρελθόν, να μη προκαλεί το παρόν και να μη γίνεται εμπόδιο νέων εμπνεύσεων για το μέλλον, υπηρετεί τη μορφωτική λειτουργική τέχνη. Έτσι όχι μόνο
διδάσκει τον πιστό θεατή, αλλά και μεταμορφώνει και εξαγιάζει την ύλη, εκφράζοντας όχι αποκλειστικά τα
προσωπικά του βιώματα και συναισθήματα μόνο, αλλά κυρίως την όλη συνείδηση, γι' αυτό είναι αποδεκτή η τέχνη του. Επειδή ο εσωτερικός κόσμος του δημιουργού είναι καθαρός, τα έργα του αποπνέουν κατάνυξη και γίνονται αντιληπτά ως υγιές ψυχικό εκτύπωμα, εκχύλισμα και σφράγισμα της εσωτερικής του πνευματικής κατάστασης.
ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ηγουμενίτσας, με πρωτοβουλία του προϊσταμένου του π. Ελευθερίου Κωνσταντή, που στόχος των ποιμαντικών του παρεμβάσεων είναι να παιδαγωγούνται οι Χριστιανοί και να προσανατολίζονται και να ανάγονται από τα γήινα στα ουράνια,   και ο Δήμος Ηγουμενίτσας διοργανώνουν έκθεση αγιογραφίας και ζωγραφικής του Εμμανουήλ Μαραγκάκη, με τίτλο «Τέχνης εικονίσματα και πολεογραφίες» στο Πνευματικά Κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ» του Δήμου Ηγουμενίτσας. Στα εγκαίνια χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, που σημείωσε ότι κάθε εικαστικό εγονός έχει πολιτισμικές επιπτώσεις. Η έκθεση θα διαρκέσει από το Σάββατο 7 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου και θα είναι επισκέψιμη κατά τις ώρες 18:00-21:00.
 π. ΕΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: "Η ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ...
Στο χαιρετισμό του ο πρωτοπρεσβύτερος-θεολόγος π. Ελευθέριος Κωνσταντής, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι "η αγιογραφία μας εμπνέει, μας ενώνει, μας θυμίζει πράγματα και καταστάσεις, εικόνες και εικονίσματα, που όλοι μας έχουμε κατά καιρούς θαυμάσει, προσκυνήσει και αναρωτηθεί πως γίνονται αυτά τα έργα.
Συνδιοργανώνουμε αυτήν την έκθεση, όπου αποτυπώνεται  το μεράκι , η παρατηρητικότητα και η επιμονή του φίλου και ερασιτέχνη αγιογράφου Εμμανουήλ Μαραγκάκη, με τον Δήμο Ηγουμενίτσας.
(Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο, ο οποίος προσπαθεί να αναδεικνύει όλες τις προσπάθειες που παράγουν ήθος και πολιτισμό. Πολλές ευχαριστίες οφείλουμε και στον κ. Γεώργιο Ντάνη για την άψογη συνεργασία).
Σκοπός της έκθεσης αυτής είναι να επικοινωνήσει το ευρύ κοινό της Θεσπρωτίας με την υπερβατική τέχνη της αγιογραφίας και της ζωγραφικής.
Η έκθεση έρχεται ως αβίαστο αποτέλεσμα της δουλειάς του καλλιτέχνη και αυτό το γνωρίζω προσωπικά, τόσο ως φίλος  όσο και ως εφημέριος, αφού είχε την καλοσύνη και την διάθεση να διδάξει οικειοθελώς και αφιλοκερδώς αγιογραφία στα παιδιά του κατηχητικού  του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ηγουμενίτσας(είχε μάλιστα την υπομονή να διδάξει και να μυήσει και εμένα στα πρώτα βήματα της τέχνης της αγιογραφίας). Φέτος συνεχίζονται τα μαθήματα με ενήλικες μαθητές
Ο αγιογράφος, παραμένει ακούραστος συνεχιστής μιας πανάρχαιας τέχνης που εξυψώνει την ανθρώπινη υπόσταση. Η αγιογραφία δημιουργεί κόντρα στους φυσικούς νόμους έργα οικεία με τις αξίες και τα ιδανικά της πίστης και της πατρίδας μας που συχνά, ιδιαίτερα σήμερα, δοκιμάζονται.
Ο Εμμανουήλ, αγιογραφεί με μια εσωτερική διεργασία προσευχής –πάθους,  αγιογραφεί  κατά τα πρότυπα της κρητικής σχολής αγιογραφίας, όχι μόνο λόγω καταγωγής από την Μεγαλόνησο αλλά όπως μας έχει πολλές φορές εξηγήσει τόσο στα μαθήματα όσο και στις συζητήσεις μας :λόγω του ότι η εκδοχή αυτή της αγιογραφίας είναι πιο πνευματική πιο ασκητική πιο σεμνή, τελικά, πιο αφαιρετική από όλες τις άλλες μορφές θρησκευτικής τέχνης.
Ο Εμμανουήλ , επηρεασμένος από τις επιστήμες της αρχαιολογίας, ιστορίας και ανθρωπολογίας που έχει σπουδάσει με επιτυχία και με διεισδυτική ματιά στο ελληνικό περιβάλλον-τοπίο εμπνέεται από την αγιογραφία και προχωρά σε έργα ιδιαίτερα μοναδικά που αμέσως καταλαβαίνει κανένας την καταγωγή τους από την μακραίωνη βυζαντινή τέχνη.
Τα πορτραίτα είναι κατασκευασμένα με τα ίδια υλικά της αγιογραφίας (κρόκο αυγού και ορυκτά χρώματα) και όχι με υλικά της κοσμικής ζωγραφικής.
 Οι πολεογραφίες , οι βυζαντινοί οικισμοί , έχουν γίνει σήμα κατατεθέν του καλλιτέχνη, τόσο μοναδικά, παρατηρήστε τα, είναι ανθρωπόμορφα, τα κτίρια και οι εκκλησιές , σαν παλιές τοιχογραφίες".
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΜΑΝΟΥΛ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ
Όπως εξήγησε ο ίδιος ο δημιουργός, που ξενάγησε το κοινό, η έκθεση αποτελεί μια περιήγηση στην βυζαντινή τέχνη. Μια τέχνη «στρατευμένη» στην χριστιανική πίστη που αγνοεί επίτηδες ή παρακάμπτει τους φυσικούς νόμους, διότι ακριβώς, έχει σε προτεραιότητα τους ουράνιους τους υπερ-ανθρώπινους νόμους του Θεού.
Επεσήμανε πως στην εν λόγω έκθεση βλέπει κανείς πως η βυζαντινή τέχνη επιβίωσε στα έργα του Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) που ενώ είναι δυτικής-καθολικής αντίληψης, κατά βάθος παραμένουν βυζαντινά ως προς την δομή τους.
Ανέφερε πως οι βυζαντινές πολεογραφίες αποτελούν διάφορες εκδοχές της βυζαντινής αντίληψης για την πόλη. Οικισμοί με βυζαντινή απόχρωση που είναι οικείοι στο ελληνικό και στο ηπειρώτικο τοπίο.
Τέλος παρουσίασε  τα βασικά υλικά της αγιογραφίας – ωογραφίας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα με σύνεση καταδικάζει τους εξτρεμισμούς και επιδιώκει καλές σχέσεις με την Ελλάδα...

Ο νέος Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, μια φωνή συνετή, επιδιώκει καλές σχέσεις με την Ελλάδα και καταδικάζει τους εξτρεμισμούς σε βάρος της χώρας μας. Είτε προέρχονται από κυβερνητικά στελέχη είτε από τους εθνικιστές και τους αυτοαποκαλούμενους "Τσάμηδες". Διευκρίνισε ότι οι "σχέσεις μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως με όλους τους άλλους γείτονες. Είναι ηθικές και ανθρώπινες. Υπάρχουν εκατομμύρια Αλβανοί που ζουν εκεί και πολλά παιδιά που είναι πλέον ελληνόπουλα. Είναι μια σχέση πολύ δυνατή». Ο Ιλίρ Μέτα είπε το αυτονόητο, που χάνεται μέσα στον παραλογισμό του φανατισμού και των σκοπιμοτήτων. Πολλοί Αλβανοί πολίτες ζουν και εργάζονται πολλά χρόνια στην Ελλάδα και ενισχύουν οικονομικά τους συγγενείς του στην Αλβανία ή φτιάχνουν σπίτια.Την ίδια στιγμή κάποια αλβανόπουλα γεννήθηκαν στην Ελλάδα και γνωρίζουν καλύτερα την ελληνική γλώσσα από την αλβανική. Αλλά και η Ελλάδα έχει μειονότητα στην Αλβανία. Έτσι αυτό, που χρειάζονται οι δύο χώρες, δεν είναι εντάσεις, αλλά συνεργ…

Ο Παραμυθιώτης γιατρός, που υπηρέτησε με αφοσίωση το αυθεντικό δημοτικό τραγούδι! (Video)

Ο αείμνηστος γιατρός (γενικός χειρουργός) Γιάννης Οικονομίδης (1923-2013), από τη Σέλλιανη Παραμυθιάς,  υπηρέτησε με αφοσίωση το αυθεντικό δημοτικό τραγούδι! Παρότι εργαζόταν σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, καταπιάστηκε με την παραδοσιακή μουσική και με την θαυμάσια χροιά της φωνής του, απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο πολλά  δημοτικά τραγούδια, συνεργαζόμενος κυρίως με τους Χαλκιάδες. Το πέρασμα του Γιάννη Οικονομίδη από το δημοτικό τραγούδι, πέρα από το γλέντι και τη

Οι εικόνες των σπουδαστών/τριών του τμήματος φωτογραφίας στο Δημόσιο ΙΕΚ Ηγουμενίτσας εντυπωσίασαν το κοινό! (ΦΩΤΟ)

Zήλος και έμπνευση. Αντίληψη και στόχευση. Τέσσερα γνωρίσματα των σπουδαστών/τριών  του τμήματος "Τέχνη Φωτογραφίας" του Δημόσιου ΙΕΚ Ηγουμενίτσας, που οργάνωσαν έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο “Πάνθεον”, με αφορμή την ολοκλήρωση της χρονιάς. Οι σπουδαστές/τριες έδωσαν τον εαυτό τους, μέσα από δημιουργικές ψυχικές διεργασίες, στα έργα τους, δύο του καθενός και της καθεμιάς εκτέθηκαν από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που προέκυψε κατά την διάρκεια της κατάρτισης και το οποίο βλάστησε πάνω σε γόνιμο έδαφος. Αυτό το γόνιμο έδαφος το δημιούργησαν τόσο ο διευθυντής του ΙΕΚ Ηγουμενίτσας Ηλίας Μπούας, που στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην προσπάθεια, που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια, ώστε το εκπαιδευτήριο να παρέχει το καλύτερο δυνατό μαθησιακό πλαίσιο, όσο και οι καθηγητές Αγαθοπούλου Άρτεμις, Ασωνίτης Πολυδεύκης, Βλάχου Αντιγόνη, Γκόη Σοφία, Ζωγράφος Φίλιππος, Κωσταδήμας Χαράλαμπος, Μπέλλου Βανέσα, Μπογιατζόγλου Αλεξάνδρα, Παπαδημητρόπουλος Παναγιώτης, Παπαλάμπρου Αντώνιος, Τζό…

Το εβδομαδιαίο Φιλιατιώτικο παζάρι και ο λάτρης και διαφημιστής του δημοσιογράφος Γιώργος Κώτσης...

Κάθε Πέμπτη, μα κάθε Πέμπτη, επί πολλά χρόνια τώρα, όλοι όσοι επισκέπτονται για ψώνια ή για ένα απλό σεργιάνισμα το εβδομαδιαίο Φιλιατιώτικο παζάρι,βλέπουν έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, να αποτυπώνει φωτογραφικά, πολύ διακριτικά, αλλά και πολύ μεθοδικά ταυτοχρόνως, ανθρώπινες φιγούρες και δραστηριότητες. Με μια μικρή φωτογραφική μηχανή, "πιάνει" τα πάντα... Από τους μικροπωλητές έως το βολτάρισμα ανδρών

Ο Θεσπρωτός ορθοπεδικός Διονύσης Χίσσας χειρούργησε και τη Ντόρα Μπακογιάννη... Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων...

Ο Θεσπρωτός ορθοπεδικός Διονύσης Χίσσας χειρούργησε με επιτυχία, όπως το συνηθίζει άλλωστε, αφού και ήθος διαθέτει και σύγχρονες ιατρικές μεθόδους εφορμόζει, και τη Ντόρα Μπακογιάννη. Η πολιτικός είχε επιπλοκή  στο γόνατο, από πρόσφατη  επέμβαση  σε νοσηλευτικό ίδρυμα και κατέφυγε στην ομάδα της Ορθοπεδικής Κλινικής του Θεραπευτηρίου Metropolitan, με επικεφαλής τον Διονύση Χίσσα. Ο Θεσπρωτός ορθοπεδικός έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Το πέτυχε, αγωνιζόμενος σκληρά βήμα προς βήμα. Η επιστημονική του πορεία, καταξιώθηκε, αρκετά γρήγορα, γιατί φροντίζει ο ίδιος να πλουτίζει και τον εσωτερικό του κόσμο και τις γνώσεις του, ώστε να γλιστρά ολοένα πλησιέστερα, αν όχι στην τελειότητα αυτή καθ' αυτή, τουλάχιστον στη συνεχή επιδίωξή της.  Η προοπτική του είναι προσανατολισμένη μόνο προς τα εμπρός, μέσα από μια διαρκώς βαθύτερη εισχώρηση στην ουσία της επιστήμης του, αλλά και του ατόφιου ανθρωπισμού. 

Η αντίδραση μιας Θεσπρωτής γιαγιούλας, όταν κάποιος της έστειλε τρόφιμα!

Μόνη της ζει σ' ένα χωριό της Μουργκάνας Θεσπρωτίας. Και είναι πολύ συμπαθέστατη γιαγιούλα. Πλησιάζει τα 85. Με το "δόξα τω Θεώ" είναι στο στόμα συνεχώς. Σ' ένα γείτονά της κάποιος, με τον οποίο δεν είχε καλές σχέσεις, της άφησε δύο τσάντες με τρόφιμα. Μετέφερε στη γερόντισσα τα τρόφιμα ο γείτονας, με τη διευκρίνηση ότι κάποιος του τα έδωσε για να τα πάει σ΄ εκείνη. "Δόξα τω Θεύ, ευχαριστώ", απάντησε η ηλικιωμένη. Ο γείτονας τη ρώτησε με μια ανυπομονησία: "Δεν θέλεις να μάθεις, ποιος σου έστειλε τα τρόφιμα;". "Όχι. Τι με ενδιαφέρει, ο Θεός το γνωρίζει και μπορεί και μέσα από έναν κακό, να  κάνει καλό"! Και παίρνοντας τα τρόφιμα, μπήκε στο σπίτι της...