Ο Μάρκος Μπότσαρης "πρωταγωνιστής" σε χολιγουντιανή ταινία: Επιφυλάξεις ότι υποβαθμίζεται ως ήρωας!

Στο Μάρκο Μπότσαρη, ιδανικό ήρωα των αγώνων των Σουλιωτών, αλλά και της Επανάστασης του 1821, αναφέρεται χολιγουντιανή ταινία με τίτλο «Cliffs of Freedom», αλλά ήδη έχουν εκφρασθεί, χωρίς να έχει παιχθεί ακόμη το έργο σε κινηματογραφικές αίθουσες, διάφορες αιτιάσεις.  Πρόκειται για μια παραγωγή πολύ υψηλών προδιαγραφών, καθώς το μπάτζετ έφτασε τα 25 εκατ. δολάρια. Σκηνοθέτης είναι
ο Βαν Λινγκ (το όνομά του έχει συνδεθεί με παραγωγές όπως «Τιτανικός» και «Terminator 2»), ενώ τον τίτλο του Head of Visual έχει ο διάσημος και βραβευμένος σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον. Ο Σάιμον υποδύεται τον Μάρκο Μπότσαρη. Επιφυλάξεις εκφράζονται από κάποιους ως προς την υποβάθμιση ενός ατρόμητου πολεμιστή, που φέρεται να εμπλέκεται σε ερωτικές περιπέτειες. Στη διεθνή συνείδηση ο Μάρκος Μπότσαρης είναι ένας γενναίος μαχητής και επαναστάτης. Ως προς τα καθαυτό ιστορικά γεγονότα η ελληνική διοίκηση τον αντάμειψε και τον έκανε υποστράτηγο. Το δίπλωμα της στρατηγίας όμως δημιουργεί ζήλιες από τους άλλους καπεταναίους. Τότε ο Μάρκος, μπροστά τους, σκίζει το δίπλωμα και τους λέει: «Όποιος είναι άξιος να πάρει το δίπλωμα, μεθαύριο στη μάχη».
Ο Σουλτάνος, που θέλει οπωσδήποτε το Μεσολόγγι, στέλνει τον Μουσταή πασά με 7000 άνδρες καλά αρματωμένους και οι Έλληνες ακουγοντάς το, πανικοβάλλονται. Ο Μάρκος καλεί σε βοήθεια τους καπεταναίους, αλλά μόνο ένας εμφανίζεται πρόθυμος να τον βοηθήσει: Ο θρυλικός Σουλιώτης οπλαρχηγός Κίτσος Τζαβέλλας. Έτσι στις 9 Αυγούστου αποφασίζουν να χτυπήσουν τον Μουσταή στο Κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου. Ο Μάρκος Μπότσαρης επιτίθεται στο στρατόπεδο των Τούρκων στο Καρπενήσι. Τη νύχτα της επίθεσης 9 προς 10 Αυγούστου οι Σουλιώτες κινούνται αθόρυβα και μέσα στο σκοτάδι χτυπούν αλύπητα το στρατό του Μουσταή, που αιφνιδιάζεται. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο Μάρκος αιχμαλωτίζει τον Τζαφέρ Πασά. Πάνω στη μάχη τραυματίζεται στη δεξιά βουβώνα. Συνεχίζει όμως και επιτίθεται στη φρουρά του Μουσταή. Η φρουρά αυτή αποτελούταν από 300 Λατίνους, δηλαδή Αλβανούς από την Μύρτιδα, που ήταν καθολικοί Χριστιανοί. Κατά τη διάρκεια της μάχης ο Μάρκος πηδά πάνω από έναν μαντρότοιχο που είχαν χτίσει οι Τούρκοι. Το φεγγάρι όμως που βγαίνει από τα σύννεφα εκείνη την ώρα τον αποκαλύπτει. Κι όπως λέει το δημοτικό τραγούδι: «Ένας Λατίνος το σκυλί, χέρ’ που να του πέσει, πικρόν τουφέκι έριξεν στου Μάρκου το κεφάλι». Το βόλι τον αφήνει νεκρό. Ο αετός του Σουλίου δεν υπάρχει πια.