Οι Βορειοηπειρώτες θέλουν τα δικαιώματά τους, διακηρύχθηκε στην 26η επέτειο ίδρυσης της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ"

Να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Β. Ηπειρου, διακηρύχθηκε στην 26η επέτειο ίδρυσης της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ", καθώς το τελευταίο διάστημα, εκτός των άλλων, καταπατώνται απροκάλυπτα οι περιουσίες των Βορειοηπειρωτών. Πριν από 26 χρόνια, το1991, στη Δερβιτσάνη δημιουργήθηκε η "ΟΜΟΝΟΙΑ". Όπως τόνισε ο πρόεδρος της οργάνωσης Λεωνίδας Παππάς, " μας κατηγόρησαν ότι μετατρέψαμε την Ομόνοια σε πολιτιστικό σύλλογο και ότι ο ρόλος της Ομόνοιας δεν είναι αυτός. Αν οι
δραστηριότητες μας περιορίζονταν μόνο σε αυτά, ίσως θα είχαν δίκιο αλλά αν έχει κάτι για να καμαρώνει η Ομόνοια για την περασμένη χρονιά δεν είναι μόνο τα προαναφερόμενα. Θα ήθελα να σταθώ σε δύο πρωτοβουλίες μας με πολύ σημαντικό εθνικό και πολιτικό χαρακτήρα. Το περιουσιακό ζήτημα που μας απασχόλησε και μας απασχολεί κάθε μέρα δεν είναι απλώς το πιο φλέγον, είναι αυτό που κρίνει την ύπαρξη μας και το μέλλον του εδώ ελληνισμού. Υπάρχει σχέδιο περιουσιακής απογύμνωσης της Ελληνικής Μειονότητας. Δεν περιοριστήκαμε στις δυναμικές κινητοποιήσεις όπως στη Χειμάρρα. Ευαισθητοποιήσαμε τον διεθνή παράγοντα με την ολοκληρωμένη έκθεση που καταθέσαμε. Η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να φτιάξει ένα νόμο «Για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων». Παρακολουθήσαμε βήμα βήμα αυτή τη διαδικασία και συμμετείχαμε σε όλες τις διαβουλεύσεις του Υπουργείου Εξωτερικών που προετοιμάζει αυτό το νόμο και αναμένεται να φέρει προς ψήφιση σύντομα στην αλβανική βουλή. Σε αυτές τις συναντήσεις όπου συμμετείχαν και ξένοι διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες διεθνών συμβάσεων, διαπιστώσαμε μία διάθεση κουκούλωσης των προβλημάτων που αφορούν τις μειονότητες και όχι συμμόρφωσης στο πνεύμα της Σύμβασης Πλαισίου την οποία η Αλβανία κατοχύρωσε στην βουλή το 1999, εμμένοντας σε μία νοοτροπία που κληρονόμησε από το ολοκληρωτικό καθεστώς για το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται οι μειονότητες. Η Ομόνοια κατέθεσε τη δική της πρόταση στην ομάδα εργασίας".

 ***

 Μια ενδιαφέρουσα ομιλία έκανε η καθηγήτριας Διεθνούς Δικαίου  Παρασκευή Νάσκου – Περράκη με θέμα «Οι Εθνικές Μειονότητες στον 21ο αιώνα». 

***
Μετά την ανάγνωση της χαιρετιστήριας επιστολής του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος αρμόδιο για την Ομογένεια κ. Τερενς Κουίκ, την εκδήλωση χαιρέτησαν η Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα κα. Ελένη Σουρανή, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΚ Αλβανίας βουλευτής Arben Ristani, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Ευάγγελος Ντούλες, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων βουλευτής Γιάννης Καραγιάννης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Κυβέρνησης βουλευτής  Μάριος Κάτσης, ο πρόεδρος του κόμματος ΕΕΜΜ – MEGA κ. Χρήστάκης Κίτσος και ο εκπρόσωπος της Νεολαίας Ομόνοιας Αλέξανδρος Θοδωρής. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, αναφέροντας ότι "χάρη στους ανθρώπους της ελληνικής μειονότητας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, κρατούνται ζωντανές οι παραδόσεις αιώνων, η ελληνική γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα και η ιστορία σε αυτόν εδώ τον τόπο. Σε αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να είστε μόνοι, και να είστε βέβαιοι ότι κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να μην είστε μόνοι. Η λύση των προβλημάτων της μειονότητας είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και της Αλβανίας".

***

Εκτός των προαναφερομένων, στην εκδήλωση ήταν παρόντες οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο και την Κορυτσά κύριοι Βασίλειος Τόλιος και Γιώργος Αλαμάνος, οι πρώην πρόεδροι της Ομόνοιας Γιάννης Γιάννης και Βασίλης Μπολάνος, οι πρώην βουλευτές της Ομόνοιας  Θωμάς Μήτσος και Ζήσος Λούτσης, ο βουλευτής Περιφέρειας Αυλώνας με το ΣΚ  Ανδρέας Μάρτος, η Πρόεδρος της Κυβερνητικής Επιτροπής Μειονοτήτων Κωνσταντίνα Βεζιάνη, ο πρώην υπουργός Κώστας Μπάρκας, εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΒΑ και της ΣΦΕΒΑ, ιδρυτές της Ομόνοιας, κ.α.