Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

64 χρόνια μεγάλης προσφοράς της αδελφότητας αποδήμων Κοκκινιάς με πολλά έργα και αξιοζήλευτες δράσεις!

Του Πέτρου Μίντζα
Η Αδελφότητα Αποδήμων Κοκκινιάς, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1952, με πρωτοβουλία τριάντα έξι (36) συγχωριανών. Θεωρώ ότι είναι χρέος τιμής να  αναφέρω τα ονόματα των τριάντα έξι (36) ιδρυτικών μελών της Αδελφότητας μας, οι οποίοι έβαλαν τα θεμέλια της δημιουργίας του φορέα των Αποδήμων Κοκκινιωτών. Οι συγχωριανοί μας που συμμετείχαν στην πρώτη  Γενική Συνέλευση και υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη της Αδελφότητας, είναι οι εξής: Ζήκος
Ντίνος, Δημήτριος Τσάβαλος, Κώστας Παναγιώτου
(Καλαντζής), Νικόλαος Ντίνος, Βασίλειος Λιάρος, Ηλίας Λιάρος, Αθανάσιος Τσώης, Ηλίας Παναγιώτου (Καλαντζής), Κώστας Ντίνος, Ζήκος Ντίνος, Βασίλειος Νικ. Ντίνος, Μιχάλης Νικ.  Ντίνος, Παναγιώτης Νικ. Ντίνος, Αριστείδης Λιάρος, Φίλιππος Λιάρος, Ιωάννης Δούπης, Παύλος Ηλ. Λιάρος, Ιωάννης Τσώης, Αντώνης Τσώης, Κώστας Λιάρος, Αντώνιος Παναγιώτου (Καλαντζής), Γεώργιος Νικολάου, Σταύρος Νικολάου, Αναστάσιος Κουτσής, Περικλής Λιάρος, Θωμάς Έξαρχος, Χρήστος Τσάβαλος, Μηνάς Λιάρος, Γεώργιος Κουτσής, Γεώργιος Παναγιώτου (Καλαντζής), Ανδρέας Παναγιώτου (Καλαντζής), Αντώνιος Λιάρος, Βασίλειος Κουτσής, Ευάγγελος Οικονόμου, Μιχάλης Τσώης, Μιχάλης Παναγιώτου (Καλαντζής), Πέτρος Λιάρος.
Το  πρώτο Δ.Σ. που ορίστηκε τον Ιανουάριο του 1952 από το Πρωτοδικείο Αθηνών, απαρτιζόταν από τους: Δημήτρη Τσάβαλο ως πρόεδρο και μέλη τους: Κώστα Παναγιώτου (Καλαντζή), Ηλία Λιάρο, Βασίλη Λιάρο και Νικόλαο Ντίνο. 
Το πρώτο αιρετό Δ.Σ. της διετίας 1954 – 1956 αποτελέστηκε από τους:Κώστα Παναγιώτου (Καλαντζή) ως πρόεδρο και μέλη τους:Δημήτρη Τσάβαλο, Νικόλαο Ντίνο, Θωμά Έξαρχο και Αθανάσιο Τσώη.
Λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης του αρχείου της Αδελφότητας, θα αναφέρω μόνο τα ονόματα των συγχωριανών που διετέλεσαν Πρόεδροι.
  Από το 1952 που ιδρύθηκε η Αδελφότητα μέχρι και σήμερα, Πρόεδροι διετέλεσαν κατά σειρά οι ακόλουθοι: Δημήτρης Τσάβαλος, Κώστας Παναγιώτου (Καλαντζής), Αντώνης Ντίνος, Αντώνης Λιάρος, Κώστας Βασ. Λιάρος, Ζήκος Ντίνος, Βασίλης Θεολ. Μίντζας, Κώστας Θ. Ζέρβας, Παύλος Ηλ. Λίαρος,  Αφροδίτη Χρ. Τσατσούλη, Παναγιώτης Κυρ. Τζιοβάρας, Πέτρος Θεολ. Μίντζας, Γιώργος Λ. Γιάγκας.
 Η Αδελφότητα μας, που είναι το νήμα που συνδέει τους Απόδημους με τις πατρογονικές τους ρίζες, συμπληρώνει φέτος αισίως 65 χρόνια ζωής, δημιουργικής παρουσίας και σημαντικής προσφοράς τόσο στους Απόδημους, όσο και στη γενέτειρα μας.
 Κατάφερε στη μακρόχρονη πορεία της να κρατήσει πολύ γερά τους κρίκους σύνδεσης με το χωριό μας και να διατηρήσει ζωντανά και αναλλοίωτα τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Κυρίως όμως κράτησε το δεσμό μεταξύ των συγχωριανών μας, που ζουν μακριά από τη γη των προγόνων τους.
Ήταν μία πορεία δύσκολη και όχι πάντα υπό τις καλύτερες συνθήκες.
Η δημιουργική αυτή πορεία της Αδελφότητάς μας οφείλεται κυρίως στους Απόδημους Κοκκινιώτες, οι οποίοι θυσιάζοντας τον ελεύθερο χρόνο τους πλαισίωναν τα Διοικητικά Συμβούλια και συνέβαλαν με τις ιδέες και τις προτάσεις τους, καθοριστικά στην αποτελεσματική λειτουργία του φορέα των Αποδήμων.
Η Αδελφότητα είχε πάντα το βλέμμα του στραμμένο στο χωριό και στους ανθρώπους του, γι αυτό και πρόσφερεδιαχρονικά πολύτιμες υπηρεσίες.
Γενικά ο φορέας των Αποδήμων, φρόντισε με τις οικονομικές δυνατότητες που διέθετε να βελτιώσει το βιοτικό, πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο των ξεχασμένων από την πολιτεία φρουρών της γενέθλιας γης των προγόνων μας.
Ιδιαίτερα γόνιμη και παραγωγική ήταν η κατά κοινή ομολογία περίοδος2000-2010.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας με Πρόεδρο τον γράφων (Πέτρο Μίντζα), ανέπτυξε την προαναφερόμενη δεκαετία με την ηθική συμπαράσταση και την οικονομική στήριξη των απανταχού Κοκκινιωτών, επαινετή δράση.
Διέθεσε συνολικά περίπου ογδόντα χιλιάδες (80.000,00€) ευρώ, για την κατασκευή κοινωφελών έργων στη γενέτειρα, για την έκδοση –αποστολή της εφημερίδας
«Της Κοκκινιάς τα Χαιρετίσματα», καθώς και για τις εκδηλώσεις (ανταμώματα) που διοργάνωσε στην Αθήνα!
Ένα μέρος (20.000€) από τα 80.000ευρώ, εξασφάλισε ο γράφων ως Πρόεδρος της Αδελφότηταςαπό το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και το Υπ. Οικονομικών.
Τα σημαντικότερα έργα που χρηματοδότησε η Αδελφότητα την περίοδο 2000-2010 και αξίζει τον κόπο να αναφέρω είναι τα εξής:
1)Η ανοικοδόμηση του Κυλικείου, δίπλα στο κοινοτικό κατάστημα και η κατασκευή στεγάστρου, καθώς και η διαμόρφωση του δαπέδου.
Το κυλικείο μαζί με την τουαλέτα  και το στέγαστρο, καθώς και η διαμόρφωση του δαπέδου, είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό και χρήσιμο έργο που χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από τους απανταχού Κοκκινιώτες.
Η ανοικοδόμηση του Κυλικείου που ήταν διαχρονικό αίτημα όλων των συγχωριανών μας, ολοκληρώθηκε τον Μάρτη του 2005 και παραδόθηκε προς χρήση  με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό
Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του Κυλικείου , φιλοξένησε πολλές εορταστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις όπως: αποκριάτικα γλέντια, γάμους και βαπτίσεις. Χρησιμοποιείται κυρίως από τους συγχωριανούς στις κηδείες και στα μνημόσυνα για τον καφέ της παρηγοριάς, καθώς και για την προσφορά γεύματος.
2) Η ανακατασκευή εκ θεμελίων με παραδοσιακά υλικά της βρύσης «Λεύκα», η οποία αποτελεί πραγματικό στολίδι για το χωριό μας.
3) Συγχρηματοδότησε μαζί με την εκκλησιαστική επιτροπή την κατασκευή στεγάστρου στο εξωκκλήσι του Αϊ – Θανάση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο την περίοδο 200-2010, συνέβαλε καθοριστικά, με υπομνήματα και παραστάσεις στις αρμόδιες αρχές, στην επίλυση πολλών προβλημάτων που ταλάνιζαν τους κατοίκους του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής.
Το επιστέγασμα αυτής της ζηλευτής δράσης, είναι αναμφίβολα έκδοση της εφημερίδας «Της Κοκκινιάς τα Χαιρετίσματα», η κυκλοφορία της οποίας αποτελεί κατά κοινή ομολογία το σπουδαιότερο επίτευγμα του φορέα των Αποδήμων, που έφερε τους απανταχού Κοκκινιώτες πιο κοντά στον γενέθλιο τόπο τους και αποτελούσε για αυτούς το συνδετικό κρίκο με την γενέτειρα τους και ήταν ένας  δίαυλος για την μεταξύ μας  επικοινωνία.
Η έκδοση της εφημερίδας που ήταν ο διακαής πόθος των Αποδήμων Κοκκινιωτών, πήρε σάρκα και οστά τον Μάρτιο του 2002,με πρωτεργάτες τον γράφοντα (Πέτρο Μίντζα) ως Πρόεδρο της Αδελφότητας και τους δύο συγχωριανούς μας διακεκριμένους δημοσιογράφους, ΓρηγόρηΤζιοβάρα και Κώστα Τσάβαλο.
Της Κοκκινιάς τα Χαιρετίσματα που αγκαλιάστηκαν από όλους τους Κοκκινιώτες και έγιναν κτήμα τους, εκδιδόταν ανελλιπώς με τη δική μου φροντίδα επί δώδεκα χρόνια (2002-2014).
Το καλοκαίρι του 2015 διεκόπη η κυκλοφορία της και σίγησε ο συνδετικός κρίκος των Κοκκινιωτών!
  Κλείνοντας αυτή τη συνοπτική αναφορά μου στην ιστορική διαδρομή και την πρόσφορα της Αδελφότητας στη γενέτειρά μας, θα τολμήσω να απευθύνω θερμή παράκληση στους απανταχού Κοκκινιώτες, να συνεχίσουν να στηρίζουν με όλες τις δυνάμεις τους τις προσπάθειες των φορέων του χωριού μας, για να παραμείνει η Κοκκινιά μας ζωντανή και να συνεχίσει το δρόμο που της χάραξε η μοίρα.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι εικόνες των σπουδαστών/τριών του τμήματος φωτογραφίας στο Δημόσιο ΙΕΚ Ηγουμενίτσας εντυπωσίασαν το κοινό! (ΦΩΤΟ)

Zήλος και έμπνευση. Αντίληψη και στόχευση. Τέσσερα γνωρίσματα των σπουδαστών/τριών  του τμήματος "Τέχνη Φωτογραφίας" του Δημόσιου ΙΕΚ Ηγουμενίτσας, που οργάνωσαν έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο “Πάνθεον”, με αφορμή την ολοκλήρωση της χρονιάς. Οι σπουδαστές/τριες έδωσαν τον εαυτό τους, μέσα από δημιουργικές ψυχικές διεργασίες, στα έργα τους, δύο του καθενός και της καθεμιάς εκτέθηκαν από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που προέκυψε κατά την διάρκεια της κατάρτισης και το οποίο βλάστησε πάνω σε γόνιμο έδαφος. Αυτό το γόνιμο έδαφος το δημιούργησαν τόσο ο διευθυντής του ΙΕΚ Ηγουμενίτσας Ηλίας Μπούας, που στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην προσπάθεια, που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια, ώστε το εκπαιδευτήριο να παρέχει το καλύτερο δυνατό μαθησιακό πλαίσιο, όσο και οι καθηγητές Αγαθοπούλου Άρτεμις, Ασωνίτης Πολυδεύκης, Βλάχου Αντιγόνη, Γκόη Σοφία, Ζωγράφος Φίλιππος, Κωσταδήμας Χαράλαμπος, Μπέλλου Βανέσα, Μπογιατζόγλου Αλεξάνδρα, Παπαδημητρόπουλος Παναγιώτης, Παπαλάμπρου Αντώνιος, Τζό…

Οι διχασμένοι Έλληνες ηττήθηκαν στις αλβανικές εκλογές, ανησυχητικό το ποσοστό των "Τσάμηδων"...

Νικητής και με διαφορά αναδείχθηκε στις Αλβανικές εκλογές ο Έντι Ράμα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, που θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ώρες ή και ημέρες, ενώ η ελληνική μειονότητα είναι ηττημένη, αφού στο χώρο της επικράτησε κατά κράτος το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Στο 55 % περίπου της ενσωμάτωσης των ψήφων από τα εκλογικά κέντρα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας  (PS) συγκεντρώνει 48,90% και 73 έδρες, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) 28,74% και 43 έδρες. Το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση κερδίζει 14,70% και 19 έδρες, το Κόμμα των Τσάμηδων (PDIU) 4, 6% και 3 έδρες και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) 0,72 και 1 έδρα. 
ΗΤΤΗΜΕΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
Μήνυμα και μάλιστα επείγον για να μονοιάσουν επιτέλους οι Έλληνες στην Αλβανία και να πορευτούν ενωμένοι, μακριά από τακτικές και συμφέροντα, αποτελεί το εκλογικό αποτέλεσμα-καταπέλτης για την ελληνική μειονότητα. Στη Βόρειο Ήπειρο σάρωσε το κόμμα του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα με 61% στην  περιφέρεια Αυλώνα-Αγίων Σαράντα και 54% στην περιφέρ…

Το εβδομαδιαίο Φιλιατιώτικο παζάρι και ο λάτρης και διαφημιστής του δημοσιογράφος Γιώργος Κώτσης...

Κάθε Πέμπτη, μα κάθε Πέμπτη, επί πολλά χρόνια τώρα, όλοι όσοι επισκέπτονται για ψώνια ή για ένα απλό σεργιάνισμα το εβδομαδιαίο Φιλιατιώτικο παζάρι,βλέπουν έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, να αποτυπώνει φωτογραφικά, πολύ διακριτικά, αλλά και πολύ μεθοδικά ταυτοχρόνως, ανθρώπινες φιγούρες και δραστηριότητες. Με μια μικρή φωτογραφική μηχανή, "πιάνει" τα πάντα... Από τους μικροπωλητές έως το βολτάρισμα ανδρών

Ανάγκη να αναστηλωθεί το μοναστήρι της Βέλλιανης, όπου εορτάστηκε υπαίθρια το "Γενέλθιον του Προδρόμου" (ΦΩΤΟ)

Το μήνυμα από τον υπαίθριο εορτασμό, την Κυριακή 25 Ιουνίου (μία ημέρα μετά) του "Γενεθλίου του Ιωάννου του Προδρόμου", στο ερειπωμένο μοναστήρι της Βέλλιανης, όπου συγκεντρώθηκαν αρκετοί πιστοί, είναι ότι το ιστορικό μοναστήρι χρειάζεται άμεσα αναστήλωση. Η Επιτροπή Διάσωσης και Αποκατάστασής του, που αποτελείται από έξι άτομα, κάνει ό,τι μπορεί, προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε η εξεύρεση κονδυλίων από ευρωπαϊκά, κυρίως προγράμματα ή η ένταξη του έργου στο δημόσιο προϋπολογισμό.  Στον εξωτερικό χώρο του μοναστηρίου τελέστηκε όρθρος και θεία λειτουργία μετά αρτοκλασίας από τους ιερείς π. Ιωάννη Παππαδόπουλο, π. Δημήτριο Μαρτίνη και π. Νικόλαο Πέτσιο. Παρέστησαν η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα  Μπραϊμη, η περιφερειακή σύμβουλος Θεσπρωτίας Αντιγόνη Φίλη, ο αντιδήμαρος Σουλίου κ. Μπάτσης  και οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτριος Λώλος και Παναγιώτα Αλεξίου. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, οι διακόσιοι περίπου προσκυνητές ένιωσαν μια γαλήνη και πραότητα γεμάτες χ…

Θεσπρωτός επιχειρηματίας ενισχύει την τοπική αστυνομία!

Ο Θεσπρωτός επιχειρηματίας Παναγιώτης Τσαγκαλίδης, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο της τοπικής αστυνομίας, την ενισχύει με διάφορες προσφορές. Πρόσφατα δώρισε στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσπρωτίας δύο  σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με τους οποίους επανδρώθηκαν τα γραφεία έκδοσης διαβατηρίων και ταυτοτήτων. Και παλαιότερα, είχε την ευαισθησία, να στηρίξει την προσπάθεια των αστυνομικών, βλέποντας και επιβραβεύοντας σ' αυτούς τον κοινωνικό ρόλο, που επιτελούν με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πολίτες, στους δύσκολους αυτούς καιρούς, παίρνουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίας και εκδηλώνουν την ουσιαστική συμπαράστασή τους προς τα σώματα ασφαλείας. Έτσι, ορθά επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας ότι "πράξεις σαν αυτές του κ. Τσαγκαλίδη μας γεμίζουν δύναμη και αυτοπεποίθηση για να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση την προσπάθεια μας, καθώς μας δείχνουν ότι ο αγώνας που δίνουμε καθημερινά δεν περνά…

Αυθεντικός ερμηνευτής, επί πολλές δεκαετίες, δημοτικών τραγουδιών ο Θεσπρωτός Γιώργος Κούρτης

Αυθεντικός ερμηνευτής, επί πολλές δεκαετίες, δημοτικών τραγουδιών ο Θεσπρωτός (από το Πόποβο Παραμυθιάς) Γιώργος Κούρτης. Εξαιρετικά συμπαθητικός ως άνθρωπος και καταξιωμένος ως τραγουδιστής όχι μόνο τοπικά, αλλά και πανελλαδικά , τραγουδάει τον πόνο και τη χαρά της ζωής, τους καημούς, αλλά και την  ευτυχία των ανθρώπων. Και το κάνει, καταθέτοντας την ίδια την ψυχή του, γι' αυτό οι ερμηνείες του χαρακτηρίζονται ως γνήσιες. Η γνησιότητα, μαζί με την απλότητα, είναι από τα χαρακτηριστικά του στοιχεία, που τον ξεχωρίζουν κιόλας. Από κάθε άποψη είναι ορθή, αλλά και χρήσιμη η απόφαση του δήμου Ηγουμενίτσας να τον τιμήσει σε ειδική εκδήλωση την Τετάρτη 12 Ιουλίου.