Θεσπρωτές αδελφές κέρδισαν χρυσό βραβείο στις ΗΠΑ με μουσική και στίχους για την Ελλάδα της κρίσης!

 Θεσπρωτές αδελφές βραβεύτηκαν σε διαγωνισμό για τη σύνθεση τραγουδιών στην Καλιφόρνια της Αμερικής! Πρόκειται για την Αρετή και την Ιωάννα Σπανομάρκου, που  κατάγονται (ως προς τη  μητέρα τους) από το Γκραικοχώρι Θεσπρωτίας, οι οποίες κέρδισαν το πρώτο (χρυσό) βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό σύνθεσης, γράφοντας μουσική και στίχους για την Ελλάδα της κρίσης, όπου φαίνεται η αγάπη τους, μα συνάμα
και η αγωνία τους για την πατρίδα τους. Αναφέρουν οι ίδιες: "Φίλοι μας, είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως ο νέος μας δίσκος «ΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ» έλαβε το Χρυσό Βραβείο, αλλά και την πρώτη θέση με την κορυφαία διάκριση, στα Global Music Awards (GMA Awards) στην Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, ανάμεσα σε χιλιάδες συνθέτες από όλη την υφήλιο! Είναι μια πολύ συγκινητική στιγμή για εμάς, γιατι όπως όλοι ξέρετε, αυτός ο δίσκος περιγράφει την Ελλάδα της κρίσης, περιγράφει την σημερινή κατάσταση, σε μια προσπάθεια να γίνει γνωστό το τι συμβαίνει σε μεγάλο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας, που περνάει δύσκολα. Δουλέψαμε πολύ τον στιχο, και τη σύνθεση αυτού του δίσκου, που μπορούμε να πουμε ότι είναι βιωματικός, αφού κι εμείς μαζί με ολους τους Έλληνες βιώνουμε το σημερα. Οι δυσκολίες, τα άγχη, το δύσκολο παρόν και το αβέβαιο μέλλον, μας προβλημάτισαν, και αποτέλεσαν τις πηγές έμπνευσης αυτού του δίσκου. Και όπως αποδεικνύεται, κατάφερε να μεταδοθεί το μήνυμά του, και η κραυγή της Ελλάδας, κατάφερε τελικά να ακουστεί και έξω από τα σύνορά της χώρας μας.. . Θα θέλαμε να δώσουμε συγχαρητήρια στους συντελεστές και στους τραγουδιστές μας, οι οποίοι έδωσαν την ψυχή του προκειμένου να ερμηνεύσουν αυτό το έργο. Η συγκίνηση όλων μας είναι πολύ μεγάλη, όπως και η περηφάνεια, γιατι είναι ένας δίσκος με καθαρά ελληνική μουσική. Είναι η 2η, αλλά η μεγαλύτερη διεθνής διάκριση για αυτό τον δίσκο φέτος, και την αφιερώνουμε στους γονείς μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο που ζεί σήμερα στην Ελλάδα, κατω από τις ιδιες συνθήκες, και που αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο. Για τους φίλους και αναγνώστες μας παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο της ανακοίνωσης, και πιο κάτω την μετάφραση (σ.σ: διαβάστε το στο τέλος του ρεπορτάζ). Ένα τεράστιο ευχαριστώ! Φίλοι μας, μην το βάζετε κάτω, ολοι μαζί θα αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο, το αξίζουμε και πρέπει να το διεκδικήσουμε. Όχι άλλη παθητικότητα, η φωνή των Ελλήνων πρέπει να ακουστεί"! Οι δύο νεαρές μουσικοσυνθέτριες/στιχουργοί Αρετή & Ιωάννα Σπανομάρκου, έχοντας σπουδάσει μουσική στον τομέα αρμονίου-keyboards, αλλά και οικονομικά, έχουν στο ενεργητικό τους ένα μεγάλο αριθμό έργων με εξολοκλήρου δική τους σύνθεση και ευρηματικούς στίχους. Θεωρούν πρόκληση να ασχολούνται με κλασσικές και με σύγχρονες τάσεις της μουσικής, δηλαδή να πειραματίζονται με τα νέα ρεύματα, αλλά και να εξελίσσουν τα παλιά.Αγαπούν όμως ιδιαίτερα την Ελληνική μουσική και έχουν δημιουργήσει πολλές λαϊκές και ρεμπέτικες συνθέσεις, διότι πιστεύουν ότι πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η φλόγα της Ελληνικής ψυχής που εκφράζεται μέσα από το είδος αυτό. Τα τραγούδια τους έχουν δυναμική, δίνοντας στο κοινό μια ιδιαίτερη εμπειρία σύγχρονης Ελληνικής μουσικής.
***
WINNERS ANNOUNCED: GREEK PROTEST ALBUM TAKES TOP HONOURS - Ioanna & Areti Spanomarkou (Greece), take top honors for their new protest album, "Greece A Political Prisoner". These two musical sisters strive to keep alive the passionate flame of the Greek soul with their compositions and lyrics during a time of national difficulty. They write their own material which is performed by several brilliant and well-known vocalists. Their music is in the traditional Greek popular genre, but the lyrical content has a more contemporary style in line with today’s underground urban culture. One can think of their Greek folk music, Rebetiko, as Greek Blues. This is an oversimplification, of course, but it’s an interesting analogy; the suggestion being that their Rebetiko fills a niche in Greek culture that is the equivalent of the Blues in American culture. This new political/social, two CD album includes thirteen songs and nine narrative accounts about the current Greek economic crisis: unemployment, corruption, injustice, poverty, suicide and lack of freedom. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΙΚΗΤΩΝ: ΕΛΛΗΝΙΚΌ ALBUM ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ - Ιωάννα & Αρετή Σπανομάρκου (Ελλάδα), έλαβαν την κορυφαία διάκριση για το νέο τους album διαμαρτυρίας, "ΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ". Αυτές οι δύο αδελφές μουσικοί προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την παθιασμένη φλόγα της ελληνικής ψυχής με τις συνθέσεις και τους στίχους τους σε μια εποχή εθνικής δυσκολίας. Γράφουν το δικό τους υλικό, το οποίο εκτελείται από πολλούς λαμπρούς και γνωστούς ερμηνευτές. Η μουσική τους ανήκει στο παραδοσιακό ελληνικό δημοφιλές είδος, αλλά το στιχουργικό περιεχόμενο έχει ένα πιο σύγχρονο στυλ, σύμφωνο με την σημερινή υποβόσκουσα αστική κουλτούρα. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί την ελληνική λαϊκής μουσικής τους, ως Ρεμπέτικο, ως τα Ελληνικά Blues. Αυτή είναι μια υπεραπλούστευση, βέβαια, αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα αναλογία: η εισήγηση είναι ότι το δικό τους Ρεμπέτικο, τους χαρίζει μια θέση στον ελληνικό πολιτισμό, που είναι το ισοδύναμο των Blues στην Αμερικανική κουλτούρα. Αυτό το νέο πολιτικό / κοινωνικό, 2-CD άλμπουμ, περιλαμβάνει δεκατρία τραγούδια και εννέα αφηγήσεις μαρτυρίες για την παρούσα ελληνική οικονομική κρίση: την ανεργία, τη διαφθορά, την αδικία, τη φτώχεια, τις αυτοκτονίες και την έλλειψη ελευθερίας.