Ικανοποιητικές οι αποδόσεις των Θεσπρωτών μαθητών/Περισσότερες επιτυχίες στα ΤΕΙ και λιγότερες στα ΑΕΙ

Επιτυχίες σε 117 τμήματα ΤΕΙ και με βαθμολογίες κάτω από τη βάση...
Ικανοποιητικές σχετικά ήταν οι αποδόσεις των Θεσπρωτών μαθητών! Περισσότερες επιτυχίες υπήρξαν στα ΤΕΙ και λιγότερες στα ΑΕΙ. Ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 19.063 μορίων, η Ιατρική Αθηνών διατήρησε το υψηλότερο σκαλί στον χάρτη των 450 Σχολών και Τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, φέτος για πρώτη φορά στα χρονικά υποψήφιος ΓΕΛ, και όχι επιμέρους
ειδικής κατηγορίας , εισήχθη με τόσο χαμηλό βαθμό: 1.560 μόρια στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και  Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕΙ. Kαι στα Πανεπιστήμια εισήχθησαν με βαθμό 5 (στο τμήμα Ιταλικής Γλώσσας της Αθήνας με βάση 5.200 και στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με 5.941). Συνολικά, 117 τμήματα εφέτος σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα δεχτούν υποψηφίους με βαθμολογίες «κάτω από τη βάση». Τα είκοσι από αυτά είναι Πανεπιστήμια (16 πέρυσι), τα 97 είναι ΤΕΙ (πέρυσι 88). Για άλλη μια φορά τα αποτελέσματα των βάσεων αποτέλεσαν την "ακτινογραφία" της ελληνικής κοινωνίας, καθώς ανέβηκαν ανέλπιστα κατά χιλιάδες μόρια τα τμήματα στα Ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης που έχουν σχέση με τα τουριστικά επαγγέλματα. Στην Κρήτη το αντίστοιχο τμήμα των ΤΕΙ ανέβηκε κατά 5.427 μόρια και της Ρόδου κατά 3.479 μόρια. Όπως ήδη προαναφέρθηκε, εντυπωσιακή είναι η πτώση των Παιδαγωγικών τμημάτων που θα δεχτούν εφέτος φοιτητές με βαθμολογίες κοντά στα 10.000 μόρια. Με 9.887 μόρια στο τμήμα της Ρόδου ('κάτω από την βάση' δηλαδή). Οι δάσκαλοι της επόμενης πενταετίας έτσι, θα είναι οι φοιτητές του  9 κάτω από τη βάση. Συνολικά εφέτος, τελικά περισσότερα τμήματα εμφάνισαν άνοδο των βάσεων εφέτος και έφτασαν τα 246, ενώ πτώση βάσεων είχαν 219  τμήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα και ανά περίπτωση:
∙      Στις Ιατρικές σχολές είχαμε άνοδο βάσεων από 139 μόρια (Αθήνα) έως 474 (Αλεξανδρούπολη).  Μεγάλη άνοδο είχαν τα  τμήματα γύρω από τις Ιατρικές σχολές και ειδικά τα τμήματα Φυσικοθεραπείας. Όλα τα ΤΕΙ του τρίτου πεδίου έχουν άνοδο από 888 μόρια έως 2.132
∙      Στις Νομικές Σχολές είχαμε μια αύξηση 6 μορίων στην Αθήνα και στις υπόλοιπες πτώση, με 137 μόρια στην Κομοτηνή 

∙      Στις Πολυτεχνικές και τους Αρχιτέκτονες άνοδο 161 μορίων, είχαν οι Αρχιτέκτονες στην Αθήνα και του ΕΜΠ με τα υπόλοιπα τμήματα να πέφτουν.  Μεγαλύτερη πτώση ήταν τα 2. 832 μόρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων μηχανικών στην Ξάνθη!  Άνοδος βάσεων υπήρξε όμως στα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών από 44 μόρια στην Θεσσαλία, έως 345 την Αθήνα. Πτώση αντίθετα 278 μορίων είχε το αντίστοιχο τμήμα της Θράκης.

∙      Στα Οικονομικά καταγράφεται πτώση των βάσεων σε όλα τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών από 328 (του Οικονομικού Πανεπιστημίου) έως 639 του Βόλου. Στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων η πτώση ήταν επίσης συνολική και κυμαίνεται από 5 μόρια (στη Χίο), έως 671 (ΟΠΑ). 

∙      Στα Παιδαγωγικά τμήματα η πτώση ήταν εντυπωσιακή. Το τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας είχε πτώση 1405 και το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης 3.249 μόρια
∙       Αυξομειώσεις είχαν τα τμήματα Πληροφορικής. Στην Αθήνα είχαμε 56 μόρια κάτω, στον Πειραιά μηδέν και τα υπολοιπα άνοδο.
Για πρώτη φορά εφέτος πολίτες είχαν την δυνατότητα να εισαχθούν στην Πυροσβεστικη Ακαδημία μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Στη Σχολή Πυροσβεστών και Ανθυποπυραγών σημειώθηκαν υψηλές βάσεις που υπερέβησαν τις αστυνομικές σχολές. Για τους πολίτες η βάση εισαγωγής στην σχολή αυτή ήταν 16.689 μόρια. Για τους ανθυποπυραγούς που ήθελαν μέσω των εξετάσεων να εξελιχθούν η βάση ήταν 17.929 μόρια. Την ζήτηση τους επιβεβαίωσαν και εφέτος και οι Στρατιωτικές σχολές.
  Γένους θηλυκού ήταν και εφέτος η επιτυχία. Από τους επιτυχόντες οι περίπου 31.000 ήταν κορίτσια και οι 27.500 αγόρια. Με το νέο εξεταστικό σύστημα στα γενικά λύκεια είχαμε ένα ποσοστό επιτυχίας 77%, με το παλιό σύστημα 82%, ενώ με τα Επαγγελματικά Λύκεια το ποσοστό με το νέο σύστημα ήταν στα 42% περίπου και με το παλιό στα 45%.