Στα χωριά της Θεσπρωτίας μαζεύουν ρίγανη...

Στα χωριά της Θεσπρωτίας έχουν αρχίσει να μαζεύουν ρίγανη, που φέτος είναι άφθονη. Ακόμη και παππούδες και γιαγιάδες στα χωριά βγαίνουν πρωινές κυρίως ώρες για ρίγανη. Συνήθως φυτρώνει σε άγονες πετρώδεις εκτάσεις και δίπλα σε πεζούλια. Μαζεύονται τα κλαδιά σε ματσάκια μιας χεριάς. Αφού συγκεντρώνονται πολλά ματσάκια, κρεμιόνται ανάποδα σε αεριζόμενο σκιερό χώρο μέχρι να ξεραθούν τελείως. Το χρονικό διάστημα που
απαιτείται είναι συνήθως μια με δυο εβδομάδες ανάλογα με τον καιρό. Όταν πρόκειται να τριβεί,  μαδιέται  πρώτα με τα χέρια. Κατά προτίμηση οι θυσάνοι, που εμπεριέχουν τα άνθη της, με προσοχή να μην πέσουν πολλά φύλλα, γιατί μειώνουν την ποιότητά της. Τα ξύλα της ρίγανης την παλιά εποχή τα χρησιμοποιούσαν σαν οδοντογλυφίδες, οι οποίες έχουν απολυμαντική ιδιότητα για την στοματική κοιλότητα.  Για την αποθήκευσή της, το καταλληλότερο είναι το ντενεκεδένιο δοχείο με καπάκι που κλείνει αεροστεγώς. Τον σπόρο που μένει από το τρίψιμο εάν ριχτεί σε κάποια άκρη θα φυτρώσει ξανά.