Αναστηλώνεται το ιστορικό μοναστήρι Αγίας Μαρίνας Λύκου Φιλιατών...

Αναστηλώνεται το ιστορικό μοναστήρι Αγίας Μαρίνας Λύκου Φιλιατών... Οι εργασίες προχωρούν και πρόκειται, όταν ολοκληρωθούν, η ανπαλαίωση να είναι επιτυχημένη. Δεν υπάρχουν στοιχεία για το πότε  χτίστηκε το μναστήρι της Αγίας Μαρίνας.  Το έτος 1827 είναι η χρονολογία που αναγράφεται στην είσοδο του καθολικού της μονής.  Στη
 μοναδική εναπομείνασα παλαιά εικόνα στο τέμπλο, αναγράφεται η χρονολογία 1829. Τότε  ανεγέρθηκε καινούργιος ναός.  Η υπάρχουσα λειψανοθήκη αναγράφει χρονολογία 1783 (THC AΓHAC ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΡΤΗΡΟ ΜΑΡΙΝΑ 1783).  Η χρονολογία αυτή προφανώς σχετίζεται με την κατασκευή της λειψανοθήκης. Ο Αραβαντινός στο έργο του «Περιγραφή της Ηπείρου » (τ.Γ. σ. 149) αναφέρει «μοναστήριον αρχαίον κείμενον κατά την αριστεράν όχθην του ποταμού της Γλούστας παρά το χωρίον Λύκου», χωρίς να παραθέτει άλλες πληροφορίες.
Είναιβέβαιο ότι πρόκειται περί παλαιάς μονής. Στην εφημερίδα «Η φωνή της Ηπείρου», το έτος 1893, αναγράφονται  τα εξής: «Εις το χωρίον Λύκου των Φιλιατών υπήρχε αρχαία μονή επ' ονόματι της Αγίας Μαρίνης και ήτο κατ' έτος πανηγυρίζουσα, το  το κέντρον όλων των πλησιοχώρως, αύτη είναι ήδη ετοιμόρροπος και στερείται πόρων".