Στη Θεσπρωτία παράγεται πολύ καλής ποιότητας ρύζι, που εξάγεται!

Στη Θεσπρωτία παράγεται πολύ καλής ποιότητας ρύζι, που εξάγεται! Ορυζώνες υπάρχουν κυρίως στο βάλτο Ραγίου.  Το θεσπρωτικό ρύζι, παρά τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές, έχει καταφέρει λόγω των  χαρακτηριστικών του να ξεχωρίσει. Η Θεσπρωτία παράγει εξαιρετικό ρύζι, επειδή τα εδάφη της είναι αλατούχα και αυτό βοηθάει στη δημιουργία προϊόντων υψηλής στάθμης. Οι αποδόσεις τη χρονιά που πέρασε ήταν καλές,
ωστόσο η προοπτική είναι να
γίνουν καλύτερες. Να σημειωθεί ότι η κατανάλωση ρυζιού στην Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει ουσιαστικές μεταβολές, καθώς παραμένει στα ίδια επίπεδα, τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια, περίπου 6,5 κιλά κατά κεφαλή και έτος. Όμως, υπάρχουν σοβαρές αποδείξεις ότι οι ποιοτικές προτιμήσεις έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα, ο τύπος Japonica φαίνεται ότι προτιμάται περισσότερο από τους Έλληνες καταναλωτές, ενώ ο τύπος Indica αντιπροσωπεύει το 30% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης. Όσον αφορά τον τύπο Japonica, οι καταναλωτές δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στις μακρόσπερμες ποικιλίες – σε σχέση με τις μεσόσπερμες και στρογγυλόσπερμες. Η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί και τις επόμενες δεκαετίες. Τέλος, αυξάνεται και η ζήτηση για το αρωματικό ρύζι στην ελληνική αγορά. Από τα 250.000 στρέμματα που καλλιεργούνται με ρύζι στη χώρα μας, το 70% αφορά τον τύπο ρυζιού indica. Είναι υψηλής ποιότητας ρύζι με εξαγωγές στην Ευρώπη. Η Ελλάδα παράγει ένα από τα καλύτερα ρύζια αυτού του τύπου.
έχει καταφέρει λόγω των ποιοτικών του χαρακτηριστικών να κατακτήσει τις ξένες αγορές.
Η Ελλάδα παράγει ένα από τα καλύτερα ρύζια, επειδή τα ελληνικά εδάφη είναι αλατούχα και αυτό βοηθάει στη δημιουργία προϊόντων υψηλής ποιότητας.
Οι αποδόσεις τη χρονιά που πέρασε ήταν καλές και κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν στα 950 κιλά το στρέμμα, με την Ελλάδα να κατατάσσεται ανάμεσα στις τέσσερις χώρες με την υψηλότερη απόδοση στον κόσμο, μετά την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο.
Η κατανάλωση ρυζιού στη χώρα μας δεν έχει παρουσιάσει ουσιαστικές μεταβολές, καθώς παραμένει στα ίδια επίπεδα, τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια, περίπου 6,5 κιλά κατά κεφαλή και έτος. Όμως, υπάρχουν σοβαρές αποδείξεις ότι οι ποιοτικές προτιμήσεις έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα, ο τύπος Japonica φαίνεται ότι προτιμάται περισσότερο από τους Έλληνες καταναλωτές, ενώ ο τύπος Indica αντιπροσωπεύει το 30% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης. Όσον αφορά τον τύπο Japonica, οι καταναλωτές δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στις μακρόσπερμες ποικιλίες – σε σχέση με τις μεσόσπερμες και στρογγυλόσπερμες. Η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί και τις επόμενες δεκαετίες. Τέλος, αυξάνεται και η ζήτηση για το αρωματικό ρύζι στην ελληνική αγορά.
Η Ελλάδα έχει γίνει αυτάρκης σε ρύζι από το 1984 και έπειτα. Αν και η ισορροπία εισαγωγών-εξαγωγών ήταν θετική την τελευταία περίοδο, η παραγωγή ρυζιού Indica ήταν μικρή και δεν κάλυπτε τις ανάγκες της κατανάλωσης μέχρι το 1993. Από το έτος αυτό και μετά η παραγωγή αυτού του τύπου υπερκαλύπτει τις ανάγκες της Ελλάδας κατά δύο φορές, ενώ παρατηρείται και ένα έλλειμμα της τάξης του 15%-20% όσον αφορά το ρύζι τύπου Japonica.
Από τα 250.000 στρέμματα που καλλιεργούνται με ρύζι στη χώρα μας, το 70% αφορά τον τύπο ρυζιού indica. Είναι υψηλής ποιότητας ρύζι με εξαγωγές στην Ευρώπη. Η Ελλάδα παράγει ένα από τα καλύτερα ρύζια αυτού του τύπου.
Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΘΙΑΓΕ) διαθέτει μια σειρά ποικιλιών και από τους δύο τύπους, ιδιαίτερα προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες. Οι ελληνικές ποικιλίες ρυζιού είναι υψηλών και σταθερών αποδόσεων.
Το 2014, η συγκομιδή  του ρυζιού καθυστέρησε λόγω των πολλών βροχοπτώσεων. Όσον αφορά τις τιμές του ρυζιού, οι προοπτικές για το 2014 ήταν καλές και οι τιμές κυμάνθηκαν από 25 έως 32 λεπτά.
Στις αγορές του εξωτερικού, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC), τα παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να φθάσουν στους 104 εκατ. τόνους, δηλαδή 5 εκατ. τόνους λιγότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οι εισαγωγές ρυζιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από χώρες όπως είναι η Καμπότζη και η Μιανμάρ, σημείωσαν τα τελευταία χρόνια εντυπωσιακή αύξηση. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν από 10.000 τόνους κατά την εμπορική περίοδο  2008 -2009 (σε ισοδύναμο λευκασμένου ρυζιού) σε 402.000 τόνους κατά την εμπορική περίοδο 2013-2014.
Οι εισαγωγές ρυζιού από την Καμπότζη αφορούν αλεσμένο και ημιλευκασμένο ρύζι και ρύζι σε έτοιμα πακέτα λιανικής, ως επί το πλείστον της ποικιλίας Indica, τα οποία βρίσκονται σε άμεσο ανταγωνισμό με την ευρωπαϊκή παραγωγή ρυζιού Indica, που ανέρχεται στο 35% της συνολικής παραγωγής ρυζιού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- See more at: http://www.excelixi.org/el/Knowledge-Base/Agro/Elliniko-rizi-Proion-ipsilon-apodoseon#sthash.LBMVThQF.dpuf