Εκατοντάδες άτομα στην 9η γιορτή παραδοσιακών χορών στο Γκραικοχώρι Ηγουμενίτσας (5 φωτό)

O Φιλοπρόοδος Σύλλογος Γραικοχωρίου «Ο Άγιος Δημήτριος», που είναι εξαιρετικά δραστήριος, oργάνωσε την   9η   Γιορτή    Παραδοσιακών Χορών, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Αγίας Τριάδας Γραικοχωρίου, στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Γραικοχωρίου.  Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, "για τους
Έλληνες οι χοροί έχουν μια ξεχωριστή σημασία, γιατί   δεν σχεδιάστηκαν από κάποιον ειδικό, δεν τους γέννησε η φαντασία ενός ειδήμονα, αλλά τους έπλασε η ψυχή του λαού. Έγιναν από ανθρώπους, οι οποίοι μη γνωρίζοντας ανάγνωση και γραφή και μη διαθέτοντας άλλη μόρφωση, χόρευαν και τραγουδούσαν για να ξεσκεπάσουν τα συναισθήματά τους. Οι πολεμιστές για να εκφράσουν τη χαρά και την ικανοποίηση ύστερα από μια νίκη, η μάνα τον πόνο και την πίκρα για τον θάνατο του παιδιού της, η γυναίκα τη θλίψη και την απόγνωση για τον σκοτωμένο άντρα της.

Η εμμονή στην παράδοση αποτέλεσε άμυνα στους  κατακτητές, έτσι διατηρήθηκε η γλώσσα, τα έθιμα, η πίστη κλπ. Η παράδοση  στηρίζεται στις ρίζες μας, δίνει συνέχεια σε ένα λαό και όπως καταλαβαίνετε είναι πάρα πολύ καλό και ελπιδοφόρο, ειδικά όταν τα παιδιά ξεκινούν σε μικρή ηλικία να αγαπούν τους παραδοσιακούς χορούς και να ασχολούνται ενεργά.

Η πίστη στη Τριαδικό Θεό  και σε ότι απέμεινε βαθιά ριζωμένο μέσα στην ψυχή μας από τον αρχαίο ελληνικό χαρακτήρα, είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν  να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της εποχής μας".
Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, σε μια προσπάθεια διατήρησης της πολιτιστικής κληροονομιάς, που αποτελεί αγκωνάρι για το μέλλον, παρουσίασαν και καταχειροκροτήθηκαν  χορούς από την Ήπειρο και την Μακεδονία. Το χορευτικό του Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων και του Συλλόγου του Αγίου Θωμά Πρέβεζας, χόρεψαν με τρόπο, που απέσπασε το θαυμασμό όλων, παραδοσιακούς χορούς του Πόντου. Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφέρθηκε παραδοσιακό κοκκινιστό και κρασί δωρεάν και γενικά η εκδήλωση για μια ακόμη φορά ήταν οργανωμένη υποδειγματικά.