Εξαπατούσαν ηλικιωμένους και όχι μόνο στην Ήπειρο με το πρόσχημα ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο ευθύνεται για τροχαίο ατύχημα!

Δύο τα θύματα, 29 οι απόπειρες...

Εξακριβώθηκε, μετά από προσεκτική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, η δράση εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε πολίτες, με το πρόσχημα ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο δήθεν ευθύνεται για τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό, με πεδίο δραστηριοποίησης την περιοχή της Άρτας και του Βόλου. Για την υπόθεση, συνελήφθη στην
Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, μία γυναίκα, μσε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, απατών κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση καθώς και κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων. Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει επιπρόσθετα μία ακόμη γυναίκα, αλλοδαπή, και  τρεις συνεργούς τους (δύο άνδρες και μία γυναίκα), τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται. Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα,  τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στις οικίες ηλικιωμένων κυρίως ατόμων και προσποιούμενοι τους αστυνομικούς και με το πρόσχημα ότι στενός συγγενής τους προκάλεσε τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό, ζητούσαν την καταβολή χρηματικών ποσών, προκειμένου να συμβάλουν στην απεμπλοκή του από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες. Σε αρκετές περιπτώσεις, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, για να γίνουν πιο πειστικοί και να επιτύχουν την εξαπάτηση των θυμάτων τους, ένας από τους δράστες προσποιούνταν το συγγενικό πρόσωπο, το οποίο εκλιπαρούσε για βοήθεια. Όπως προέκυψε από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας, η  συλληφθείσα από κοινού με την συνεργό της είχαν αναλάβει το ρόλο των παραληπτών των χρημάτων («εισπρακτόρων») από τα θύματα ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει το ρόλο καθοδήγησης - στρατολόγησης και επικοινωνίας με τα υποψήφια θύματα. Με το συγκεκριμένο τρόπο δράσης, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, εξαπάτησαν  δύο ηλικιωμένους σε χωριά του Βόλου και της Άρτας, αποσπώντας τα χρηματικά ποσά των 3.650 και 32.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν κατά το το ίδιο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον άλλους είκοσι εννέα 29 πολίτες στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας, αξιώνοντας ποσά που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ. Οι επιτήδειοι έχοντας συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικές με τα υποψήφια θύματά τους, τα πλησιάζουν αιφνιδιαστικά και χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα όπως ότι είναι γνωστοί συγγενών τους, λογιστές, εφοριακοί κ.λ.π., ζητούν χρήματα προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους για λογαριασμό των συγγενικών τους προσώπων.
Η συνήθης πρακτική που ακολουθούν, έγκειται στην αρχική συλλογή πληροφοριών σχετικά με το πρόσωπο που θέλουν να εξαπατήσουν (οικογενειακή και επαγγελματική κατάσταση κ.ά.) και στην συνέχεια στην προσέγγισή του με διάφορες προφάσεις έκτακτου χαρακτήρα.