Αποδοκίμασε τις διεκδικήσεις των Τσάμηδων σε εκδήλωση στο Δελβινάκι ο Μητροπολίτης Κονίτσης (Επτά φωτό)

Και υπερασπίστηκε τα δίκαια των Βορειοηπειρωτών... 
Την Αλβανία κατήγγειλε για τη στάση της απέναντι στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, που όλο και οξύνεται, αντί να εξομαλύνεται, αλλά και τους "Τσάμηδες", που προβάλλουν ανιστόρητες διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, σε εκδήλωση στο Δελβινάκι, 102 χρόνια μετά την ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου και την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας. Όπως τονίστηκε οι «Τσάμηδες», με
παρακίνηση ασφαλώς της κυβερνήσεως των Τιράνων, έκαναν προσφυγὴ στο Διεθνὲς Ποινικὸ Δικαστήριο τῆς Χάγης, που αναμένεται να συζητηθεί την Τρίτη 17 Μαΐου και ζητούν αποζημιώσεις πολλών δισεκατομμυρίων, καθὼς και ἐδάφη της Ηπείρου σε περιοχές, μεταξὺ των οποίων η Ἡγουμενίτσα και η Πάργα ! Και πρόσθεσε: "Ενώ οι  «Τσάμηδες» κινούν πάντα λίθον για να πάρουν ό,τι δεν τους ανήκουν, κρούω, όχι τον κώδωνα, αλλὰ την καμπάνα του εθνικού κινδύνου και ζητώ να σταματήσει η νωχέλεια και η αδιαφορία μας". Επισημάνθηκε  ότι αρπάζονται περιουσίες Ελλήνων στη Χειμμάρα, ενώ διαγράφονται  Βορειοηπειρώτες απὸ τους εκλογικοὺς καταλόγους και υπογραμμίστηκε ότι είναι καιρός τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν. "Αυτή η κατάσταση που υπάρχει σήμερα, δεν πρέπει νὰ συνεχιστεί", ανέφερε ο Μητροπολίτης.  Κια σημείωσε με νόημα ότι ο ίδιος, η Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτικού Αγώνα, παραμένουν πιστοί στις υποθήκες του ανυποχώρητου αγωνιστή Ιεράρχη Σεβαστιανού. Της ομιλίας προηγήθηκε αρχιερατική θεία λειτουργία με τη συμμετοχή πολλών κληρικών της Μητροπόλεως Κονίτσης, τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων ηρώων και τρισάγιο με κατάθεση στεφάνου από τον Μητροπολίτη στον τάφο του αοιδίμου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου, ενώ ακολούθησε ειρηνική πορεία προς το ηρώο του Δελβινακίου, όπου ο Μητροπολίτης κατέθεσε στεφάνι και εγκρίθηκε σχετικό ψήφισμα.
Συμμετείχαν άτομα απ' όλη την Ελλάδα, αλλά και τη Βόρειο Ήπειρο, ενώ παρών ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ" και μεταξύ των πέντε φθλακισθέντων για την δράση της Οργάνωσης, ο Βαγγέλης Παπαχρήστου, δημοσιογράφος και συγγραφέα.