Πως έβαφαν στη Θεσπρωτία τα παλαιά χρόνια τα κόκκινα αυγά...

Οι Θεσπρωτοί με απλό, εύκολο και φτηνό τρόπο  έβαφαν τα κόκκινα αυγά τους για το Πάσχα τα παλαιά χρόνια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, που συνήθως χωρούσε 12-20 αυγά άνετα, για να μη χτυπάνε μεταξύ τους στο βρασμό, προσέθεταν τόσο νερό ώστε να σκεπάζει καλά τα αυγά (1-2 δάχτυλα πιο πάνω, γιατί υπολόγιζαν και το νερό που θα εξατμιστεί με το βρασμό). Καθάριζαν με
ένα πανάκι, που είχε ξύδι, τα αυγά  και τα έβαζαν στην κατσαρόλα με το νερό.  Έριχναν ένα
φλιτζανάκι ξύδι στο νερό  και τις εξωτερικές φλούδες από 10 μεγάλα κρεμμύδια. Δεν χρειαζόταν να ξεφλουδίσουν με μαχαίρι τα κρεμμύδια, γιατί χρησιμοποιούσαν μόνο τις εξωτερικές φλούδες από αυτά. Δεν άφηναν να βράζει και να κοχλάζει πολύ το νερό, γιατί θα χτυπιούνταν περισσότερο τα αυγά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να σπάσουν. Από τη στιγμή που άρχιζε να κοχλάζει το νερό, άφηναν να βράζει για 20-30 λεπτά μέχρι να γίνουν και τα αυγά εσωτερικά. Το χρώμα τους στο τέλος του βρασμού γινόταν κόκκινο. Αν ήθελαν να γίνει σκούρο κόκκινο, τα άφηναν για 10-20 λεπτά ακόμη, αφού έσβηναν την φωτιά μας. Τα αυγά συνέχιζαν να παίρνουν πιο έντονο χρώμα μέσα στο ζεστό νερό. Όταν έπαιρναν το χρώμα που ήθελαν τα έβγαζαν από το νερό και τα αφήνανε να στεγνώσουν. Τέλος τα έτριβαν με ένα πανί, που είχαν βάλει λάδι για να γυαλίσουν και να πάρουν πιο έντονο χρώμα.