O συνεργατισμός είναι διαβατήριο για ένα ισχυρό και βιώσιμο μέλλον του αγροτικού τομέα στην Ήπειρο...

Προτάσεις για νέους υγιείς συνεταιρισμούς... Τι ειπώθηκε σε εκδήλωση...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα "Νέοι Συνεταιρισμοί: Προοπτικές και δυνατότητες για την ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση στην Ήπειρο", που συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο Άρτας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Άρτας -Φιλιππιάδας και η πρωτοβουλία πολιτών "ΑΡΤΙΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ" με βασικό ομιλητή το μηχανολόγο μηχανικό και στέλεχος της Μ.Ο.Δ. (Διαχείριση Πόρων Ε.Κ.Τ.)  Νίκο Ντάσιο. «Διαβατήριο» για ένα ισχυρό και βιώσιμο μέλλον του αγροτικού τομέα χαρακτήρισε το συνεργατισμό, ο
πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας,  στο χαιρετισμό του. Ο Χρήστος Παπάζογλου αναφέρθηκε στα οφέλη του «συνεταιρίζεσθαι» και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενισχύουν τον συνεργατισμό (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος). «Η συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα όπως συνεταιρισμοί, ενώσεις ή ομάδες παραγωγώνμπορούν να εξασφαλίσουν οικονομίες κλίμακος, διαπραγματευτική ισχύ στην αγορά, διασφάλιση συνέπειας στη διάθεση του προϊόντος, σταθερότητα στην ποιότητα, την ποσότητα, τη μορφή του προϊόντος και ατά συνέπεια ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια", τόνισε. Και πρόσθεσε: "Θα πρέπει να σκεφτόμαστε με το εμείς και όχι το εγώ. Να αναφέρω ένα παράδειγμα. Πρόσφατα  το Επιμελητήριο συμμετείχε στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και ποτών  ANUGA στην Κολωνία. Ένας χονδρέμπορος που επισκέφθηκε το περίπτερο και συνομίλησε με έναν Αρτινό  μελισσοκόμο, τον ρώτησε αν θα μπορούσε να τον προμηθεύει ετησίως με 4 τόνους μέλι. Και φυσικά δεν μπορεί. Όλοι όμως, μαζί οι μελισσοκόμοι του νομού μας θα έκλειναν τη συμφωνία».
Ο κ. ΝίκοςΝτάσιος, αφού έκανε μια αναφορά στις αιτίες που οδήγησαν στην απαξίωση των συνεταιρισμών τις προηγούμενες δεκαετίες, ανέπτυξε  τις νέες δυνατότητες, τη μεθοδολογία, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις καλές πρακτικές συγκρότησης ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών, καθώς και  τις Αναπτυξιακές Προοπτικές τους στην Ήπειρο. «Οι παρέες γράφουν ιστορία στον τόπο. Πρέπει να ξεπεράσουμε τον ατομικισμό και να ξαναβρούμε το εμείς» υποστήριξε.
*Προτάσεις για τη βιώσιμη λειτουργίας ενός νέου συνεταιρισμού
Όπως ανέφερε ο κ. Ντάσιος για να μπορέσει ένας συνεταιρισμός να είναι βιώσιμος  θα πρέπει να είναι αυτός που δίνει την κατεύθυνση στους παραγωγούς θεσπίζοντας αυστηρούς κανόνες λειτουργίας -έχοντας γεωπόνο, κτηνίατρο κλπ πρέπει να μπορεί σε κάθε καλλιεργητική περίοδο να είναι σε θέση να απαντήσει σε ερωτήματα του τύπου:  τι παράγω, πως το παράγω, τι σύστημα ποιότητας ακολουθώ;-. Ταυτόχρονα θα πρέπει να φροντίζει για τον περιορισμό του κόστους παραγωγής. Ιδιαίτερη έμφαση, σύμφωνα με τον κ. Ντάσιο, πρέπει να δοθείστα κίνητρα για να βελτιωθεί ένας παραγωγός στο πλαίσιο ενός συνεταιρισμού. Για παράδειγμα με  ένα μοντέλο ελέγχου της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος ανά παραγωγό και ανά εκμετάλλευση που θα συνδέεται και με μεγαλύτερες αμοιβές η πέναλτι σε όσους δεν ακολουθούν τους κοινούς κανόνες, θα προκαλούσε κίνητρο. Αυτά προϋποθέτουν την αρχειοθέτηση από τον συνεταιρισμό όλων των εργασιών ανά παραγωγό, την χρήση κωδικών αν προϊόν, που θα βοηθούσαν στην ιχνηλασιμότητα του.
Επιπλέον, για να είναι βιώσιμος ένας συνεταιρισμός, σύμφωνα με τον κ. Ντάσιοθα πρέπει να συμμετέχουν στη διοίκηση μόνο των κατ επάγγελμα αγρότες, η διαδικασία των Γενικών Συνελεύσεων να είναι διαφανής και ανοιχτή και γίνεται συνεχής εκπαίδευση των μελών (πέρα από τα τεχνικά θέματα η εκπαίδευση θα πρέπει να συνδέει τον συνεταιρισμό και τα μέλη του  με την πολιτισμό και την παράδοση του τόπου τους,  σε μια κατεύθυνση εκσυγχρονισμού της παράδοσης).
*Ομάδες Παραγωγών
Οι ομάδες παραγωγών, επισήμανε ο κ. Ντάσιος, παίζουν σημαντικό  ρόλο   στο κομμάτι της αντιμετώπισης των μεσαζόντων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στην Ολλανδία το 75% της αξίας των οπωροκηπευτικών γίνεται από Ο.Π. έναντι του 11% στην Ελλάδα. Ένα συμπληρωματικό μέτρο εδώ για την αντιμετώπιση των ενδιάμεσων -που αφορά στην Τ.Α- είναι η δημιουργία τοπικών δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων έτσι ώστε οι πωλήσεις να γίνονται με διαφανείς διαδικασίες και παραστατικά και όχι στο χωράφι.
*Χρηματοδότηση
Σύμφωνα με το Μέτρο 9 «Σύσταση Ομάδων Παραγωγών & Οργανώσεων Παραγωγών»,  οι νεοσυσταθείσες Ομάδες Παραγωγών και Οργανώσεις Παραγωγών θα επιδοτούνται 100%, με ποσά της τάξεως των 500.000€ σε ορίζοντα 5 ετίας. Βασική προϋπόθεση χρηματοδότησης θα είναι το επιχειρηματικό σχέδιο που θα κατατίθεται  στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας. Η κατ΄έτος ενίσχυση θα προσδιορίζεται ως ποσοστό της ετήσιας αξίας παραγωγής (10% έως 6% τον 5ο χρόνο) και δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 100.000 €.Επιλέξιμες θα είναι οι δαπάνες: α) μίσθωσης κτηρίων, εγκαταστάσεων, προμήθεια εξοπλισμού , Η/Υ κλπ, β) νομικής υποστήριξης και  στελέχωσης.
*Συμπράξεις παραγωγών διαφορετικών κλάδων
Μια επιπλέον σημαντική δράση ενίσχυσης στο νέο ΠΑΑ είναι αυτή που προβλέπεται στο Μέτρο 16και αφορά τις συμπράξεις παραγωγών διαφορετικών κλάδων πχ οπωροκηπευτικών και κτηνοτρόφων με  ένα ινστιτούτο ή ερευνητικό κέντρο Παν/μιου η ΤΕΙ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας τόνισε ο κ. Ντάσιος.
Τα cluster αυτά θα χρηματοδοτηθούν για εφαρμογή καινοτόμων εφαρμογών σε δράσεις όπως: η μείωση των εισροών χημικών και φαρμάκων, μείωση του υδάτινου αποτυπώματος, την διασφάλιση της μοναδικότητας ενός πιστοποιημένου προϊόντος σε χωρική κλίμακα, την πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την ανάδειξη διατροφολογικών χαρακτηριστικών κ.ο.κ. Στο ίδιο Μέτρο προβλέπεται και η ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας για την κάλυψη των αναγκών των τοπικών αγορών.
Η ενεργοποίηση των Μέτρων υπολογίζεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.
*Ανοιχτή πρόσκληση για υφιστάμενους συνεταιρικούς
Για υφιστάμενους συνεταιρισμούς (ομάδες και οργανώσεις παραγωγών) είναι «ανοικτή» έως 28/4, γραμμή χρηματοδότησης με 80% χρηματοδότηση με σκοπό την προώθηση προϊόντων σε ευρωπαϊκές αγορές. Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά και αφορούν σε δράσεις δημοσιότητας, συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις , διαφήμιση, προώθηση σε σημεία πώλησης κλπ.