Τα «τέρατα» που δημιούργησε η ανθρωπότητα κινδυνεύουν να την αφανίσουν!

Τι προειδοποιεί ο φημισμένος θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ... Μιλάει για αποικισμό άλλων κόσμων, αλλά ως μόνη λύση προβάλλει ο κόσμος της χριστιανικής αγάπης...
Τα «τέρατα» που δημιούργησε η ανθρωπότητα κινδυνεύουν να την αφανίσουν. Αυτό προειδοποιεί ο φημισμένος θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος βλέπει σαν λύση – αλλά και είναι αυτή μία μακροπρόθεσμη λύση που θα χρειαστεί πολλές δεκαετίες για υλοποιηθεί – τον αποικισμό άλλων κόσμων. Γι' αυτό ως μόνη λύση προβάλλει ο κόσμος της χριστιανικής αγάπης. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να φύγουμε από τη γη, αλλά η καρδιά μας να μην προσκοληθεί στα φθαρμένα και απατηλά, όπως γίνεται συνήθως, αλλά να αδειάσει απ' όλα τα άλλα και να γεμίσει από τον Θεό. Να βρούμε στη ζωή μας το Θεό και ο Θεός να γίνει η ζωή μας.
Η προειδοποίηση του Στίβεν Χόκινγκ  ήρθε κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων που υπέβαλε το κοινό στον Χόκινγκ μετά την ομιλία του σε διάλεξη του BBC. Καλεσμένος των Reith Lectures, ο Χόκινγκ στο κυρίως μέρος ασχολείται με τον επιστημονικό του τομέα, τις μαύρες τρύπες του διαστήματος και τη μελέτη τους, ενώ θα απαντήσει και σε ερωτήματα των ακροατών του Radio 4. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο βρετανός επιστήμονας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αιτίες που μπορεί να φέρουν την ανθρωπότητα στο χείλος της καταστροφής, ή ακόμα ίσως και να οδηγήσουν στο τέλος της. Συχνά έχει αναφερθεί στις απειλές που αντιμετωπίζει το ανθρώπινο γένος και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει περιγράψει ένα δυστοπικό μέλλον. Αυτή τη φορά, ο Χόκινγκ κατονόμασε, μεταξύ άλλων, τον πυρηνικό πόλεμο, την υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής και τους γενετικά τροποποιημένους ιούς ως τις βασικές απειλές για την ανθρωπότητα. Με άλλη ευκαιρία στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους από την τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορούσε και αυτή να αφανίσει το ανθρώπινο γένος. Κάθε ένα σενάριο, όπως λέει, αργά ή γρήγορα, μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την επιβίωση της ανθρωπότητας. Βέβαια, όσο προοδεύει η τεχνολογία, θα δημιουργούμε «και νέα πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να πάνε στραβά», πρόσθεσε ο 74χρονος επιστήμονας. Μέχρι να καταφέρουμε να εποικήσουμε άλλους κόσμους, ας είμαστε προσεκτικοί με αυτόν που έχουμε, ττη Γη, προειδοποιεί ο Χόκινγκ. Παρά ταύτα, επιμένει να προειδοποιεί χωρίς να γίνεται εντελώς απαισιόδοξος. «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την πρόοδο, οφείλουμε όμως να αναγνωρίζουμε τους κινδύνους, τόνισε. Αν υποθέσουμε ότι θα καταφέρουμε να αποικήσουμε άλλους κόσμους, η ανθρωπότητα θα καταφέρει να επιβιώσει», είπε χαρακτηριστικά.
Για την ώρα δεν βλέπει μεγάλες πιθανότητες για την καταστροφή στον πλανήτη, ωστόσο αυτές μέσα στον χρόνο τείνουν να συσσωρεύονται και έτσι σε έναν ορίζοντα 1.000 ή 10.000 ετών «σχεδόν γίνονται βεβαιότητα». Ως τότε θα έχουμε εποικήσει άλλους κόσμους, οπότε «μία καταστροφή στη Γη δεν θα σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής». Οπως και με τους φόβους του, ο Χόκινγκ έχει εκφράσει και άλλοτε την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε το άλμα από τη Γη σε άλλους πλανήτες και πέρα ίσως από το ηλιακό σύστημα, σαν μια δικλίδα ασφαλείας από ένα ασφυκτικό μέλλον το οποίο υπονομεύει την επιβίωση της ανθρωπότητας. Ακόμα και αυτό όμως, οι πλήρως αυτόνομες αποικίες σε άλλους κόσμους, μας υπενθυμίζει ότι δεν θα υλοποιηθεί στα επόμενα 100 χρόνια, οπότε… «ως τότε, ας είμαστε προσεκτικοί». Κλείνοντας με μια συμβουλή για τους νέους επιστήμονες, είχε να πει ότι πρέπει να διατηρήσουν μια αίσθηση έκπληξης και θαυμασμού «για το τεράστιο και σύνθετο Σύμπαν μας». Την ίδια ίσως που διατηρεί και αυτός. Στα 74 του πια, έχοντας εδώ και πολλά χρόνια χάσει τον έλεγχο των περισσοτέρων μυών του από τη νόσο της Αμυοτροφικής Πλευρικής Σκλήρυνσης αλλά χωρίς να έχει χάσει τον ενθουσιασμό του.