Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αγώνας εναντίον του ψεύδους...

Του π. Ιωήλ Κωνστάνταρου
Όταν κανείς μελετά και εμβαθύνει στον λόγο της Γραφής, άνευ ουδεμίας δυσκολίας διαπιστώνει το πάντοτε επίκαιρο του θεόπνευστου λόγου. Οι πρακτικές δε συμβουλές που προβάλλονται από τους αγίους Προφήτες και Ευαγγελιστές και οι οποίες φυσικά προϋποθέτουν την απόλυτη πίστη στον Ιησού Χριστό, είναι τόσο άμεσες που, εάν οι Χριστιανοί τις εφάρμοζαν, οπωσδήποτε η εικόνα του κόσμου θα ήταν εντελώς διαφορετική.
Από τις τόσες αποστολικές συμβουλές της Καινής Διαθήκης, ας σταθούμε σε μία που φαίνεται μεν απλή, στην εφαρμογή της όμως απαιτεί δύναμη και  Χάρη
Θεού. Πρόκειται για την εντολή “Μη ψεύδεσθε εις αλλήλους” (Κολ. γ´, 9). Και γιατί αυτό; Διότι, όπως θα δούμε, πρόκειται περί ενός πολύ σοβαρού αμαρτήματος, αφού είναι καθαρώς σατανικό και μας χωρίζει από τον Θεό.
Αλήθεια, τι είναι το ψεύδος; Είναι μια σατανική επινόησις. Ο εφευρέτης και άρα ο πατέρας ο πονηρός και δόλιος του ψεύδους είναι ο διάβολος. Γνωστά τα περιστατικά, τουλάχιστον για τους πιστούς. Με το προσωπείο του φιδιού ο εχθρός, μέσα στον παράδεισο, ρίχνει στην Εύα το πρώτο ψέμα. (Γεν. γ' 5). Ο πονηρός και ξεπεσμένος άγγελος, ο διάβολος, όχι απλά συκοφαντεί τον Θεό, αλλά τον παρουσιάζει ως ψεύτη και φθονερό. Και η Εύα, ξεκινώντας τον “διάλογο” με το φίδι, σιγα-σιγα αλλοιώνεται και πέφτει στο μεγάλο αμάρτημα της παρακοής, παρασύροντας στον πνευματικό γκρεμό και τον Αδάμ. Ο διάβολος λοιπόν, μέσω του ψεύδους, παρέσυρε στο κακό τον άνθρωπο με δραματικές τις συνέπειες και γι' αυτή τη φύση.
Ποια όμως ήταν η αλήθεια; Ακριβώς το αντίθετο από την ψευδή εισήγηση του διαβόλου. Και τούτο, διότι εγνώριζε ότι ο άνθρωπος δύναται να καταστεί κατά χάριν Θεός. Ενώ ο Εωσφόρος, που θέλησε από μόνος του να γίνει Θεός, κατήντησε δαίμονας και παγιώθηκε, δια της πτώσεώς του, οριστικά στο κακό.
Βλέπουμε λοιπόν ότι το ψεύδος δενείναι παρά η κορυφή του παγόβουνου στην ιστορία της πτώσεως του ανθρώπου. Κάτω από την επιφάνεια μια ζωής αναληθούς κρύπτονται τόσες και τόσες κακίες, που φυγαδεύουν την προστασία του Θεού, αλλά και την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων. Όπως φυσικά, αντίστροφα, και η κορυφή της αληθείας αποδεικνύεται δέσμη αρετών, που οδηγούν τον άνθρωπο στον φωτισμό και σ' αυτή την θέωση.
Έχουν λοιπόν απόλυτο δίκαιο οι Άγιοι, που μας τονίζουν ότι οι άνθρωποι που μιμούνται τον εχθρό στο κεφάλαιο του ψεύδους, γίνονται κι αυτοί ψεύτες και “διάβολοι”, διαστροφείς της αληθείας. Πράγματι, ξεκάθαρη και στο σημείο αυτό είναι η επισήμανση του θείου Παύλου: “...μεταλλάσσουν την αλήθειαν... εν τω ψεύδει” (Ρωμ. Α' 25).
Αλλ' ας ρίξουμε γι' ακόμα λίγο το βλέμμα μας στο έρεβος του ψεύδους, αν και τα όσα μέχρι τώρα τονίσαμε, είναι ικανά, για όσους έχουν “νουν Χριστού”, ν' αποστραφούν μετά βδελυγμίας το ψεύδος και από το στόμα τους να εξέρχεται η αλήθεια και μόνο η αλήθεια.
Ναι, ο ψεύστης δεν είναι δυνατόν να έχει μέρος με τον Θεό, όταν επιμένει στο ελάττωμα αυτό και δεν μετανοεί. Το ψεύδος έχει τόσες αρνητικές συνέπειες για τον ίδιο τον άνθρωπο που το μεταχειρίζεται, ώστε ο ίδιος πρώτος απ' όλους αδυνατεί να αισθανθεί μέσα στην καρδιά του έστω και την μικροτέρα ανάπαυση, και την ελαχιστοτέρα χαρά της ζωής. Αυτό όμως αποτελεί το χειρότερο κατάντημα και φυσικά μια τέτοια ψυχή δεν μπορεί να ξεγελά τον εαυτό της ότι είναι μέσα στο “Σώμα του Χριστού”. Εάν τώρα, παρ' ελπίδα, συμβεί και κάποιος άνθρωπος–αξιωματούχος της Εκκλησίας έχει “αγαθές σχέσεις” με το ψεύδος προς “ίδιον όφελος”, τότε, αλλοίμονο, θα εκτεθεί στο ποίμνιο, αφού, θάττον ή βράδιον, η αλήθεια θα έρθει στο φως και ο ίδιος θα  χάσει το κύρος του. Εάν δε επιμείνει στην απαισία αυτή συμπεριφορά, τρισαλλοίμονο, θα κινδυνεύει να χάσει και την ψυχή του, εάν δεν μετανοήσει.
Αν δε είναι αλήθεια, και βεβαίως είναι, το ότι υπάρχουν τριών ειδών ψεύδη, α) τα μικρά και καθημερινά, β) τα μεγάλα και γ) οι πολιτικοί λόγοι και οι υποσχέσεις των αρχόντων, τότε, ομολογουμένως, το χειρότερο επίπεδο του ψεύδους είναι τα “οικουμενιστικά ψεύδη”.Τα ψεύδη δηλαδή που μεταχειρίζονται οι οικουμενιστές ποιμένες, αφ' ενός μεν για να αλλοιώσουν την πίστη και να ξεγελάσουν το Ορθόδοξο ποίμνιο, αφ' ετέρου δε για να κολάσουν τους αιρετικούς, αφήνοντάς τους μέσα στην πλάνη τους και την αίρεσή τους,  αφού τους κηρύσσουν ότι δήθεν μετέχουν της σωζούσης Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Αυτοί οι ψευδοποιμένες όντως παίζουν ρόλο διαβόλου και γίνονται μισητοί στον ίδιο τον Θεό, αφού “ βδέλυγμα Κυρίω χείλη ψευδή” (Παρ. ιβ' 22).
Χρειάζεται τώρα, μετά από αυτά, να προσθέσουμε ότι τους ψεύστες όλου του φάσματος και των παραγράφων τους αναμένει η καταστροφή; Ιδού ο  Ψαλμωδός το διασαλπίζει: “...απολείς πάντας τους λαλούντας το ψεύδος” (Ψαλμ. Ε' 7). Υπερβολικός μήπως είναι αυτός ο λόγος λόγω Παλαιάς Διαθήκης; Όχι, φίλοι μου, ας μη ξεγελούμε εαυτούς και αλλήλους. Ορίστε και ο εσχατολογικός λόγος της Αποκαλύψεως:“...έξω... πας ο φιλών... ψεύδος” (Αποκ. κβ' 15). Έξω από την ουράνια πόλη, έξω από την Βασιλεία του Θεού όσοι αγαπούν το ψεύδος και στηρίζουν τις θέσεις τους (διδασκαλίες τους) και τις θέσεις τους (καθέδρες και αξιώματα) στο γέννημα αυτό του Εωσφόρου.
Όσοι τώρα έχουν σκοπό να ζήσουν την Ορθόδοξη πνευματικότητα και να σώσουν την ψυχή τους και θέλουν να αγωνισθούν εναντίον του ψεύδους, θα χρειασθεί να αγωνισθούν προς κάθε μορφή ψεύδους, λόγω του ότι το ψεύδος είναι μια μεταδοτική ασθένεια και μεταδίδεται και αλλάζει μορφές.
Αγώνας λοιπόν εναντίον του ίδιου του εαυτού μας, αγώνας εντός της οικογενείας, αγώνας στην πολιτεία, αγώνας μεσα στην Εκκλησία. Αγώνας αληθείας και εξολόθρευσης της κακίας του ψεύδους. Ας φανούμε νηφάλιοι και έξυπνοι κατά Θεόν, δοθέντος ότι κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο “το μεν αληθές πικρόν εστί και αηδές τοις ανοήτοις, το δε ψεύδος γλυκύ και προσηνές”.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Η μάχη της Μενίνας μέσα από το ημερολόγιο ενός φοιτητή αντάρτη του Ιερού Λόχου, του Δημήτρη Σούτζου...

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη μάχη της Μενίνας, δίνει ένας φοιτητής τότε, αντάρτης στον Ιερό Λόχο, ο Δημήτρης Σούτζος, μέσα από ημερολογιακές καταγραφές. Είναι τα πιο αδιάψευστα στοιχεία, για το τι πραγματικά έγινε τη εποχή εκείνη. Αναφέρει μεταξύ άλλων όσον αφορά στη δυσκολία και στη σημασία της μάχης: "Το σμίξιμο του Γιαννιώτικου δρόμου με το δρόμο της Παραμυθιάς, γίνεται στη Μενίνα. Εκεί, σ' αυτά τα γκρίζα βράχια, έξω από το Νεοχώρι, βρίσκεται κουρνιασμένος ο Ιερός Λόχος των Εθνικών Ομάδων Ελλήνων Ανταρτών του Ζέρβα. Αποτελείται από φοιτητάς και σπουδαστάς... Εκεί κάτω στον στρατηγικό οδικό κόμβο της Μενίνας, βρίσκεται οχυρωμένο και ισχυρά οργανωμένο ένα τάγμα επίλεκτων Γερμανών πολεμιστών, ενισχυμένο από καμιά διακοσαριά Τουρκαλβανούς. Οι στρατιώτες του Χίτλερ, είχαν μεταβάλει τη Μενίνα σε φρούριο. Με πολυβολεία, με πυροβολεία, ολομοβολεία και χαρακώματα. Σ' όλα τα σπίτια του χωριού έχουν χτίσει πόρτες και παράθυρα και τάχουν μεταβάλει σε οχυρά. Έχουν ανοίξει παντού ορ…

Το έργο 6 συγγραφέων από τα χωριά της Μουργκάνας παρουσιάστηκε στην Πόβλα

Στο πλαίσιο της 2ης γιορτής Πολιτισμού Μάνα Μουργκάνα, παρουσιάστηκε το έργο έξι συγγραφέων  με καταγωγή από τα χωριά της περιοχής. Στην πλατεία Πόβλας (Αμπελώνας), με συντονίστρια την Ευγενία Ζκέρη, ακούστηκαν αποσπάσματα από βιβλία των λογοτεχνών, που με αυτό τον τρόπο τιμήθηκαν από τους συντοπίτες τους. Οι συγγραφείς, που παρουσιάστηκαν, στη σεμνή εκδήλωση, της οποίας την οργάνωση και την επιμέλεια είχαν οι Ζωή Ντρούκα και ο Πάνος Ανυφαντής, είναι: Γιάννης Βέλλης, Κώστας Λένης, Σταύρος Λέτσας, Φάνης Μούλιος, Κώστας Ραπτόπουλος, Κώστας Τσαντίνης. Στόχος ήταν μέσα από τις καταγραφές τους  να κατανοηθεί ο τρόπος της ζωής τα παλαιότερα, αλλά και τα νεότερα χρόνια, στον τόπο,  και να γεφυρωθεί το χθες που διάβηκε, με το σήμερα που μοιάζει μετέωρο, ώστε να διασφαλιστεί η πορεία στο αύριο.

Ο Θεσπρωτός αρχιμανδρίτης και ιατρός-ογκολόγος π. Ιωάννης Κοκάκης "μαγεύει" πιστούς και ασθενείς!

Τον τόπο καταγωγής του (από τη μητέρα του), τη Θεσπρωτία, επισκέφτηκε αυτές τις ημέρες ο αρχιμανδρίτης και ιατρός-ογκολόγος στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών π. Ιωάννης Κοκάκης, που "μαγεύει" πιστούς και ασθενείς! Υπηρετεί συνδυαστικά και αφοσιωμένα δύο ανθρωπιστικά λειτουργήματα. Αυτά του ιερέως και του ιατρού. Είναι σε καθημερινό και αδιάκοπο αγώνα, που δεν περιέχει την ανθρώπινη αγωνία, αλλά την μελλούμενη ελπίδα,   για να θεραπεύσει τις κακοήθειες της ψυχής και τα καρκινώματα του σώματος. Οι πιστοί και οι ασθενείς "πίνουν νερό" στο όνομά του. Οι πιστοί γεμίζουν ασφυκτικά το ναό του αγίου Νεκταρίου Κάτω Κηφησιάς, όπου λειτουργεί, και οι ασθενείς του εμπιστεύονται ανεπιφύλακτα τη ζωή τους. Μέσα από το λειτουργικό και προσευχητικό μετερίζι ανανεώνει διαρκώς τις σχέσεις του με το Θεό και μέσα από συνεχείς επιμορφώσεις στο εξωτερικό εμπλουτίζει ασταμάτητα τις επιστημονικές του γνώσεις. Παρ' όλα ταύτα παραμένει απλός και ταπεινός. Δικαριτικός και ευαίσθητος. Με αυτ…

Το παρασκήνιο με τον Τούρκο, που προσπάθησε να βάλει φωτιά στο Ελευθεροχώρι Θεσπρωτίας...

Τούρκος, που έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, δεν έχει αποφανθεί ακόμη η αρμόδια επιτροπή για τη χορήγησή του, αλλά είναι νόμιμη η παραμονή του στην Ελλάδα, συνελήφθη, γιατί προσπάθησε να βάλει φωτιά, άγνωστο προς το παρόν για ποιό λόγο, στο Ελευθεροχώρι Παραμυθιάς, κοντά στην Εγνατία οδό. Οι αρχές, με προσεκτικές και κατάλληλες ενέργειες και υπό πλήρη μυστικότητα, προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι σχετικά με τα κίνητρα του Τούρκου και να εξακριβώσουν μήπως εμπλέκται και σε άλλες υποθέσεις ή αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, που έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία του φερόμενου ως δράστη. Εκτός από την παραπομπή στον εισαγγελέα, ερευνώνται διάφοροι παράμετροι, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το γεγονός και να σχηματιστεί πλήρης εικόνα.  

Γιατροί υποστηρίζουν ότι θεραπεύουν τον καρκίνο χωρίς φάρμακα!

Ποιες είναι οι κορυφαίες αντικαρκινικές τροφές... 
*Το λεμόνι είναι 10.000 φορές ισχυρότερο από τη χημιοθεραπεία! Γιατροί στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι θεραπεύονται όλα τα είδη του καρκίνου, χωρίς φάρμακα! Ισχυρίζονται ότι "όποιος ασθενήσει από καρκίνο, θα υποστεί γραμμικούς επιταχυντές, χημειοθεραπείες,διαρκείς εξετάσεις που κρατούν τον άρρωστο σε διαρκή αγωνία, ανασφάλεια, φόβο και πανικό. Και ενώ το φαρμακείο της φύσης μας δίνει απλόχερα όλα τα όπλα για την αντιμετώπιση και των πλέον επικίνδυνων ασθενειών μέσα από τους πολύτιμους καρπούς του, η συμβατική ιατρική αρνείται να το

Κατακλείστηκαν από κόσμο οι πηγές του Αχέροντα στη Γλυκή (10 φωτό)

Κατακλείστηκαν από κόσμο αυτές τις ημέρες, πριν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο, οι πηγές του Αχέροντα στη Γλυκή. Άτομα κάθε φύλου και ηλικίας απόλαυσαν το τοπίο, αλλά και σπορ στον Αχέροντα. Διέσχισαν με βάρκες και άλογα το ποτάμι, τα παιδιά περνούσαν εναέρια από τη μια όχθη στην άλλη, τα καταστήματα γεμάτα. Γενικά η κινητικότητα ήταν πολύ αυξημένη, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στο χώρο, να δηλώνουν ικανοποιημένοι. Μικρό, γεωργικό κυρίως χωριό, η Γλυκή, έχει γίνει γνωστή από το μυθικό ποταμό Αχέροντα. Αναπτύσσεται τουριστικά τα τελευταία χρόνια δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να νιώσει την παράδοση μιας παρθένας τουριστικά περιοχής και την περιβαλλοντική ευδαιμονία.  Στο κατάφυτο φαράγγι των πηγών του Αχέροντα, ζουν οι εκδρομείς μοναδικές στιγμές. Από εδώ οι λάτρεις της πεζοπορίας και της περιπέτειας μπορούν να φτάσουν, μέσα από το ποτάμι. Όσοι αγαπούν  το ράφτινγκ, ζουν δυνατές συγκινήσεις. Η διαδρομή από τη γέφυρα της Γλυκής είναι σύντομη και προσιτή γι…