Η άγνωστη συνθήκη των Σουλιωτών με Τουρκαλβανούς μπέηδες το 1821!

Μια ιδιαίτερη  και άγνωστη συνθήκη, συνομολόγησαν οι Σουλιώτες με τους Τουρκαλβανούς μπέηδες, περίπου δύο μήνες μετά το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και συγκεκριμένα στις 27 Μαΐου του 1821 στο χωριό Γλυκή Θεσπρωτίας, απ΄ όπου και το όνομά της, έχει χαρακτηριστεί ως "Συνθήκη της Γλυκής". 

Ο Αλή Πασάς στην προσπάθειά του να διασωθεί και να μη συλληφθεί από τα στρατεύματα του Σουλτάνου, ζήτησε τη βοήθεια ακόμα και των Σουλιωτών αναγνωρίζοντας τη ιδιαίτερη πολεμική τους ικανότητα.

Οι Σουλιώτες, για να συμβάλλουν στην αποδυνάμωση των Τούρκωνκαι να βοηθήσουν την Επανάσταση, που είχε ξεσπάσει στη Ρούμελη και στην Πελοπόννησο, ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα του πρώην διώκτη τους και έσπευσαν από τα διάφορα σημεία που είχαν καταφύγει, όπως στη Κέρκυρα, να τον βοηθήσουν.

Επιστρέφοντας οι Σουλιώτες στα πάτρια εδάφη τους συναντήθηκαν στο χωριό Γλυκή με τους διάφορους τότε Τουρκαλβανούς Μπέηδες, που είχαν στο μεταξύ εγκατασταθεί στις περιοχές τους, όπου και συνομολόγησαν στις 27 Μαΐου του 1821 μια ανοικτή συνθήκη ανακωχής. 

Η Συνθήκη της Γλυκής έδωσε τη δυνατότητα στους Σουλιώτες, αφενός μεν να ξαναγυρίσουν στον τόπο τους, αφετέρου, να εξοπλιστούν μ΄ένα πολύ μεγάλο αριθμό όπλων και πολεμοφοδίων που χρησιμοποίησαν στη συνέχεια στους αγώνες τους.

Η. Μ.