Aνησυχία των ιερέων της Κόνιτσας για όλα τα τρέχοντα προβλήματα...

Πραγματοποιήθηκε και φέτος, το Γενικό Ιερατικό Συνέδριο της Μητροπόλεώς Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, το εικοστό πρώτο στην σειρά. Οι αιδεσιμώτατοι Εφημέριοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν εμπεριστατωμένες εισηγήσεις, σχετικά με το ποιμαντικό τους έργο και τα ιερατικά τους καθήκοντα. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε,
όπως και τα προηγούμενα χρόνια,
στις άνετες εγκαταστάσεις της Μονής Ταξιαρχών («Γκούρας»), υπό την προεδρία του Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέου, την 31η Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου. Τέλος, προτού οι Ιερείς επιστρέψουν στις ενορίες τους, ενέκριναν δια βοής το ακόλουθο ΨΗΦΙΣΜΑ

            «1) Μας ανησυχεί η πορεία της Πατρίδος μας, οι εκλογές για τρίτη φορά εφέτος, ενώ η οικονομία βρίσκεται σε δυσχερή κατάσταση.

             2) Οι χιλιάδες μετανάστες, που έχουν κατακλύσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την ηπειρωτική Χώρα, είναι τεράστιο πρόβλημα, που πρέπει να επιλυθή το συντομώτερο δυνατόν, σε συνεργασία της Ελληνικής Κυβερνήσεως με τις Κυβερνήσεις της Ευρώπης, οι οποίες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

             3) Ανησυχούμε πολύ για την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας, την διακίνηση των ναρκωτικών και την ποικίλη ανηθικότητα. Η Ορθόδοξη Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανεχθή να υποβαθμίζεται η φυσιολογική ζωή και ο ευλογημένος γάμος, αντιθέτως δε να εξαίρεται η πάσης φύσεως ανωμαλία, που θυμίζει Σόδομα και Γόμορρα, εποχές δηλαδή, εσχάτης καταπτώσεως.

             4) Καταδικάζουμε απερίφραστα την επιδίωξη κάποιων κύκλων να τεθή στο περιθώριο η Αγία μας Εκκλησία, η Φρουρός και Τροφός του Έθνους. Μας συγκινεί, όμως, η συμμετοχή των χριστιανών μας σε όλες τις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις της Μητροπόλεώς μας (Θ. Λειτουργίες, Αγρυπνίες, Παρακλήσεις κ.α.). Εμείς, πάντως, αγρυπνούμε επί των επάλξεων του εκκλησιαστικού μας καθήκοντος και του χρέους προς τον Λαό του Θεού.

             5) Καταδικάζουμε, επίσης, οποιαδήποτε παρεκτροπή από την αταλάντευτη γραμμή της Ορθοδοξίας και, κυρίως, την παναίρεση του Οικουμενισμού.

             6) Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την αυθαίρετη και βίαιη κατεδάφιση του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου, στις Δρυμάδες Χειμάρρας της Βορείου Ηπείρου. Οι Αλβανοί πρέπει να σέβωνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών, τώρα, μάλιστα, που έχει εγκαθιδρυθή η δημοκρατία στην γειτονική Χώρα. Τέλος,

             7) Προσευχόμαστε για να ειρηνεύση η Μέση Ανατολή, να σταματήσουν τα ανήκουστα εγκλήματα των «τζιχαντιστών», αλλά και να επικρατήση η αγάπη και η καλωσύνη κάτω από την ευλογία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, του ευλογητού εις τους αιώνας των αιώνων».