Ο πρωτοπόρος Θεσπρωτός δάσκαλος και ποιητής Περικλής Κακούρης, που εκτελέστηκε ανάμεσα στους 49 προκρίτους της Παραμυθιάς!

Ο δάσκαλος Περικλής Κακούρης, με μια τάξη του Δημοτικού
Σχολειου Μαργαριτίου, εποχής του 1937
Ο Περικλής Κακούρης, που γεννήθηκε στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας το 1906, δάσκαλος και ποιητής, εκτελέστηκε μαζί με τους προκρίτους της Παραμυθιάς! Ήταν γιός του Απόστολου  και της Ευαγγελίας Κακούρη. Αφού αποφοίοτησε δασκαλείο Ιωαννίνων το 1926, αποφοίτησε το 1926, διορίστηκε το 1928 δημοδιδάσκαλος στο δημοτικό Σχολείο της Γλυκής Σουλίου. Θήτευσε ακόμη στην Καταβόθρα  το 1937, στο Μαργαρίτι για ένα χρόνο ως διευθυντής  και στην Παραμυθιά. Έγραφε διαρκώς, κυρίως ποιήματα,
αλλά και κοινωνικά δοκίμια. Ανέβασε το
πρώτο παιδικό θέατρο με τους μαθητές του, ενώ ασχολήθηκε και με την βυζαντινή ψαλτική. Υπήρξε πολυτιμότατος συνεργάτης του Άγγλου ιστορικού Νικολάου Χάμοντ, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη Θεσπρωτία το 1932 για την διπλωματική του εργασία στις αρχαιότητες. Δύο Αλβανοταάμηδες του έστησαν στο Μαργαρίτι ενέδρα και αναγκάστηκε να φύγει για την Παραμυθιά, όπου πίστευε ότι θα ήταν πιο ασφαλής . Η επιλογή του ανάμεσα στους 49 εκτελεσθέντες προκρίτους της Παραμυθιάς,  έγινε με την υπόδειξη των δύο Αλβανοτσάμηδων, που του επιτέθηκαν στο Μαργαρίτι.  Ο Περικλής Κακούρης, αφού συνελήφθη μαζί με τους άλλους Παραμυθιώτες,  εκτελέστηκαν όλοι στις 29 Σεπτεμβρίου του 1943 και τάφηκαν σε κοινό τάφο.