Xιλιάδες ψημένες τσιπούρες μοιράστηκαν δωρεάν μέσα σε λίγες ώρες στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας!

Η γιορτή της Τσιπούρας στις 6 Αυγούστου στην παραλία Σαγιάδας Θεσπρωτίας, με δωρεάν ψημένα ψάρια (προσφορά των ιχθυοκαλλιεργητών της Σαγιάδας) και δωρεάν κρασί και μουσική από το δήμο Φιλιατών, που έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια,  έδωσε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ότι η Ελλάδα, σε μια ακριτική της γωνιά, δημιουργεί και παράγει. Xιλιάδες ψημένες
τσιπούρες μοιράστηκαν, με πρωτοβουλία του δραστήριου προέδρου Ιχθυοκαλλιεργητών του νομού Θεσπρωτίας Γιάννη Χεκίμογλου, στους αμέτρητους παρευρισκόμενους, που, πραγματικά, τις απόλαυσαν. Στις ομιλίες τους εκπρόσωποι τοπικών φορέων αναφέρθηκαν στην ανάγκη να στηριχθεί η τοπική παραγωγή, που
παρά τα προβλήματα,εμφανίζει καλές προοπτικές. Ο
κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών αποτελεί για την
Θεσπρωτία την βαριά της βιομηχανία. Και αυτό όχι άδικα αφού η δυναμική της στα τριάντα και πλέον χρόνια παρουσίας της  στην τοπική οικονομία, την έχει τοποθετήσει στην πρώτη θέση από πλευράς οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο. Προκύπτει μέσα από αριθμούς, οι οποίοι λένε ότι η εξαγωγές ψαριών καλύπτουν το 84% των συνολικών εξαγωγών που κάνει η Θεσπρωτία. Ταυτόχρονα η συμμετοχή του κλάδου στο ακαθάριστο τοπικό προϊόν είναι μεγάλη. Στη Θεσπρωτία δραστηριοποιούνται 27 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, ένας ιχθυογεννητικός σταθμός και μια μονάδα προπάχυνσης η οποία παραλαμβάνει το ιχθύδιο σε βάρος 2 γραμμαρίων, το μεγαλώνει μέχρι να φθάσει τα 15 γραμμάρια, το εξετάζει κτηνιατρικά πριν διατεθει στις μονάδες έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα υγείας. Η ετήσια παραγωγή εξαρτάται από τη ζήτηση. Ο κύκλος εκτροφής είναι περίπου 18 μήνες και η ετήσια απόδοση φθάνει περίπου στους 12.500 τόνους. Ανάλογα με τη χρονιά, παράγεται το 12-15% της ετήσιας Ελληνικής παραγωγής. Το μεγαλύτερο ποσοστό διατίθεται στο εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι το 85-88% της παραγωγής εξάγεται στις χώρες κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κύρια χώρα εξαγωγής είναι η Ιταλία επειδή η αποστολή τους είναι εύκολη. Παρ' όλα αυτά το τελευταίο διάστημα υπάρχουν μια σειρά από χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αγοράς των ψαριών της Θεσπρωτίας. Μεταξύ αυτών η Ισπανία και η Γαλλία. Η υπόλοιπη ποσότητα διατίθεται είτε στην εσωτερική αγορά είτε της Θεσπρωτίας, είτε της Ελλάδας.