Oι απάτες και οι κλοπές στην Ήπειρο πάνε σύννεφο: 21χρονος και μια γυναίκα παρίσταναν το δικηγόρο κι έκλεβαν ηλικιωμένους!

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, έξι  περιπτώσεις απάτης και απόπειρες απάτης σε βάρος ηλικιωμένων που έγιναν στην Άρτα, στην Πρέβεζα,

στα Ιωάννινα και στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι ανωτέρω δράστες ενεργώντας με συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης και μεθοδολογία δράσης, εξαπατούσαν ηλικιωμένους με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.
 Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθη το βράδυ, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ένας 21χρονος Βούλγαρος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Επίσης, η σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνει και μία γυναίκα συνεργό του, που αναζητείται.
Η εγκληματική τους δραστηριότητα προσδιορίζεται από τον περασμένο  Μάιο, όπου αφού εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, στη συνέχεια είτε ο 21χρονος είτε η συνεργός του, προσποιούνταν το δικηγόρο και με το πρόσχημα της παροχής νομικής βοήθειας, για το δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε το παιδί τους, κατάφερναν να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προκειμένου να γίνουν πιο πειστικοί προσποιούνταν ακόμη και τα παιδιά των ηλικιωμένων ενώ στη συνέχεια έδιναν προκαθορισμένο ραντεβού προκειμένου να παραλάβουν τα χρήματα.  

Συγκεκριμένα από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι:
·         Στις 7-8-2015 στα Ιωάννινα, ο 21χρονος προσπάθησε να αποσπάσει από 70χρονη  το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, πλην όμως δεν παρουσιάστηκε στο προκαθορισμένο ραντεβού.
·         Στις 6-8-2015 στην Άρτα, ο 21χρονος απέσπασε από 86χρονη  το χρηματικό ποσό των 600 ευρώ.
·         Στις 29-7-2015 το μεσημέρι στην Πρέβεζα, απέσπασαν από 85χρονη  το χρηματικό ποσό των (6.000) ευρώ.
·         Στις 29-7-2015 στην Πρέβεζα, σε δύο διαφορετικές υποθέσεις, προσπάθησαν να αποσπάσουν χρήματα από μία 69χρονη και μία 79χρονη, χωρίς όμως τελικά να τις πείσουν.
·        Στις 16-5-2015 το  στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας, απέσπασαν από 84χρονο ημεδαπό το χρηματικό ποσό των 8.500 ευρώ.
Στην κατοχή του 21χρονου συλληφθέντα, βρέθηκε  το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε ως προερχόμενο από τις παράνομες δραστηριότητές του.
Τις αστυνομικές έρευνες διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, ενώ εξετάζεται η τυχόν συμμετοχή των δραστών και σε άλλες παρόμοιες  υποθέσεις.
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Hπείρου, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά και στο πλαίσιο της πρόληψης περιστατικών απάτης από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, παρακαλεί τους πολίτες:
  • Μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων ή άτομα τα οποία προφασίζονται διαφόρους λόγους για να σας αποσπάσουν χρήματα ή προσωπικά σας στοιχεία.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στο σπίτι σας (π.χ. με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου ή εμφανιζόμενοι ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε προηγουμένως εσείς καλέσει) ή να προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού.
  • Μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.), μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με άγνωστα άτομα.
  • Μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας βοηθούν προκειμένου πραγματοποιήσετε ανάληψη χρηματικού ποσού από Α.Τ.Μ. και να μην φανερώνετε προσωπικούς σας κωδικούς ( PIN ) σε άλλους.
  • Μην δίνετε προσωπικά έγγραφα (Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών κ.τ.λ.)
  • Έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες καλούνται να ενημερώσουν τις Αρχές, ακόμα και σε περιπτώσεις απόπειρας ή ύποπτης συμπεριφοράς ατόμων, για την έγκαιρη καταπολέμηση του φαινομένου και σύλληψη των δραστών.
Παράλληλα να σημειωθεί ότι οι δράστες για την πραγματοποίηση της απάτης χρησιμοποιούν συνήθως την εξής μεθοδολογία :
  • Επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους.
  • Τους προσεγγίζουν «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ. 
****

Στο μεταξύ εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, επτά υποθέσεις κλοπών - διαρρήξεων σε γραφεία και ιατρεία στην πόλη της Πρέβεζας.
Η συστηματική έρευνα οδήγησε στα ίχνη δύο ημεδαπών, ηλικίας 29 και 20 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία με την κατηγορία διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής.
Από την ανάλυση του τρόπου δράσης και την αξιολόγηση των προανακριτικών στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι οι δύο δράστες κατά το χρονικό διάστημα από 9-7-2015 έως 5-8-2015 στην πόλη της Πρέβεζας διέπραξαν τις παρακάτω κλοπές:
  • Στις 9/10-7-2015 εισήλθαν από ανασφάλιστο παράθυρο σε γραφείο μηχανικού και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (300) ευρώ και μία οθόνη Η/Υ.
  • Στις 11/12-07-2015 διέρρηξαν λογιστικό γραφείο και αφαίρεσαν έναν φορητό υπολογιστή και μία οθόνη Η/Υ.
  • Στις 28/29-7-2015 εισήλθαν από ανοικτό παράθυρο σε τεχνικό γραφείο και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (2.550) ευρώ, δύο φωτογραφικές μηχανές και έναν ηλεκτρικό φακό.
  • Στις 28/29-7-2015 διέρρηξαν δικηγορικό γραφείο και αφαίρεσαν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και δύο ηχεία.
  • Στις 4/5-8-2015 διέρρηξαν ιατρείο και αφαίρεσαν δύο φορητούς υπολογιστές και μία δερμάτινη τσάντα.
  • Στις 4/5-8-2015 διέρρηξαν γραφείο αρχιτέκτονα, ερεύνησαν τους εσωτερικούς χώρους, χωρίς όμως να αφαιρέσουν αντικείμενα.
  • Στις 4/5-8-2015 αποπειράθηκαν να διαρρήξουν ιατρείο, πλην όμως έγινα αντιληπτοί από περίοικο και τράπηκαν σε φυγή.
Σε αιφνιδιαστικές έρευνες που έγιναν στα σπίτια των δραστών, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω κλεμμένα αντικείμενα:

·         δύο υπολογιστές
·         πλήθος εξαρτημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών
·         φωτογραφικές μηχανές
·         μία τηλεόραση
·         τρία κινητά τηλέφωνα
Μέρος των κλοπιμαίων αποδόθηκαν στους παθόντες.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας προκειμένου να εξακριβωθεί πλήρως το εύρος της δραστηριότητας των δύο δραστών.